Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Συμβάσεις 5 έως 15 ετών για την ενοικίαση χωραφιών

PDF
 15.04.2011
ImageΠερισσότερα από 140.000 αγροτεμάχια εκατομμυρίων στρεμμάτων του Ελληνικού Δημοσίου, που παρέμεναν ανεκμετάλλευτα επί σειρά δεκαετιών, πρόκειται να παραχωρηθούν έναντι συμβολικού τιμήματος σε αγρότες και κτηνοτρόφους, ξεκινώντας άμεσα με 15.000 στρέμματα στην Αττική και 660.000 στρέμματα στην Κεντρική Μακεδονία. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Έθνος, η κυβέρνηση θα διαθέσει με συμβολικό ενοίκιο αγροτική γη που ανήκει στο Δημόσιο σε ακτήμονες, γεωργούς με μικρούς κλήρους, εποίκους και κτηνοτρόφους σε όλη την Ελλάδα, δίνοντας έτσι νέα διέξοδο στον αγροτικό κόσμο που έχει πληγεί σημαντικά από την οικονομική κρίση.
Με αυτήν την κυβερνητική απόφαση βασικά εκχωρείται ζωτικός χώρος σε χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφους και τους παρέχεται η δυνατότητα να μεγαλώσουν τον «κλήρο» τους. Οι εκτάσεις αυτές θα διατεθούν μέσω μακροχρόνιων συμβάσεων 5 έως 15 ετών με συμβολικό τίμημα το κάθε στρέμμα σε επαγγελματίες αγρότες, ύστερα από προκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
Η συνολική έκταση των εποικιστικών εκτάσεων που διαχειρίζεται το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης φτάνει τα 11,7 εκατ. στρέμματα. Από αυτά:
- Το 50% είναι δασικά ή έχουν εν τω μεταξύ δασωθεί,
- Τα 4,5 εκατ. στρέμματα είναι καλλιεργήσιμα και
- Τα 1,5 εκατ. στρέμματα είναι επικλινείς εκτάσεις ακατάλληλες για καλλιέργειες.
Επομένως, οι προς παραχώρηση εκτάσεις για γεωργική εκμετάλλευση στους Έλληνες αγρότες ανέρχονται σε 4,5-5 εκατ. στρέμματα.
Βασικός σκοπός της παραχώρησης γης στους αγρότες είναι η ενίσχυση της γεωργικής παραγωγής με προϊόντα ανταγωνιστικά. Αν, άλλωστε, υπολογίσουμε ότι η καλλιεργούμενη γη σήμερα είναι 39 εκατ. στρέμματα, αυτό σημαίνει ότι με τη διανομή των 4,5-5 εκατ. στρεμμάτων η εγχώρια αγροτική παραγωγή μπορεί να αυξηθεί σε ποσοστό έως και 11,5%.
Δικαιούχοι αυτών των εκτάσεων μπορούν να είναι νέοι αγρότες έως 30 ετών, κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, ομάδες παραγωγών και συνεταιρισμοί.

Πηγή: Agronews
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου