Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Έστειλαν «συστημένο» πίσω στην Αθήνα τον Παπακωνσταντίνου

 

Τρίτη, 17 Μάιος 2011
Έστειλαν «συστημένο» πίσω στην Αθήνα τον Παπακωνσταντίνου
Στην Αθήνα επέστρεψαν ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και η τρόικα προκειμένου να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις για τα μέτρα που πρέπει να αποφασίσει πρώτα η Ελλάδα και στη συνέχεια να συζητήσουν εκ νέου στις Βρυξέλλες την παράταση της βοήθειας πρός τη χώρα μας. Ήδη ο κ. Παπακωνσταντίνου συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη για τις αποκρατικοποιήσεις, που όπως φαίνεται αποτέλεσαν το «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις στο Eurogroup.



Οι Ευρωπαίοι εταίροι μέσα σε βαρύ κλίμα για την ελληνική πλευρά, απαίτησαν να υπάρξει συμφωνία «πακέτο» στα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής όχι μόνο για το 2011 αλλά και τα επόμενα χρόνια (ως το 2015) τις διαρθρωτικές αλλαγές που δεν υλοποιήθηκαν και να διασφαλισθεί η υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας προκειμένου να εγκρίνουν την καταβολή της 5ης δόσης (12 δισ. ευρώ) της βοήθειας.

Στις Βρυξέλλες διευκρινίστηκε ότι η συμφωνία επί των μέτρων οικονομικής πολιτικής, για την οποία μάλιστα απαιτούν και τη συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αποτελεί προυπόθεση προκειμένου να συζητήσουν την όποια πρόσθετη βοήθεια πρός την Ελλάδα για το 2012 και 2013.

Σήμερα, βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη η συνεδρίαση του Συμβουλίου υπουργών Οικονομικών των «27» Ecofin, αλλά η τρόικα κι ο υπουργός Οικονομικών επιστρέφουν στην Αθήνα, προκειμένου να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις για την αντιμετώπιση του ελληνικού προβλήματος.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου δεσμεύθηκε για την επιτάχυνση του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων μέσω της πώλησης συμμετοχών του δημοσίου σε εισηγμένες επιχειρήσεις.

Το πιο δύσκολο όμως ζήτημα το οποίο καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση είναι να αποσαφηνίσει τα μέτρα για την αύξηση των εσόδων του δημοσίου, αλλά και τις περικοπές δαπανών του στενού δημόσιου τομέα (των υπουργείων) που κινούνται στα ίδια επίπεδα του 2010.

Σύμφωνα με τον υπουργό «οι συζητήσεις με την τρόικα δεν θα ολοκληρωθούν την Τετάρτη, αλλά θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες, διότι θα πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία σε όλα τα θέματα».



Πηγή: tovima.gr και Newpost.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου