Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

ΟΟΣΑ: Προβλέπει ύφεση και υψηλή ανεργία στην Ελλάδα

Τετάρτη, 25 Μαΐου 2011
Έλλειμμα στο 7,5% του ΑΕΠ, ύφεση στο 2,9%, εκτίναξη της ανεργίας στο 16% και πληθωρισμό στο 2,9% προβλέπει για φέτος ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για την Ελλάδα στην έκθεσή του για την παγκόσμια οικονομία.

Ο Οργανισμός χαρακτηρίζει ως «απαραίτητη» την τήρηση του Μνημονίου για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας, την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών, την βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους μακροχρόνια και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Κατά τον ΟΟΣΑ, η επιτυχία του προγράμματος εξαρτάται από τον αυστηρό έλεγχο των δαπανών και την περαιτέρω πρόοδο στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, σε συνδυασμό με την προώθηση ευρέων μεταρρυθμίσεων για την αντιμετώπιση των δυσκαμψιών στην δημοσιονομική διαχείριση, καθώς και στις αγορές εργασίας και προϊόντων.

Για το 2012, ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι το έλλειμμα θα μειωθεί στο 6,5% του ΑΕΠ, η ανεργία θα αυξηθεί περαιτέρω και θα ανέλθει στο 16,4%, ενώ η ελληνική οικονομία θα καταγράψει θετικό ρυθμό ανάπτυξης (0,6%) και ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο 0,7%.

Στη ίδια έκθεση τονίζει ότι το κόστος δανεισμού (spreads) της Ελλάδα αναμένεται να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα για το υπόλοιπο του έτους και δεν θα υποχωρήσει μέχρι το 2012.

Οι αναλυτές του Οργανισμού ωστόσο, επισημαίνουν πως τα επίπεδα χρέους της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας δεν είναι διατηρήσιμα αν τα επιτόκια της αγοράς παραμείνουν σε υψηλό επίπεδο για πολύ καιρό, ενώ οι πολιτικές επιλογές για επαναφορά των χωρών σε έναν υγιή δημοσιονομικό «δρόμο» ενέχουν μεγάλα ρίσκα.

Όπως τονίζεται στην έκθεση του οργανισμού, οι τρεις προαναφερθείσες χώρες αντιμετωπίζουν σοβαρότατες δυσκολίες ακόμα και αν ανταποκριθούν στους στόχους που έχουν τεθεί στο πλαίσιο των πακέτων διάσωσής τους από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ. «Ακόμη και εάν οι κυβερνήσεις ανταποκριθούν στους δημοσιονομικούς στόχους, η δημοσιονομική τους θέση δεν θα είναι βιώσιμη, εάν τα επιτόκια της αγοράς παραμένουν σε τόσο υψηλά επίπεδα όσο είναι τώρα» αναφέρει ο ΟΟΣΑ.

Οι αναλυτές του εκτιμούν πως υπάρχουν τρεις εναλλακτικές πολιτικές αντιμετώπισης της κατάστασης, τονίζοντας ωστόσο πως και οι τρεις ενέχουν κινδύνους. Η πρώτη επιλογή είναι η συνεχιζόμενη στήριξη από την ΕΕ και το ΔΝΤ με επιτόκια χαμηλότερα της αγοράς. «Εάν όμως, κάποια από αυτές τις χώρες δεν μπορέσει να αποπληρώσει τα χρέη της στα προσφερόμενα επιτόκια, η συνεχιζόμενη στήριξη απλώς θα αναβάλει την αντιμετώπιση των μη διατηρήσιμων θέσεων» προειδοποιεί ο ΟΟΣΑ.

Η δεύτερη επιλογή είναι να αναδιοργάνωση του χρέους, κάτι όπως που θα πρέπει να γίνει για μία «πολύ εκτεταμένη περίοδο» και με χαμηλά επιτόκια ώστε να ανακτηθεί η δημοσιονομική βιωσιμότητα. Η τρίτη επιλογή είναι η πιο ευρεία αναδιάρθρωση του χρέους. Ο ΟΟΣΑ πάντως επισημαίνει πως υπάρχουν παράγοντες που θα πρέπει να εξεταστούν πρώτα σε αυτή την περίπτωση, όπως το πώς θα αποφευχθεί η κατάρρευση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος και οι μετάδοση σε άλλες χώρες.


Newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου