Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 25 Απριλίου 2011

H wikileaks χτυπά τώρα το Guantanamo

 

 


Ένας ολόκληρος θησαυρός αποτελούμενος από περισσότερα από 700 απόρρητα έγγραφα σχετικά με τη λειτουργία της  αμερικανικής στρατιωτικής φυλακής στο Guantanamo της Κούβας, ήρθε στο φως της δημοσιότητας χάρη στην ιστοσελίδα WikiLeaks.
Τα έγγραφα περιέχουν τις επίσημες «εκτιμήσεις» των αρχών για τον κάθε κρατούμενο, καθώς και εμπιστευτικές πληροφορίες σχετικά με τις ανακρίσεις, τις συνθήκες κράτησης, αλλά και τη συμπεριφορά των φυλακισμένων.
Οι εκτιμήσεις, που έγιναν από πλευράς των ανακριτικών αρχών του αμερικανικού στρατού, καλύπτουν τη περίοδο 2002-2009, και αποκαλύπτουν λεπτομέρειες για το «περίεργο» είδος δικαιοσύνης που εφαρμόζεται στο Guantanamo, και που μάλλον δεν συναντάται πουθενά αλλού στο κόσμο.

Μερικές από τις αποκαλύψεις:
-Ο Σαουδάραβας Mohammad Qahtani, που κατηγορείται για συμμετοχή στις επιθέσεις της 9/11, κρατήθηκε αλυσσοδεμένος, ταπεινώθηκε σεξουαλικά, και τον ανάγκασαν να κατουράει επάνω του στη διάρκεια των ανακρίσεων.
-Ένας Ιρακινός πολίτης που είχε συλληφθεί μετά από μια παρόδια έκρηξη βόμβας, κρατήθηκε στην απομόνωση επί τρία ολόκληρα χρόνια, μέχρι που οι αρμόδιοι αποφάσισαν να τον ελευθερώσουν, αφού όπως αποδείχθηκε, δεν ήταν παρά ένας απλός βοσκός, όπως ο ίδιος επέμενε από την αρχή.
-Στις ανακρίσεις των κρατουμένων συμμετείχαν και αξιωματικοί από τρίτες χώρες, όπως είναι η Ρωσία, η Υεμένη, η Σ. Αραβία, και η Τυνησία.

Αν και οι περισσότεροι κρατούμενοι αξιολογήθηκαν ως συνεργάσιμοι από τις αρχές της φυλακής, ένας από αυτούς περιγράφεται να λέει ότι θα πει στους φίλους του στο Ιράκ «να βρουν τον ανακριτή του, και να τον κόψουν σε φέτες…».
Πολλοί από αυτούς που παραμένουν ακόμη  έγκλειστοι στη φυλακή, είναι ύποπτοι για τρομοκρατία, ενώ σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times (που έχει στα χέρια της πολλά από τα έγγραφα) τα στοιχεία εναντίον τους «δεν θα στέκονταν σε κανένα δικαστήριο του κόσμου».
Οι εν λόγω διαρροές αποδεικνύουν πλέον και επίσημα ότι τα στοιχεία που υπάρχουν εις βάρος των κρατουμένων, και που αποδίδονται στις στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών,  είναι όλα έωλα, ενώ ίδιας ποιότητας είναι μάλλον και τα στοιχεία που δίνονται στη κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να διατηρείται ακόμη σε λειτουργία η φυλακή.
Οι αμερικανικές αρχές αρνήθηκαν αν σχολιάσουν τις διαρροές, περιοριζόμενες να τις χαρακτηρίσουν απλά ως «ατυχείς».

S.A.-AP, NY Times και ANTINEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου