Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Βουλή: Διευκρινήσεις Κουτσούκου για τις πληρωμές στο συμπύρηνο ροδάκινο

Βουλή: Διευκρινήσεις Κουτσούκου για τις πληρωμές στο συμπύρηνο ροδάκινο
Στο υφυπουργό Οικονομικών κ. Φίλιππο Σαχινίδη παρέπεμψε για το χρόνο εξόφλησης των ροδακινοπαραγωγών ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Γιάννης Κουτσούκος. Απαντώντας στη Βουλή σε επίκαιρη επερώτηση βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Γιάννης Κουτσούκος ανέφερε ότι «η Αγροτική Τράπεζα, η οποία έχει δεχθεί αιτήματα πάρα πολλών επιχειρήσεων, έχει ήδη εγκρίνει δάνεια ύψους 17,3 εκατομμυρίων ευρώ για πέντε - έξι συγκεκριμένες επιχειρήσεις που ζήτησαν δανειοδότηση, και έχει μεταφέρει και στα υποκαταστήματα αυτά τα χρήματα.
Η εκταμίευση καθυστερεί για τον εξής λόγο: «Ο κ. Σαχινίδης μετά από διάφορες καταγγελίες που δέχθηκε ότι η Επιτροπή Εγγυοδοσίας δεν λειτουργούσε με τον τρόπο που θα έπρεπε, διέταξε έλεγχο και είναι εκεί τώρα ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος κ. Ρακιντζής και το ΣΔΟΕ και ανεστάλη για περίπου μια εβδομάδα, δέκα ημέρες η λειτουργία της Επιτροπής, ώστε να υπογράψουν την εγγυοδοσία. Εάν ο κ. Σαχινίδης θα επιλέξει να αλλάξει την Επιτροπή ή να την ενεργοποιήσει, ώστε να βάλει την υπογραφή της για να πληρωθούν άμεσα, είναι ένα θέμα που δεν μπορώ να σας το απαντήσω. Ελπίζω όμως, μια και ήταν εδώ νωρίτερα και το κουβεντιάσαμε, ότι θα βρει τη λύση», διευκρίνισε ο κ. Κουτσούκος.
Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης παρέθεσε στοιχεία από την Ένωση Κονσερβοποιών, σύμφωνα με τα οποία «υπάρχουν επιχειρήσεις που έχουν πληρώσει, έχουν εξοφλήσει σχεδόν το σύνολο των παραγωγών, υπάρχουν επιχειρήσεις που έχουν πληρώσει το 60% έως 70% της ποσότητας των ροδακίνων που έχουν μεταποιήσει και υπάρχουν ορισμένες επιχειρήσεις, που βρέθηκαν σε οικονομική αδυναμία και έχουν πληρώσει πάρα πολύ χαμηλότερα ποσά. Αυτές οι επιχειρήσεις –πολλές από τις οποίες είναι στο σύστημα της εγγυοδοσίας και έχουν λαμβάνειν από τα 17 εκατομμύρια που έχει αποφασίσει να εκταμιεύσει η Αγροτική Τράπεζα- τις επόμενες ημέρες θα είναι σε θέση να εξοφλήσουν τους παραγωγούς», είπε.
Για τις αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές του 2010 ο κ. Ι. Κουτσούκος είπε ότι θα έχουν καταβληθεί σε όλους τους ροδακινοπαραγωγούς μέχρι τον Απρίλιο, ενώ προέτρεψε όποιους παραγωγούς θεωρούν ότι αδικούνται να υποβάλλουν ενστάσεις.
Για τους παραγωγούς που δεν εισέπραξαν τα 4 λεπτά από τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας το 2009 ο κ. Κουτσούκος εξήγησε: «Έχουν μείνει μερικές δεκάδες παραγωγοί που δεν πήραν τα 4 λεπτά, επειδή δεν υπέβαλαν έγκαιρα τα δικαιολογητικά. Αν βρούμε τρόπο, θα το κάνουμε. Όμως πρέπει να τηρούμε ορισμένους όρους και ορισμένες προϋποθέσεις νομιμότητας. Εμείς δεν έχουμε εμπαίξει κανέναν. Δεν έχουμε υποσχεθεί τίποτα που να μην το έχουμε κάνει πράξη».

Πηγή: agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου