Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Συνελήφθη πριν λίγο ο κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου ο Σέρβος στρατηγός Ρ.Μλάντιτς

 

Ανεπίσημες πηγές από το Υπουργείο Εσωτερικών της Σερβίας επιβεβαίωσαν την κρατική τηλεόραση της χώρας ότι το άτομο που συνέλαβαν με την ονομασία Μίλοραντ Κόμαντιτς είναι ο καταζητούμενος για εγκλήματα πολέμου, Ράτκο Μλάντιτς.
Σε λίγη ώρα, ο πρόεδρος της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς, θα παραχωρήσει έκτακτη συνέντευξη Τύπου.

Το πρωί, η σερβική αστυνομία είχε αναφέρει πως συνέλαβε άτομο, του οποίου τα σωματικά χαρακτηριστικά συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για τον Μλάντιτς.

Σύμφωνα με πληροφορίες του
onalert από τη Σερβία, στα περίχωρα του Βελιγραδίου, εντοπίστηκε ο Ράτκο Μλάντιτς. Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη εάν ο στρατηγός έχει συλληφθεί. Ο Μλάντιτς καταζητείται από το 1995 για εγκλήματα πολέμου.
 
Ο Μλάντιτς γεννήθηκε στις 12 Μαρτίου 1943 στο Καλίνοβικ της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης (Β-Ε). Μετά από την εκπαίδευσή του στην στρατιωτική ακαδημία του Λαικού Στρατού της Γιουγκοσλαβίας (ΛΣΓ) στο Βελιγράδι, διορίστηκε μόνιμος αξιωματικός του ΛΣΓ. Αποσπάστηκε στο Κνιν της Κροατίας το 1991 ως διοικητής του 9ου σώματος του ΛΣΓ. Τον Απρίλιο 1992, ανέλαβε τη διοίκηση του 2ου στρατιωτικού τμήματος του ΛΣΓ, με έδρα το Σεράγεβο. Τον επόμενο μήνα, έγινε διοικητής του επιτελείου του Βοσνιοσερβικού Στρατού (ΒΣΣ), θέση που κατείχε μέχρι το Δεκέμβριο του 1966.
 
  Ο Μλάντιτς κατηγορείται βάσει της ατομικής και υπηρεσιακής του εγκληματικής ευθύνης, με 13 κατηγορίες εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και παραβιάσεις των νόμων και ηθών του πολέμου για τις πράξεις δίωξης, δολοφονίας, εξορίας καθώς και για απάνθρωπες πράξεις, τρομοκράτηση και κράτηση ομήρων, στις οποίες φέρεται να συμμετείχε. Αντιμετωπίζει δύο κατηγορίες γενοκτονίας το μακελειό -- αλλά χωρίς να περιορίζεται μόνο σε αυτό -- 8.000 μουσουλμάνων ανδρών και αγοριών κατά τη διάρκεια της σερβικής επίθεσης κατά του κηρυχθέντος από τα ΗΕ ασφαλούς καταφυγίου της Σρεμπρένιτσα, τον Ιούλιο 1995.

 
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Μλάντιτς "διέπραξε ή άλλως βοήθησε και υποβοήθησε το σχεδιασμό, προετοιμασία ή εκτέλεση της εσκεμμένης μερικής καταστροφής του βοσνιομουσουλμανικής εθνικής, φυλετικής ή θρησκευτικής ομάδας από το Κλιουκ, Κότορ Βάρος, Πρίγεντορ, Σάνσκι Μοστ και Σρεμπρένιτσα".
Το κατηγορητήριο ισχυρίζεται επίσης ότι από τον Μάιο 1992, δυνάμεις υπό τη διοίκηση του Μλάντιτς έριχναν κατά και βομβάρδισαν την πόλη του Σεράγεβο σκοτώνοντας και τραυματίζοντας πολίτες και συνεπώς τρομοκρατώντας τον πληθυσμό. Στην 44μηνη πολιορκία της πρωτεύουσας της Β-Ε φέρεται να σκοτώθηκαν περί τις 10.500 άνθρωποι, μεταξύ τους 1.800 παιδιά, και τραυματίστηκαν 50.000 άνθρωποι.
 
Μετά το τέλος του πολέμου στη Β-Ε, ο Μλάντιτς επέστρεψε στο Βελιγράδι, όπου ζούσε ελεύθερος υπό την προστασία του πρώην γιουγκοσλάβου προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και συχνά εμφανίστηκε σε ποδοσφαιρικούς αγώνες, σε εστιατόρια και σε παραλίες του Μαυροβουνίου. Μετά την άνοδο στην εξουσία της φιλομεταρρυθμιστικής κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ζοράν Τζίτζιτς -- μετά την πτώση του καθεστώτος Μιλόσεβιτς τον Οκτώβριο 2000 -- Ο Μλάντις φέρεται να έφυγε από το Βελιγράδι για να αποφύγει τη σύλληψη και την παράδοσή του στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης.
 
OnAlert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου