Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΟΔΗΓΕΙ ΤΟ ΚΟΓΚΡΕΣΟ ΤΟΥΣ ΎΠΑΙΤΙΟΥΣ' ΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΤΟΥ 2008

 

«Πληθώρα διαστρεβλώσεων και καταχρηστικών πρακτικών», «εξαπάτηση πελατών» και ευθύνες όχι μόνο των τραπεζών και των οίκων αξιολόγησης αλλά και των ομοσπονδιακών αρχών διαπιστώνει η αμερικανική Γερουσία στο πόρισμά της για τα αίτια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008...


Η αρμόδια επιτροπή που ερεύνησε το θέμα επί δύο χρόνια, στρέφεται κυρίως κατά της Goldman Sachs «η οποία παραπλάνησε τους πελάτες της αλλά και το Κογκρέσο». Αλλά όχι μόνο.

Βαρύτατες ευθύνες επιρρίπτονται στην Επιτροπή Εποπτείας του χρηματοπιστωτικού συστήματος (Office of Thrift Supervision) που «έκανε τα στραβά μάτια» στις καταχρηστικές πρακτικές της Washington Mutual bank, η οποία χρεοκόπησε το 2008 μετά το σκάσιμο της φούσκας των ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων υψηλού κινδύνου.

Στην αμερικανική δικαιοσύνη αναμένεται τώρα να οδηγηθούν στελέχη της Goldman Sachs της Washington Mutual Bank αλλά κατ της Deutsche Bank και των οίκων αξιολόγησης Moody’s και Standard & Poor’s.

«Η μαζική υποβάθμιση τοξικών ομολόγων δανείων και των παραγώγων προϊόντων που συνδέονταν με αυτά πυροδότησαν περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο γεγονός τη χρηματοπιστωτική κρίση» σημειώνεται στην έκθεση που υπογράφει ο Γερουσιαστής Καρλ Λέβιν.

Η σφοδρή κριτική στους αμερικανικούς οίκους αξιολόγησης από το αμερικανικό Κογκρέσο συμπίπτει με την «επίθεση» που δέχεται η «τρόικα» των αξιολογητών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το ρόλο της στη διόγκωση της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης.

Στην πραγματικότητα αποδεικνύεται ότι οι συγκεκριμένες εταιρείες συνέβαλαν στην αμερικανική χρηματοπιστωτική κρίση με τρόπο πανομοιότυπο με αυτό που υιοθετούν κατά την τρέχουσα κρίση της Ευρωζώνης.

Το 2007 η Standard & Poor’s και η Moody’s προχώρησαν σε υποβαθμίσεις επενδυτικών προϊόντων που συνδέονταν με την αμερικανική στεγαστική αγορά την ώρα που αυξάνονταν ραγδαία οι κατασχέσεις κατοικιών των δανειοληπτών που αδυνατούσαν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους.

Οι υποβαθμίσεις επέδρασαν ενισχυτικά στην υποβόσκουσα κρίση αυξάνοντας τις ζημιές του τραπεζικού κλάδου λόγω των «τοξικών» προϊόντων και οδήγησαν τελικά σε κατάρρευση κολοσσούς όπως η Lehman Brothers.

Ένας παραλληλισμός των «σκουπιδιών» όπως αποκαλούνταν τότε τα σύνθετα επενδυτικά προϊόντα με τα «junk bonds», όπως χαρακτηρίζονται σήμερα τα ελληνικά χρεόγραφα, θα αρκούσε για να οδηγήσει τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αντίστοιχα συμπεράσματα με αυτά του αμερικανικού Κογκρέσου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου