Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Μια «πρώτη» νίκη

Τετάρτη, 25 Μαΐου 2011

Μια πρώτη νίκη, ιδιαίτερα σημαντική θεωρούν, ότι πέτυχαν στη Νέα Δημοκρατία, με την κίνηση του Πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου να δηλώσει δημόσια από το βήμα του ΣΕΒ, ότι συμφωνεί με ορισμένες «γαλάζιες» προτάσεις.
Στο επιτελείο του προέδρου της Ν.Δ. κ. Αντ. Σαμαρά,

επισημαίνουν ότι χρειάζεται ακόμα να γίνουν πολλά, καθώς μέχρι στιγμής, υπάρχουν ψήγματα σύγκλισης και όχι συναίνεσης και ευελπιστούν να κερδίσουν μεγάλο τμήμα της κοινής γνώμης και κυρίως να αποτελέσουν ανάχωμα για κοινωνική έκρηξη.

Η χθεσινοβραδινή κίνηση του κ. Παπανδρέου να αποδεχθεί δημόσια ότι είναι έτοιμος να υιοθετήσει ορισμένες από τις προτάσεις που παρουσίασε ο πρόεδρος της Ν.Δ. στο Ζάππειο ΙΙ, εκτιμάται ως μια θετική εξέλιξη, που δίνει πόντους στο κόμμα και στον αρχηγό του.

Παράλληλα, στην ηγετική ομάδα της Ν.Δ. εκτιμούν ότι το «όχι» που είπε ο κ. Σαμαράς στον Πρωθυπουργό, στην κατ’ ιδίαν συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου για τη φιλοσοφία και τις γενικές αρχές του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Προγράμματος, τον ενδυναμώνει στο πολιτικό σκηνικό, αν και στο εσωτερικό της Κ.Ο. διατυπώνονται πολλές ενστάσεις.

Στη Ν.Δ. είδαν πολλοί θετικά την ομιλία του κ. Παπανδρέου να λέει στο βήμα του ΣΕΒ, ότι εξετάσει μια σειρά των προτάσεών της, όπως: αποκρατικοποιήσεις, διευκόλυνση εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου (δηλ. συμψηφισμός), περιουσιολόγιο, ηλεκτρονική συνταγογράφηση, παραθεριστική κατοικία, επαναπατρισμός κεφαλαίων, σταδιακή κατάργηση «φόρων υπέρ τρίτων», ρύθμιση των αυθαίρετων κτισμάτων, «εργασιακή εφεδρεία».
«Ο Σαμαράς σε επίπεδο πολιτικής τακτικής κερδίζει μέχρι στιγμής, αλλά κανείς δεν ξέρει τι κέρδος θα έχει μεσοπρόθεσμα» αναφέρει στο «Βήμα» βουλευτής που θεωρεί ότι η Ν.Δ. δεν πρέπει να είναι δογματική.

Η τρόικα στη Ν.Δ. Σε αυτό το κλίμα, από τη Ν.Δ. θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη και σημαντική η σημερινή συνάντηση των εκπροσώπων της τρόικας –κατόπιν αιτήματός τους- με το «γαλάζιο» οικονομικό επιτελείο.
Οι αναπληρωτές τομεάρχες Οικονομίας, κκ. Χρ. Σταϊκούρας και Ν. Μηταράκης και οι βασικοί σύμβουλοι του κ. Σαμαρά επί των οικονομικών, ο καθηγητής κ. Ι. Μουρμούρας και ο κ. Χρ. Λαζαρίδης θα έχουν εκτενή συζήτηση με την «τρόικα» στις πέντε το απόγευμα στα γραφεία του κόμματος.
Στη συνάντηση αναμένεται να συζητηθούν τα μέτρα που προτείνει ο κ. Σαμαράς για την ανάκαμψη της οικονομίας και κυρίως θα επικεντρωθούν στην κοστολόγηση του Ζαππείου ΙΙ.
Υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη επεσήμαναν, ότι η επιλογή των εκπροσώπων της τρόικας να συζητήσουν τις προτάσεις της Ν.Δ. δείχνει τη σημασία που δίνουν στο Ζάππειο ΙΙ και στο «γαλάζιο» επικαιροποιημένο οικονομικό πρόγραμμα.

Θετικός ο ΚαραμανλήςΙδιαίτερα θετικός εμφανίζεται για τη στρατηγική του κ. Σαμαρά –σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος- ο τέως Πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής που ανέφερε σε συνομιλητές του, ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. κινείται στη σωστή κατεύθυνση.
Ο κ. Καραμανλής, φέρεται ότι υποστήριξε σε συνομιλίες του την επιλογή του κ. Σαμαρά να πει «όχι» στη φιλοσοφία και τις βασικές αρχές του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού προγράμματος, αλλά ταυτόχρονα συμφωνεί και με την απόφασή του να υπάρξει σύγκλιση σε ορισμένα σημεία, όπως π.χ. για τις αποκρατικοποιήσεις.
Εξάλλου, όπως λένε όσοι ξέρουν τις απόψεις του, μονίμως τονίζει ότι επί κυβέρνησής του είχαν ξεκινήσει οι διαδικασίες για αποκρατικοποίηση ορισμένων εταιρειών του δημοσίου, που όμως δεν προχώρησε όπως λέει, το ΠαΣοΚ.

Διαφορετικές γραμμές στην Κ.Ο. Κυρίαρχο θέμα για την ηγετική ομάδα της Ν.Δ. είναι πλέον να μην υπάρξουν παρεκκλίσεις από την κεντρική γραμμή και όπως λένε «να μη νοθευτεί» το βασικό μήνυμα του κ. Σαμαρά και κυρίως να μην εμφανιστεί η Κ.Ο. με αλληλοσυγκρουόμενες απόψεις.
Γι’ αυτό και γίνεται προσπάθεια στο παρασκήνιο να αποτραπούν ενδεχόμενες κινήσεις βουλευτών με πιο φιλελεύθερες ιδέες, που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν σύγχυση ως προς τη γραμμή του κόμματος.
«Το ζητούμενο είναι η ενιαία στάση. Όλοι πρέπει να συνταχθούν πίσω από τον Σαμαρά. Όλα τα υπόλοιπα είναι εκ του πονηρού» λένε στελέχη της «προεδρικής φρουράς» και υπερθεματίζουν για τη στρατηγική του κ. Σαμαρά.
Επίσης υπάρχουν βουλευτές που είναι ψηλά στην κομματική πυραμίδα που τονίζουν: «Στην πρώτη κίνηση που θα γίνει, θα πρέπει να υπάρξει αυστηρή δημόσια προειδοποίηση και στη δεύτερη, να προχωρήσουν σε πειθαρχικές κυρώσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου