Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινάει «στο φουλ» η συγκομιδή σπαραγγιού με στόχο τα 2 ευρώ

Την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινάει «στο φουλ» η συγκομιδή σπαραγγιού με στόχο τα 2 ευρώ

Λίγες ημέρες απομένουν έως ότου ξεκινήσει η συγκομιδή του κύριου όγκου της παραγωγής των σπαραγγιών και τα πράγματα συνεχίζουν να δείχνουν αισιόδοξα για την φετινή πορεία του προϊόντος στις αγορές. Τα πρώτα σπαράγγια που έχουν συγκομιστεί (αν και οι ποσότητες ήταν πολύ μικρές) «έπιασαν» τιμές από 3 έως 10 ευρώ το κιλό. Η προσδοκία των σπαραγγοπαραγωγών φέτος σύμφωνα με όσα δήλωσε στον ΑγροΤύπο, ο διευθυντής της ΕΑΣ Καβάλας κ. Κλέαρχος Σαραντίδης, είναι η μέση τιμή να κυμανθεί στα 2 ευρώ με απόδοση 700 κιλά το στρέμμα.
Ένας ακόμα ευνοϊκός παράγοντας εκτός της πρωιμότητας, είναι και η χρονική συγκυρία με το καθολικό Πάσχα να είναι στις 24 Απριλίου, κάτι που ευνοεί τις εξαγωγές μας προς τις αγορές της Γερμανίας. «Φέτος δεν είχαμε κάποια ιδιαίτερα προβλήματα. Κανονικούς ρυθμούς συγκομιδής θα έχουμε – αν πάει έτσι ο καιρός – από την επόμενη εβδομάδα. Φέτος έχουμε καλλιεργήσει 10.000 με 11.000 στρέμματα στην περιοχή», μας αναφέρει ο διευθυντής της ΕΑΣ Καβάλας.
Και προσθέτει: «Αν και οι τιμές που έχουν πιάσει μέχρι στιγμής τα πρώιμα σπαράγγια δεν είναι ενδεικτικές θα πρέπει να πούμε ότι κυμάνθηκαν από 3 έως 10 ευρώ το κιλό αλλά ήταν πολύ μικρές οι ποσότητες».
Τα κυριότερα κέντρα παραγωγής σπαραγγιού στην Ελλάδα βρίσκονται στα Γιαννιτσά, την Καβάλα, την Ορεστιάδα, την Αιτωλοακαρνανία και την Ξάνθη. Η καλλιέργεια του σπαραγγιού καλύπτει περίπου 40.000 στρέμματα στη χώρα μας και η ετήσια παραγωγή ανέρχεται σε 22 έως 23 χιλιάδες τόνους (μέση απόδοση 550-575 χγρ/στρ). Το 90% της παραγωγής μας κατευθύνεται προς τις αγορές του εξωτερικού και ειδικότερα της Γερμανίας. Ο καιρός όμως παίζει μεγάλο ρόλο στην κατανάλωση του προϊόντος, αφού οι Γερμανοί συνηθίζουν να το τρώνε με καλό καιρό και όχι με βαρυχειμωνιά.

Όπως ανέφερε σε προηγούμενο ρεπορτάζ μας ο κ. Κλέαρχος Σαραντίδης «πέρσι τα πράγματα για καλλιέργεια του σπαραγγιού ήταν πολύ αρνητικά και ως προς τις τιμές και ως προς τις αποδόσεις των χωραφιών. Τα σπαράγγια της περιοχής μας είναι σε ολοκληρωμένη διαχείριση για να μπορέσουν να βρουν κάποια θέση στα μεγάλα σούπερ μάρκετ της Γερμανίας. Πάντως αν και το σπαράγγι είναι υψηλής διατροφικής αξίας προϊόν, στην Ελλάδα η τιμή λιανικής (γύρω στα 5 ευρώ) για σαλάτα είναι ακριβή, ειδικά σε περιόδους οικονομικής κρίσης. Στην Ευρώπη τα ανατολικά κράτη καλλιέργησαν πέρσι πολλά στρέμματα και έριξαν μεγάλες ποσότητες στη γερμανική αγορά, με αποτέλεσμα να έχουμε «πιέσεις» στην τιμή. Πέρσι η τιμή κυμάνθηκε 1,50 – 1,80 ευρώ».

Πηγή: agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου