Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Εμείς, τι ακριβώς δώσαμε;

13.03.2011ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΩΠΟΔΗΣ
Οι στόχοι που είχε θέσει η ελληνική Kυβέρνηση για παράταση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου της τρόικα και τη μείωση των επιτοκίων, πριν από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, είναι ουσιαστικά «γραμμή σωτηρίας» για την ελληνική οικονομία. Η συμπερίληψη, δε, στα συμπεράσματα του τελικού κειμένου συμφωνίας για τη δυνατότητα εξαγοράς κρατικών ομολόγων από τον μηχανισμό οικονομικής διευκόλυνσης ήταν ένα «ανέλπιστο» έξτρα μπόνους.
Πάντως οι χαμηλές προσδοκίες και απαισιόδοξες προβλέψεις για τα αποτελέσματα που θα προέκυπταν, που είχαν καλλιεργηθεί (εντέχνως;) από την ελληνική πλευρά στην κοινή γνώμη της χώρας, πριν από την κρίσιμη διαπραγμάτευση, υπερτονίζουν το μέγεθος της επιτυχίας, που η πλειονότητα των κομμάτων, πλην της Aριστεράς, έσπευσαν να αναγνωρίσουν.
Σε μια διαπραγμάτευση υπάρχει το «δούναι και λαβείν». Εμείς μέχρι στιγμής έχουμε γίνει κοινωνοί της μιας πλευράς της εξίσωσης, του τί πήραμε. Η Ιρλανδία, για παράδειγμα, που αρνήθηκε να υποχωρήσει στις πιέσεις της ΕΕ στο θέμα της μείωσης της εταιρικής φορολόγησης, δεν πήρε απολύτως τίποτα. Γεννάται εύλογα το ερώτημα, αφού εμείς πήραμε τα πάντα, τι δώσαμε;
Γεγονός είναι, βέβαια, ότι μάθαμε, με τον πλέον επίσημο και ξεκάθαρο τρόπο, για τον όρο της αποκρατικοποίησης δημόσιας περιουσίας αξίας 50 δις ευρώ, ώστε να διασφαλίσουμε την μείωση επιτοκίων και επιμήκυνσης. Πάντως δεν έχει παρέλθει πολύς καιρός από τότε που ο Έλληνας Πρωθυπουργός υπόσχονταν με αταλάντευτο τρόπο και στόμφο την ψήφιση νόμου που θα απαγόρευε την πώληση οποιασδήποτε κρατικής περιουσίας.
Είναι γεγονός ότι αμέσως μετά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο κ. Παπανδρέου στις Βρυξέλλες, για να να ενημερώσει τον κόσμο για τα αποτελέσματα της Συνόδου, και την επεξεργασία του κειμένου από τα Μέσα Ενημέρωσης άρχισε να διαφαίνεται ότι έχουμε δώσει αρκετά για να πετύχουμε τους στόχους μας.
Αναμένουμε λοιπόν, με μεγάλη αγωνία, να γίνουν πιο ξεκάθαρες οι δικές μας δεσμεύσεις απέναντι στους Ευρωπαίους συμμάχους μας. Δυστυχώς το γενικό πλαίσιο των παραχωρήσεων της Ελλάδος δεν αφήνει κανένα περιθώριο για πανηγυρισμούς. Μόνο όταν θα αρχίσουν να παίρνουν σάρκα και οστά τα μέτρα που δεσμευτήκαμε να λάβουμε θα είμαστε σε θέση να διαπιστώσουμε το μέγεθος της «επιτυχίας» μας ως χώρα.

Πηγή: Statesmen.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου