Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

“Shikara ga nai” (“Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα”)

14.03.2011ΑΡΗΣ ΣΤΡΑΤΟΠΟΥΛΟΣ
«Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε» (Shikara ga nai) είναι η φράση που ακούγεται στη Σεντάι, θύμα του τρομακτικού σεισμού και του πρωτοφανούς «τσουνάμι» και στο Τόκιο.
Η προσομοίωση με την Ελλάδα, αντιστοιχεί στον αφανισμό, από το φαληρικό δέλτα μέχρι τη Λαμία!
Στην καταστροφή αυτή προτίθεται και το φάντασμα του Τσερνομπίλ. Οι ιαπωνικές αρχές φοβούνται, κάθε μέρα και περισσότερο, την εξάπλωση της μόλυνσης με πυρηνική ενέργεια από την έκρηξη του πυρηνικού αντιδραστήρα Νο1 και σε άλλους αντιδραστήρες του πυρηνικού κέντρου Φουκουσίμα. Ένα εκρηκτικό μείγμα, σεισμού, τσουνάμι και πυρηνικής μόλυνσης που προαναγγέλλει πάνω από χίλιους νεκρούς, ενώ 250.000 άτομα έχουν μετακινηθεί μετατρεπόμενοι σε εσωτερικούς μετανάστες.
Και όλα αυτά, τη στιγμή που η ιαπωνική οικονομία έδινε τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης και που τη γυρίζει πίσω σε μια από τις μεγαλύτερες οικονομικές κρίσεις που γνώρισε, με επιπτώσεις στο παγκόσμιο εμπόριο, βρίσκοντας την ιαπωνική κεντρική τράπεζα σε μεγάλη δυσκολία ν΄ ανταποκριθεί οικονομικά στην εθνική τραγωδία που την έπληξε.
Δεν τη βοηθάει η διεθνής συγκυρία. Η Ιαπωνία θα βρεθεί στη ζώνη του μεγάλου κινδύνου για την οικονομία της, αν οι εξεγέρσεις και οι αλλαγές στη Μέση Ανατολή επεκταθούν στην Αραβική χερσόνησο, που η οικονομία της εξαρτάται από τις διεθνείς εμπορικές συναλλαγές.
Η Ιαπωνία είναι η τρίτη χώρα στον κόσμο, που εξάγει καθαρά κεφάλαια, με ποσοστό 11,5 %, μετά την Κίνα με ποσοστό 24,2% και τη Γερμανία με ποσοστό 13,3%. Σύμφωνα δε με εκτιμήσεις της JPMorgan, παγκόσμιου εκτιμητή, η δαπάνη αποκατάστασης των επιπτώσεων της σεισμικής καταστροφής ανέρχεται σε περίπου 1,4 δις. €

Πηγή: Statesmen.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου