Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

Έως 1.500 ευρώ το ακατάσχετο στις αποζημιώσεις λόγω εμπάργκο


Τσατσάκης Γιάννης|  25/11/2014 - 11:48 πμ
«Χέρι» στις αποζημιώσεις που λαμβάνουν οι παραγωγοί λόγω του ρωσικού εμπάργκο εφόσον αυτές ξεπερνούν τα 1500 ευρώ θα μπορεί να βάζει το Δημόσιο, όπως επιβεβαιώνει ουσιαστικά απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης.
Σύμφωνα με τον υπουργό, το ακατάσχετο όριο για τις αποζημιώσεις αυτές είναι τα 1500 ευρώ. «Η συγκεκριμένη αποζημίωση δεν εμπίπτει στις χρηματικές απαιτήσεις εις χείρας τρίτων που θεωρούνται ακατάσχετες», ανέφερε εξηγώντας ότι η αποζημίωση που θα καταβληθεί στους αγρότες λόγω της επιβολής του εμπάργκο θα έχει ακατάσχετο έως 1.500 ευρώ, «εκτός και αν διαφορετικά οριστεί με νόμο», που θα ψηφίσει η Βουλή.
Στην ερώτησή του ο βουλευτής της ΝΔ, Ιορδάνης Τζαμτζής ζητούσε οι αποζημιώσεις που θα λάβουν οι αγρότες λόγω του ρωσικού εμπάργκο να είναι ακατάσχετες.
Στην απάντησή του, ο κ. Χαρδούβελης επικαλείται το υφιστάμενο πλαίσιο σύμφωνα με το οποίο ο Προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. έχει την υποχρέωση, σύμφωνα με το νόμο, να επιδιώξει την είσπραξη όλων των βεβαιωμένων σε αυτήν (Δ.Ο.Υ.) οφειλών, ανεξάρτητα από την αιτία προέλευσης τους, λαμβάνοντας όλα τα προβλεπόμενα από το νόμο αναγκαστικά μέτρα (κατάσχεση ακινήτων, κατάσχεση κινητών είτε στα χέρια του οφειλέτη είτε κινητών και απαιτήσεων τους εν γένει στα χέρια τρίτων καθώς και στα χέρια Πιστωτικών Ιδρυμάτων, κατά των οφειλετών για το καθυστερούμενο μέρος του χρέους είτε αθροιστικά είτε καθένα χωριστά κατά την ελεύθερη κρίση του για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου.
Ταυτόχρονα σημειώνει ότι σύμφωνα με τον ΚΕΔΕ (άρθρο 31 περί ακατάσχετου), εισάγονται συγκεκριμένες εξαιρέσεις στον πιο πάνω κανόνα και προσδιορίζονται κατά τρόπο αποκλειστικό οι χρηματικές απαιτήσεις εις χείρας τρίτων, οι οποίες είναι ακατάσχετες, «στις οποίες δεν εμπίπτει η συγκεκριμένη αποζημίωση».
Ο κ. Χαρδούβελης αναφέρει ότι έχει θεσπιστεί το ακατάσχετο καταθέσεων σε πιστωτικά ιδρύματα για ένα και μοναδικό ατομικό ή κοινό λογαριασμό σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα για κάθε φυσικό πρόσωπο μέχρι το ποσό των 1.500 ευρώ.
«Τονίζεται ότι η διάταξη του άρθρου 31 του ΚΕΔΕ περί ακατάσχετου θα πρέπει να ερμηνεύεται στενά, καθώς δικαιολογητικός λόγος θέσπισης του νομοθετικού πλαισίου που ρυθμίζει την αναγκαστική είσπραξη ΚΕΔΕ (ν.δ. 356/1974) και ΚΦΔ (ν. 4174/2013) είναι η επίτευξη της επισπευδόμενης από το Δημόσιο εκτελέσεως με σκοπό την όσο το δυνατόν ευχερέστερη είσπραξη των χρηματικών απαιτήσεων του (δημόσια έσοδα) για την εξασφάλιση της σταθερότητας και της ισορροπίας του κρατικού προϋπολογισμού», επισημαίνει ο κ. Χαρδούβελης. Στο σημείο αυτό πάντως ο υπουργός Οικονομικών δεν παραλείπει να επισημάνει ότι «η μη κατάσχεση εις χείρας των Πιστωτικών Ιδρυμάτων της αποζημίωσης που θα καταβληθεί στους αγρότες λόγω της επιβολής του εμπάργκο από την ΕΕ θα ισχύσει μέχρι του ποσού των 1500 ευρώ σύμφωνα με τα ανωτέρω, εκτός εάν ρητά οριστεί στο νόμο που θα την προβλέπει το ακατάσχετο του συνόλου αυτής».
Κατά τα άλλα, ο υπουργός Οικονομικών αναφέρει ότι  η ελληνική πολιτεία παρενέβη έγκαιρα ζητώντας την κινητοποίηση της ΕΕ για την προστασία των ελληνικών και κατ΄ επέκταση των ευρωπαϊκών προϊόντων κατά τη διάρκεια της κρίσης στην Ουκρανία, πριν ακόμα ληφθεί η απόφαση για το ρωσικό εμπάργκο. «Στο πλαίσιο αυτό προωθούνται λύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων μέσω της αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων που προβλέπονται για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών», αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών και υπογραμμίζει ότι «στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι, εφόσον χρειαστεί, τα κοινοτικά κονδύλια να ενισχυθούν από νέα εργαλεία και μηχανισμούς ώστε να αντιμετωπιστεί έγκαιρα και συνολικά το πρόβλημα που έχει προκύψει στην Ελλάδα και τις άλλες παραγωγούς χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως και να συμπληρωθούν από εθνικές δράσεις, σύμφωνα με τους κοινοτικούς κανόνες, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της ασκούμενης δημοσιονομικής πολιτικής».


http://www.agronews.gr/

Ιορδάνης Τζαμτζής: Αν και οι αγρότες μπαίνουν σε ρυθμίσεις χρεών το δημόσιο προχωρά σε κατασχέσεις από τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους

 (25/11/2014 14:13)


Αν και οι αγρότες προχωρούν σε ρυθμίσεις των χρεών τους προς το δημόσιο και τον ΟΓΑ, το δημόσιο προχωρά σε κατασχέσεις των τραπεζικών λογαριασμών τους. Αυτό καταγγέλλει στον ΑγροΤύπο ο βουλευτής της ΝΔ κ. Ιορδάνης Τζαμτζής. «Δεν είναι δυνατόν οι βουλευτές να νομοθετούν «ρυθμίσεις» για τις εισφορές του ΟΓΑ και τα χρέη προς το δημόσιο, οι αγρότες να εντάσσονται σε αυτές και στη συνέχεια η Εφορία και οι τράπεζες να «μπαίνουν» στους τραπεζικούς λογαριασμούς και να προχωρούν σε κατασχέσεις. Στην ουσία καταργούν στην πράξη την ρύθμιση που οι βουλευτές νομοθέτησαν στη Βουλή», τονίζει ο βουλευτής. Στο μεταξύ, όπως επισημαίνει ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή, θα μπορούν να κατάσχονται και οι αποζημιώσεις που θα λαμβάνουν οι παραγωγοί, εφόσον αυτές ξεπερνούν τα 1.500 ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομικών απάντησε εγγράφως στην ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής της ΝΔ, Ιορδάνης Τζαμτζής, με την οποία ζητούσε να είναι ακατάσχετα τα χρήματα των αγροτών, που αφορούν τις αποζημιώσεις λόγω του ρωσικού εμπάργκο. Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο βουλευτής κ. Ιορδάνης Τζαμτζής, «θα επανέλθω στη Βουλή για το θέμα των κατασχέσεων. Έχω παραδείγματα με ονόματα αγροτών που αν και μπήκαν στη «ρύθμιση» για τα χρέη του ΟΓΑ, είχαν πληρώσει τη δόση και είχαν πάρει και ενημερότητα, το δημόσιο προχώρησε σε κατάσχεση χρημάτων από τον τραπεζικό τους λογαριασμό. Το ίδιο έχει συμβεί και με τον ΕΝΦΙΑ, που το δημόσιο προχωρά σε κατασχέσεις από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των αγροτών όλου του βεβαιωθέντος ποσού και όχι της ληξιπρόθεσμης δόσης».

Η απάντηση του υπουργού Οικονομικών στον βουλευτή της ΝΔ

Αναφερόμενος στις αποζημιώσεις των αγροτών, ο κ. Χαρδούβελης επικαλέσθηκε το υφιστάμενο πλαίσιο σύμφωνα με το οποίο ο Προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. έχει την υποχρέωση, σύμφωνα με το νόμο, να επιδιώξει την είσπραξη όλων των βεβαιωμένων σε αυτήν (Δ.Ο.Υ.) οφειλών, ανεξάρτητα από την αιτία προέλευσής τους, λαμβάνοντας όλα τα προβλεπόμενα από το νόμο αναγκαστικά μέτρα (κατάσχεση ακινήτων, κατάσχεση κινητών είτε στα χέρια του οφειλέτη είτε κινητών και απαιτήσεων τους εν γένει στα χέρια τρίτων καθώς και στα χέρια Πιστωτικών Ιδρυμάτων), κατά των οφειλετών για το καθυστερούμενο μέρος του χρέους είτε αθροιστικά είτε καθένα χωριστά, κατά την ελεύθερη κρίση του για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου.

Ταυτόχρονα σημείωσε ότι σύμφωνα με τον ΚΕΔΕ (άρθρο 31 περί ακατάσχετου), εισάγονται συγκεκριμένες εξαιρέσεις στον πιο πάνω κανόνα και προσδιορίζονται κατά τρόπο αποκλειστικό οι χρηματικές απαιτήσεις εις χείρας τρίτων, οι οποίες είναι ακατάσχετες, «στις οποίες δεν εμπίπτει η συγκεκριμένη αποζημίωση». Ο υπουργός επισήμανε ότι έχει θεσπιστεί το ακατάσχετο καταθέσεων σε πιστωτικά ιδρύματα για ένα και μοναδικό ατομικό ή κοινό λογαριασμό σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα για κάθε φυσικό πρόσωπο μέχρι το ποσό των 1.500 ευρώ.

Στο σημείο αυτό πάντως ο υπουργός Οικονομικών δεν παρέλειψε να τονίσει ότι «η μη κατάσχεση εις χείρας των Πιστωτικών Ιδρυμάτων της αποζημίωσης που θα καταβληθεί στους αγρότες λόγω της επιβολής του εμπάργκο από την ΕΕ θα ισχύσει μέχρι του ποσού των 1.500 ευρώ σύμφωνα με τα ανωτέρω, εκτός εάν ρητά οριστεί στο νόμο που θα την προβλέπει το ακατάσχετο του συνόλου αυτής». 

Ο κ. Χαρδούβελης ανέφερε επίσης ότι η ελληνική πολιτεία παρενέβη έγκαιρα ζητώντας την κινητοποίηση της ΕΕ για την προστασία των ελληνικών και κατ΄ επέκταση των ευρωπαϊκών προϊόντων κατά τη διάρκεια της κρίσης στην Ουκρανία, πριν ακόμα ληφθεί η απόφαση για το ρωσικό εμπάργκο.

«Στο πλαίσιο αυτό προωθούνται λύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων μέσω της αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων που προβλέπονται για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών και υπογράμμισε ότι «στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι, εφόσον χρειαστεί, τα κοινοτικά κονδύλια να ενισχυθούν από νέα εργαλεία και μηχανισμούς, ώστε να αντιμετωπιστεί έγκαιρα και συνολικά το πρόβλημα που έχει προκύψει στην Ελλάδα και τις άλλες παραγωγούς χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως και να συμπληρωθούν από εθνικές δράσεις, σύμφωνα με τους κοινοτικούς κανόνες, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της ασκούμενης δημοσιονομικής πολιτικής».
Σταύρος Παϊσιάδης
info@agrotypos.gr

Βουλευτές ΝΔ: Παράταση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών του ΟΓΑ




boyleytes-nd-paratash-katabolhs-asfalistikwn-eisforwn-toy-oga
Να δοθεί παράταση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών του ΟΓΑ έως 31-1-2015 ζητούν 20 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, με πρώτο υπογράφοντα τον Βουλευτή Πέλλας ΙορδάνηΤζαμτζή, με ερώτηση που κατέθεσαν στον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννη Βρούτση. 
Οι βουλευτές στην ερώτηση τους προς τον αρμόδιο Υπουργό αναφέρουν τα εξής: 
Κύριε Υπουργέ, 
Η καταβολή των εισφορών των ασφαλισμένων του ΟΓΑ πρέπει να γίνει μέχρι τις 28 Νοεμβρίου 2014 και όχι μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου όπως ίσχυε μέχρι τώρα. 
Το δικαίωμα καταβολής των εισφορών μέχρι τέλος  Δεκέμβριου βοηθούσε τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ, παρέχοντάς τους τη δυνατότητα να μπορούν να πληρώσουν τις εισφορές τους, έχοντας πληρωθεί από εμπόρους, συνεταιρισμούς για την αγροτική και κτηνοτροφική τους παραγωγή. 
Σήμερα οι αγρότες είναι απλήρωτοι για τις παραγωγές τους και οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν πληρωθεί την ενιαία ενίσχυση εξαιτίας του προβλήματος με τα βοσκοτόπια. 
Είναι απλήρωτοι από τον ΕΛΓΑ και για τις ζημιές που υπέστησαν στις καλλιέργειες τους.
Πρέπει λοιπόν να δοθεί παράταση τουλάχιστον μέχρι τις 31/1/2015 ώστε να μπορέσουν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και να μην χαλάσει η ρύθμιση που ενδεχομένως έχουν κάνει. 
Ερωτάσθε κ. Υπουργέ
Τι προτίθεσθε να πράξετε ώστε να δοθεί παράταση πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών του ΟΓΑ; 
Οι ερωτώντες Βουλευτές
1. Τζαμτζής Ιορδάνης Βουλευτής Ν. Πέλλας
2. Βλαχογιάννης Ηλίας Βουλευτής Ν. Τρικάλων
3. Κοντογιάννης Γιώργος Βουλευτής Ν. Ηλείας
4. Τσαβδαρίδης Λάζαρος Βουλευτής Ν. Ημαθίας
5. Χριστογιάννης Δημήτριος Βουλευτής Ν. Πιερίας
6. Κωνσταντινίδης Ευστάθιος Βουλευτής Ν. Φλώρινας
7. Αναστασιάδης Σάββας Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης
8.  Κοψαχείλης Τιμολέων Βουλευτής Ν. Γρεβενών
9. Αυγενάκης Λευτέρης Βουλευτής Ν. Ηρακλείου
10. Βογιατζής Παύλος Βουλευτής Ν. Λέσβου
11. Μαρίνος Ανδρέας Βουλευτής Ν. Ηλείας
12. Αραμπατζή Φωτεινή Βουλευτής Ν. Σερρών
13. Κόλλιας Κωνσταντίνος Βουλευτής Ν. Κορινθίας
14. Σαμπαζιώτης Δημήτριος Βουλευτής Ν. Μεσσηνίας
15. Κυριαζίδης Δημήτριος Βουλευτής Ν. Δράμας
16. Μπατσαρά Γεωργία Βουλευτής Ν. Ημαθίας
17. Σκόνδρα Ασημίνα Βουλευτής Ν. Καρδίτσας
18. Μακρή – Θεοδώρου Ελένη Βουλευτής Ν. Φθιώτιδας
19. Καρανάσιος Ευθύμης Βουλευτής Ν. Χαλκιδικής
20. Κλειτσιώτης Κωνσταντίνος Βουλευτής Ν.  Καβάλας


Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

Ομιλία Τζαμτζή στην Βουλή για την φορολόγηση των αγροτών 20-11-2014

ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΤΖΑΜΤΖΗΣ: «ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΖΗΤΟΥΜΕ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΣΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ, ΟΧΙ ΧΑΡΕΣ.»






Στην Ολομέλεια της Βουλής, Ο Βουλευτής Πέλλας κ. Ιορδάνης Τζαμτζής, υποστήριξε την τροπολογία που κατέθεσε με άλλους 16 Βουλευτές της ΝΔ, για την φορολόγηση των αγροτών. Ο κ. Τζαμτζής στην ομιλία του τόνισε τα εξής:

«ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΤΖΑΜΤΖΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εγκαλούμαστε ως Κυβέρνηση και ως συγκυβερνώντες Βουλευτές ότι θέλουμε με διάφορες ρυθμίσεις να σώσουμε τις καρέκλες μας. Αυτό που θέλω να απαντήσω είναι ότι άλλοι ακολουθούν τέτοιες πρακτικές, ψάχνοντας εδώ και εκεί να σώσουν τη δική τους καρέκλα.
Εμείς ακολουθούμε μία συγκεκριμένη δύσκολη πολιτική, την οποία εφαρμόζουμε μιλώντας ειλικρινά στους πολίτες, χωρίς να υποσχόμαστε «λαγούς με πετραχήλια» και είμαστε ξεκάθαροι σε αυτά που μπορούμε να προσφέρουμε. Δεν υποσχόμαστε σε κανέναν ότι αύριο το πρωί θα τρώει με χρυσά κουτάλια.
Όμως, είμαστε αυτή η Κυβέρνηση, η Συγκυβέρνηση που σηκώνει τεράστιο βάρος στις πλάτες της, που έσωσε τη χώρα από τη χρεοκοπία, σιγά-σιγά οδηγεί τη χώρα με σύνεση και συνέπεια στη μετά μνημόνιο εποχή και με σταθερά βήματα στην ανάπτυξη.
Στα πλαίσια αυτών των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων είναι και αυτό το νομοσχέδιο για τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα και τις διάφορες ρυθμίσεις που επιφέρει. Δεν θα μπω στη διαδικασία να αναφερθώ περαιτέρω. Στηρίζω το νομοσχέδιο γιατί είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.
Κύριε Υπουργέ, θα σταθώ σε μία τροπολογία που έχουμε καταθέσει δεκαεπτά συνάδελφοι και που -πιστέψτε με- πολλοί ακόμα συνάδελφοι θα ήθελαν να την συνυπογράψουν. Είναι η τροπολογία με γενικό αριθμό 1996 και ειδικό 298 που αναφέρεται στη φορολόγηση των αγροτών.
Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε το θέμα, επειδή δεχόμαστε πολλά χτυπήματα κάτω από τη μέση. Ας αφήσουν τον αισχρό λαϊκισμό ακόμα και συνάδελφοι μέσα στην ίδια την παράταξη. Εμείς δεν λαϊκίζουμε! Στέλνω μήνυμα σε αυτούς τους συναδέλφους…
Φέρνουμε συγκεκριμένη πρόταση την οποία έχουμε συζητήσει από την αρχή του έτους, με τον τότε Γενικό Γραμματέα, τον κ. Θεοχάρη. Η πρότασή μας είχε γίνει δεκτή.
Τι λέει λοιπόν αυτή η τροπολογία; Λέει ξεκάθαρα ότι ο αγρότης δεν ζητάει χάρες. Αυτό που απαιτεί ο αγρότης είναι δικαιοσύνη στη φορολόγηση, τίποτα περισσότερο. Οι αγρότες δεν επαιτούν, ζητούν να υπάρξει δικαιοσύνη.
Αναφερόμαστε πρώτα απ’ όλα στα μεροκάματα του αγρότη και της οικογένειάς του και λέμε να υπάρξει το αφορολόγητο όπως ακριβώς συμβαίνει στους μισθωτούς. Να σας δώσω ένα παράδειγμα. Αν ένας μισθωτός έχει 10.000 εισόδημα, με 22% φορολόγηση θα πληρώσει φόρο 2.200 ευρώ. Αν αφαιρέσουμε το αφορολόγητο 2.100 ευρώ, θα πληρώσει
Ένας αγρότης με 10.000 ευρώ εισόδημα -που είναι η πολύ μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών- με 13% φορολόγηση, καλείται να πληρώσει 1.300 ευρώ. Δεν έχει κανένα αφορολόγητο αυτός.
Έρχομαι να σταθώ και σε ένα ακόμη. Ακόμη θα μπορούσαμε να πάμε και στην πρόταση, κύριε Υπουργέ, να πάει στο 50%. Επειδή έχει 26% ο ελεύθερος επαγγελματίας και 13% ο αγρότης, ο ελεύθερος επαγγελματίας ή ο μισθωτός έχουν 2.100, ας έχει ο αγρότης 1.050.
 Είναι προτάσεις τις οποίες καταθέτουμε και είναι απόλυτα δικαιολογημένες και το καταλαβαίνετε αυτό. Είμαι σίγουρος ότι το καταλαβαίνετε. Τα έχουμε συζητήσει και ξέρω πολύ καλά ότι βλέπετε θετικά αυτές τις προτάσεις. Είναι προτάσεις που θα δώσουν λύσεις και δικαιοσύνη στη φορολόγηση των αγροτών.
Δεύτερο θέμα που θέτουμε είναι αυτό της φορολόγησης τεκμηρίων διαβίωσης. Φορολόγηση τεκμηρίων διαβίωσης είναι τα χωράφια τα οποία είναι εργαλεία. Φορολόγηση τεκμηρίων διαβίωσης είναι και το τρακτέρ; Είναι και τα μηχανήματα; Αν δεν τα έχει αυτά ο αγρότης, δεν υπάρχει. Δεν χρειάζεται να είμαι φωστήρας για να καταλάβω ότι δεν μπορεί να αποτελεί τεκμήριο διαβίωσης το τρακτέρ του αγρότη, η φρέζα του, η πλατφόρμα του και τα εργαλεία του γενικά.
Και εδώ θέλω να σας επισημάνω ότι ισχύει το εξής: Έχουμε πάρα πολλές αναφορές από αγρότες ότι φορολογείται κανονικά η αποθήκη. Οι αγροτικές αποθήκες έχουν εξαιρεθεί και θα οδηγηθούμε όλοι -και εμού συμμετέχοντος σε αυτή τη διαδικασία- να κάνουμε έλεγχο στο Ε9.
Όμως, υπάρχει και το εξής: Σε κάποιες εφορίες ο έφορος λέει ότι εάν είναι η αποθήκη πάνω από 150 τετραγωνικά μέτρα, ας είναι και αγροτική, θα τη φορολογήσουμε. Έχει λογική αυτό;
Θέλω να σας πάω σε μία περίπτωση. Εγώ δεν χρειάζομαι πολύ μεγάλη αποθήκη. Ένας όμως βαμβακοκαλλιεργητής που έχει και μηχανή, με την οποία δουλεύει και τα δικά του και τα έξω, απαιτεί τεράστια αποθήκη, γιατί στην αποθήκη αυτή αποθηκεύει εκατό τόνους βαμβάκι. Είναι δυνατόν να του πούμε ότι αυτό δεν είναι αγροτική αποθήκη; Είναι κατά το δοκούν, κατά πώς θέλει ο κάθε έφορος να φορολογεί; Είναι δυνατόν να πάμε σε αυτή τη λογική; Θα πρέπει αυτό το θέμα να το δείτε.
Από εκεί και πέρα, όσον αφορά στην συγκεκριμένη τροπολογία, αναφέρω μέχρι και παράδειγμα: Ένας αγρότης με κέρδος 5.000 ευρώ και τεκμήριο διαβίωσης 15.000 ευρώ, τα οποία είναι ελάχιστα για μία αγροτική οικογένεια, καλείται να πληρώσει φόρο εισοδήματος 1.950 ευρώ και αν συνυπολογιστεί και η προκαταβολή με 27,5%, τότε το ποσό -1.950 συν 536- φτάνει στα 2.486,25 ευρώ. Δηλαδή από το κέρδος των 5.000 ευρώ που έχει ο αγρότης, μείον τα 2.486,25, τού μένουν 2.513,75 ευρώ, για να επιβιώσει.
Τρίτο θέμα: Πότε θα γίνει κατανοητό ότι ο αγρότης δεν είναι έμπορος και δεν είναι επιτηδευματίας; Ο αγρότης είναι παραγωγός! Το 99,9% των αγροτών δεν εμπορεύονται τα προϊόντα τους. Μακάρι να μπορούσαν όλοι να τα εμπορεύονται. Δεν έχουν τέτοια δυνατότητα όμως. Δεν είναι επιτηδευματίες. Πρέπει να υπάρξει αλλαγή.
Τέταρτον, οι κοινοτικές ενισχύσεις: Σαράντα χρόνια από τότε που μπήκε η χώρα μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κύριε Υπουργέ, δεν φορολογούνται οι κοινοτικές ενισχύσεις. Γιατί; Γιατί είναι συγκεκριμένου σκοπού. Είναι ενισχύσεις για τη συνέχιση της καλλιέργειας.
Δεν μπορούμε να πάμε στη λογική «σου κόβω τις ενισχύσεις». Εδώ είχαμε το απαράδεκτο, να μπαίνει η τράπεζα πρόσφατα με την κατάθεση της ενιαίας ενίσχυσης και να δημεύει τα χρήματα, να αρπάζει τα χρήματα του αγρότη και ενώ αυτός έχει υπολογίσει ότι θα πάρει 1.500 ευρώ για να πάει να πληρώσει τα φάρμακα και τα λιπάσματα και να μπορέσει να συνεχίσει την καλλιέργεια, δεν έχει βρει μέσα δεκάρα τσακιστή. Έλεος!
Το τέταρτο είναι η μη παρακράτηση των επιδοτήσεων, το οποίο και σας ανέφερα.
Το πέμπτο είναι η καταβολή προκαταβολής φόρου.
Κύριε Υπουργέ, πρέπει να εξηγήσω ένα θέμα. Σήμερα -θα πάρω παράδειγμα την περιοχή μου- οι αγρότες της Πέλλας, μία περιοχή η οποία κατά κύριο λόγο έχει ροδάκινο, είναι απλήρωτοι. Ο μήνας έχει 20 Νοεμβρίου και είναι απλήρωτοι. Είναι απλήρωτοι και για ζημιές του 2013 που έπαθαν και θα έπρεπε να έχουν αποζημιωθεί από τον ΕΛΓΑ. Το κράτος, στη λογική των διαφόρων ποινών που βάζει, θα έπρεπε και αυτό να έχει την ποινή να δίνει τα χρήματα σε αυτούς έντοκα. Δεν το κάνει και δεν το ζητούν καν οι αγρότες.
Πού να βρουν, όμως, τα λεφτά; Όταν θα τους πληρώσει το κράτος μετά το νέο έτος, πού θα βρουν τα λεφτά να πληρώσουν τη φορολογία τους και να πληρώσουν και 27,5% προκαταβολή φόρου;
Σας το ζητούμε, διότι μιλάμε επί συγκεκριμένων πραγμάτων, τα οποία γνωρίζουμε καλύτερα από τον καθένα. Απλήρωτοι είναι οι αγρότες μας. Αγώνα επιβίωσης κάνουν και περιμένουν πότε θα μπει η εξισωτική ενίσχυση, πότε θα μπει η ενιαία ενίσχυση να πάρουν πέντε φράγκα για να επιβιώσουν αυτοί και η οικογένειά τους.
Αυτό που θέλω να επισημάνω -και για το οποίο σας παρακαλώ πολύ- είναι ότι δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν το φόρο. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα. Δεν είναι το ότι μειώσαμε την προκαταβολή φόρου στο 27,5%. Δεν έχουν τα λεφτά να πληρώσουν.
Εγώ θέλω, κύριε Υπουργέ, να σας πω μία τελευταία κουβέντα. Υπάρχει η δυνατότητα -και το ξέρετε πολύ καλά- αυτά τα θέματα να ρυθμιστούν με εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών.
Άσχετα αν η τροπολογία μας κατατέθηκε έγκαιρα, είναι εμπρόθεσμη, εγώ θεωρώ ότι καταλαβαίνετε πάρα πολύ καλά ότι υπάρχει η δυνατότητα να υπάρξουν οι αλλαγές. Μπροστά μας σε λίγο καιρό θα έχουμε τη φορολόγηση των αγροτών και ας το ακούσουν από το Βήμα αυτό όλοι όσοι θέλουν να λένε ότι οι αγρότες δεν πληρώνουν. Οι αγρότες φορολογούνται πλέον κανονικά.
Αυτό που θέλω, λοιπόν, να τονίσω είναι ότι πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη με τις αλλαγές τις οποίες προτείνουμε.

Σας ευχαριστώ πολύ.»

Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

Ιορδάνης Τζαμτζής: «Θα παραμείνει και θα συνεχίσει τη λειτουργία του το ΙΚΑ ΑΡΙΔΑΙΑΣ»



  Παρέμβαση στον Διοικητή του ΙΚΑ κ. Ροβέρτο Σπυρόπουλο πραγματοποίησε  ο Βουλευτής Πέλλας κ. Ιορδάνης Τζαμτζής με αίτημα  ,να παραμείνει το υποκατάστημα του ΙΚΑ Αριδαίας και συνεχίσει απρόσκοπτα την λειτουργία του. Ο κ. Τζαμτζής ανέπτυξε στον κ. Σπυρόπουλο τόσο τους Οικονομικούς όσο και τους κοινωνικούς λόγους που επιβάλουν την παραμονή του υποκαταστήματος ΙΚΑ στην Αριδαία και την συνέχιση της λειτουργίας του τονίζοντας ότι :

 «το ΙΚΑ Αριδαίας εξυπηρετεί χιλιάδες εργαζομένους, μιας πολύ μεγάλης επαρχίας, της επαρχίας ΑΛΜΩΠΙΑΣ, οι οποίοι για να επισκεφτούν το ΙΚΑ της Έδεσσας και να κάνουν την δουλειά τους θα είναι υποχρεωμένοι να διανύουν 40 έως 70 χλμ. Η οικονομική δαπάνη αυτών των μετακινήσεων και το χάσιμο εργατοωρών είναι πολύ μεγαλύτερη δαπάνη από το κόστος παραμονής και λειτουργίας του υποκαταστήματος ΙΚΑ στην Αριδαία.
Η Αλμωπία ,μια παραμεθόρια περιοχή δικαιούται να έχει υποκατάστημα ΙΚΑ για την εξυπηρέτηση των πολιτών αλλά και το καλό της Εθνικής μας Οικονομίας ».

Ο κ. Ροβέρτος Σπυρόπουλος διαβεβαίωσε τον κ. Τζαμτζή ότι το ΙΚΑ στη Αριδαία θα παραμείνει και θα συνεχίσει την λειτουργία του.


Ιορδάνης Τζαμτζής: «Θα ολοκληρωθεί η μεταφορά της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού στο νέο κτίριο του Νοσοκομείου Έδεσσας»


 
 Συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας κ. Μάκη Βορίδη,  είχε την Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014  ο Βουλευτής Πέλλας κ. Ιορδάνης Τζαμτζής.
Ο κ. Τζαμτζής για άλλη μια φορά επισκέφτηκε τον κ. Βορίδη και του έθεσε προβλήματα που απασχολούν τα Νοσοκομεία του Νομού μας και έχουν σχέση με την καλύτερη παροχή περίθαλψης προς τους συμπολίτες μας.
 
α) Ο κ. Τζαμτζής έθεσε στον κ. Βορίδη για άλλη μια φορά το θέμα της μεταφοράς της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού στο νέο κτίριο. Ο κ. Τζαμτζής για άλλη μια φορά ζήτησε να ολοκληρωθεί η διαδικασία της μεταφοράς άμεσα.
Είναι γεγονός ότι οι τεχνικοί της ΥΠΕ έχουν καταγράψει ότι απαιτείται για την μεταφορά και έχουν κάνει τον υπολογισμό της δαπάνης του έργου που πρέπει να χρηματοδοτηθεί από τον Υπουργό.
Ακόμη ο κ. Τζαμτζής υπενθύμισε στον κ. Βορίδη τόσο την δέσμευση του προκατόχου του Α. Γεωργιάδη, όσο και την δική του δέσμευση, σε προηγούμενη συνάντηση τους, για την χρηματοδότηση μεταφοράς της μονάδας Τεχνητού Νεφρού. Τότε ο κ. Τζαμτζής είχε καταθέσει στον κ. Βορίδη  επιστολή, αναλύοντας τους λόγους που επέβαλαν την άμεση μεταφορά της μονάδας.
Ο κ. Βορίδηςο οποίος έχει την τελική ευθύνη της υπογραφής για τις οικονομικές δαπάνες του Υπουργείου, τόνισε στον κ. Τζαμτζή,  ότι η δέσμευση του ισχύει και έχει υπολογιστεί για την χρηματοδότηση της μεταφοράς της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού Έδεσσας στο νέο κτίριο  και θα γίνει άμεσα πράξη αναγνωρίζοντας  την μεγάλη ανάγκη που υπάρχει αλλά και τις υπηρεσίες που προσφέρει ο Τεχνητός Νεφρός σε εκατοντάδες συμπολίτες μας.
 
β) ) Ο κ. Τζαμτζής έθεσε υπόψη του Υπουργού το αίτημα για την αποστολή ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού στα Νοσοκομεία Πέλλας, το οποίο κρίνεται απόλυτα αναγκαίο για την λειτουργία τους. Σχετικό έγγραφο του Διοικητή κ. Ηλία Τσιαμήτρου κατέθεσε ο κ. Τζαμτζής στον κ. Βορίδη.
 
γ) Ο κ. Τζαμτζής ζήτησε να καλυφθούν θέσεις επικουρικού ιατρικού προσωπικού με ειδικότητες που έχουν ανάγκη τα Νοσοκομεία του Νομού μας.
 
Ο Υπουργός κ. Βορίδης κλείνοντας την συνάντηση με τον κ. Τζαμτζή, τον διαβεβαίωσε,  ότι θα ολοκληρωθεί πολύ σύντομα η μεταφορά του Τεχνητού Νεφρού στο  Νοσοκομείο Έδεσσας που είναι πολύ σημαντικό θέμα και θα βοηθήσει σχετικά με την αποστολή ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για τα Νοσοκομεία Πέλλας.
  Ο κ. Τζαμτζής ευχαρίστησε τον κ. Βορίδη για την εποικοδομητική συνεργασία που είχαν και η οποία θα βοηθήσει να δοθούν λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τόσο οι πολίτες,  όσο και τα Νοσοκομεία στην Πέλλα.
 

Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

Τροπολογία 17 βουλευτών της ΝΔ για τους αγρότες

ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
 


Οι "γαλάζιοι" βουλευτές ξαναχτυπούν...

Ζητούν εξαιρέσεις και φοροελαφρύνσεις για τους αγρότες

  
Επαναφέρουν το ζήτημα ευνοϊκότερης φορολογικής αντιμετώπισης των αγροτών, 17 βουλευτές της ΝΔ με τροπολογία που κατέθεσαν σήμερα στη Βουλή. Με την τροπολογία η οποία κατατέθηκε στο ν/σ για τα ελληνικά λογιστικά πρότυπα που εισάγεται αυτή την εβδομάδα για συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια, οι βουλευτές ζητούν:
  • - Να εξαιρεθούν από τη φορολόγηση του εισοδήματος των αγροτών, τα ημερομίσθια του αγρότη και των μελών της οικογένειάς του, σύμφωνα με το αφορολόγητο των μισθωτών.
  • - Να εξαιρεθούν από τη φορολογία εισοδήματος τα τεκμήρια διαβίωσης.
  • - Να καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος για τους αγρότες.
  • - Να μην φορολογούνται οι κοινοτικές ενισχύσεις.
  • - Να μην παρακρατούνται οι κοινοτικές ενισχύσεις.
  • - Οι αγρότες να εξαιρούνται της υποχρέωσης καταβολής προκαταβολής φόρου.
Πρώτος υπογράφων την τροπολογία είναι ο Ιορδάνης Τζαμτζής και ακολουθούν οι βουλευτές Ηλίας Βλαχογιάννης, Γιώργος Κοντογιάννης, Αθανάσιος Νταβλούρος, Παύλος Βογιατζής, Δημήτρης Χριστογιάννης, Φεβρωνία Πατριανάκου, Ανδρέας Μαρίνος, Ιωάννης Πασχαλίδης, Μιχάλης Ταμήλος, Ζέττα Μακρή, Λευτέρης Αυγενάκης, Κώστας Κουτσογιαννακόπουλος, Κώστας Τζαβάρας, Δημήτρης Σαμπαζιώτης, Κώστας Κλειτσιώτης και Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

Τζαμτζής: «Να εφαρμοστεί ο Νόμος για τα "κόκκινα" δάνεια των Αγροτών»


Τζαμτζής: «Να εφαρμοστεί ο Ν. 4235/2014 για τα «κόκκινα» Δάνεια Αγροτών»

Την εφαρμογή του Ν. 4235/2014 για τα «κόκκινα» δάνεια των αγροτών ζητούν 22 Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Πέλλας κ. Ιορδάνης Τζαμτζής, με ερώτηση που κατέθεσαν προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη. 

Οι Βουλευτές ζητούν από τον αρμόδιο Υπουργό να εφαρμοστούν οι πολυαναμενόμενες ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» δάνεια των αγροτών στην πρώην Αγροτική Τράπεζα αναφέροντας τα εξής: 

Κύριε Υπουργέ, 

Το Φεβρουάριο του 2014 δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο Ν. 4235/2014 σύμφωνα με τον οποίο καθορίζονται οι πολυαναμενόμενες ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» δάνεια των αγροτών στην πρώην Αγροτική Τράπεζα.

Όπως και εσείς γνωρίζετε, αυτές προέβλεπαν την παράταση εξόφλησης των μη εξυπηρετούμενων ενυπόθηκων αγροτικών δανείων από 5-10 χρόνια σε 7-15 χρόνια, με παράλληλο γενναίο κούρεμα στις προσημειώσεις οι οποίες τα βαρύνουν. Έκτοτε , και ενώ έχει παρέλθει χρονικό διάστημα πέραν των 7 μηνών, δεν υπάρχει καμία διευκρινιστική εγκύκλιος, όσον αφορά στην εφαρμογή της διάταξης αυτής που ουσιαστικά θα ανακούφιζε χιλιάδες γεωργούς και κτηνοτρόφους ανά την Ελλάδα. 

Ως εκ τούτου οι παραγωγοί εξακολουθούν να βρίσκονται σε απόγνωση, αφού μετά βίας στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύουμε καλύπτουν τις βασικές βιοτικές τους ανάγκες, αλλά και τις πολλαπλές τους υποχρεώσεις, όταν μάλιστα η φετινή καλλιεργητική χρονιά ήταν γι΄ αυτούς κυριολεκτικά καταστροφική με αποτέλεσμα να απολέσουν σημαντικό μέρος του εισοδήματός τους. 

Αναμφισβήτητα αποτελεί θετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης η ρύθμιση του φλέγοντος θέματος για την αντιμετώπιση των " κόκκινων" δανείων και ιδιαίτερα αυτών που έχουν συναφθεί με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου και αφορούν σε πυρόπληκτες ή σεισμόπληκτες περιοχές και επαγγελματίες . Ωστόσο θα πρέπει αφενός να διευκρινιστούν τα κριτήρια για τους δανειολήπτες που δεν κατόρθωσαν να ενταχθούν στις ρυθμίσεις που έγιναν για τα δάνεια αυτά λόγω της οικονομικής κρίσης, αφού αδυνατούσαν να καταβάλουν τα οφειλόμενα, αφετέρου οι εν λόγω προϋποθέσεις να έχουν χαρακτήρα αντικειμενικότητας και δικαιοσύνης, ώστε οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να δύνανται να επιβιώσουν μέσα από την ελάφρυνση των δυσβάσταχτων υποχρεώσεών τους. 

Κύριε Υπουργέ, 

Επειδή η σχετική Τροπολογία, που κατατέθηκε στις 23-1-14 σε Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, είχε ως αποκλειστικό στόχο την ρύθμιση των «κόκκινων» ενυπόθηκων δανείων της πρώην Α.Τ.Ε, ώστε να δώσει μία τεράστια ανάσα σε μία ομάδα πολιτών με πολλά προβλήματα στην παραγωγική διαδικασία, προκειμένου να παράγουν προς όφελος των ίδιων και της ελληνικής γεωργίας, 

Επειδή η καθυστέρηση της εφαρμογής της διάταξης αυτής επιφέρει ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα στους αγρότες της χώρας μας, αφού οι τόκοι των δανείων τους συνεχίζουν να προστίθενται με συνέπεια να οδηγούνται σε αδιέξοδο, 

Επειδή η παρούσα κυβέρνηση στοχεύει στην λήψη μέτρων που θα ανακουφίσουν τους συμπολίτες μας που εσχάτως δοκιμάζονται πολλαπλώς, προκειμένου να αποκατασταθούν αδικίες και να θεραπευτούν παθογένειες του παρελθόντος 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός, 

Για ποιο λόγο δεν έχει ξεκινήσει η εφαρμογή του Ν.4235/2014 που αφορά στις ρυθμίσεις των «κόκκινων» αγροτικών δανείων της πρώην Α.Τ.Ε και πότε αναμένεται η έκδοση της σχετικής διευκρινιστικής εγκύκλιου, ώστε να ενεργοποιηθούν άμεσα οι ρυθμίσεις του;



http://aridaianews.blogspot.gr/

Παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς και για το έτος 2015, ζητούν 10 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας


Την παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς και για το έτος 2015, ζητούν με κοινή ερώτηση που κατέθεσαν δέκα (10) βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και την οποία συνυπογράφει ο Βουλευτής Πέλλας κ. Ιορδάνης Τζαμτζής,προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, καθώς όπως τονίζουν, η κατάθεση μια νέας νομοθετικής ρύθμισης, με την οποία θα παρατείνεται το ισχύον καθεστώς και για το επόμενο έτος, κρίνεται αναγκαία ειδικά σε μια περίοδο όπου η Κυβέρνηση έχει προαναγγείλει την προώθηση συγκεκριμένων ρυθμίσεων που θα αφορούν σε όλες τις κατηγορίες δανειοληπτών.
 
Αναλυτικά η ερώτηση (αρ. πρωτ.4497/11-11-2014) έχει ως εξής:
 
ΠΡΟΣ TOΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ
·         Οικονομικών
·         Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας
 
ΘΕΜΑ: «Παράταση στην προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς»
Το υφιστάμενο καθεστώς αναφορικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς, ορίζεται από το άρθρο 2 του Ν.4224/2013. Σύμφωνα λοιπόν με τις κείμενες διατάξεις, από 1.1.2014 και μέχρι 31.12.2014, απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί ακινήτων οφειλετών, τα οποία λογίζονται ως κύρια κατοικία τους, εφόσον η αντικειμενική τους αξία, δεν υπερβαίνει τις διακόσιες χιλιάδες (200.000) ευρώ, το καθαρό οικογενειακό εισόδημα -χωρίς τις κρατήσεις για τα ασφαλιστικά ταμεία, φόρο εισοδήματος και εισφορά αλληλεγγύης- είναι μέχρι 35.000 ευρώ, η συνολική αξία κινητής και ακίνητης περιουσίας είναι μικρότερη ή ίση με 270.000 ευρώ, ενώ το σύνολο των καταθέσεων και κινητών αξιών του οφειλέτη, δεν υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ.
Με βάση τα ανωτέρω είναι προφανές ότι σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, εκπνέει η προθεσμία που ορίζεται από το νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, δημιουργώντας μεγάλη ανασφάλεια σε συμπολίτες μας, οι οποίοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις και κινδυνεύουν να χάσουν τις κατοικίες τους.
Μάλιστα σε μια περίοδο όπου η Κυβέρνηση έχει προαναγγείλει την προώθηση συγκεκριμένων ρυθμίσεων που θα αφορούν σε όλες τις κατηγορίες δανειοληπτών, κρίνεται αναγκαία η κατάθεση μια νέας νομοθετικής ρύθμισης, με την οποία θα παρατείνεται το ισχύον καθεστώς και για το 2015.
Κατόπιν τούτων…
 
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
1.    Θα καταθέσουν τα συναρμόδια Υπουργεία νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα δίνει παράταση και για το 2015 στην προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς;
2.    Θα διατηρηθούν ως έχουν οι προϋποθέσεις ένταξης ενός ακινήτου σε καθεστώς προστασίας από πλειστηριασμούς;
 
 
ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ                                                Αθήνα, 11 Νοεμβρίου 2014
1.    ΓΕΩΡΓΙΟΣ Θ. ΒΛΑΧΟΣ
2.    ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
3.    ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ
4.    ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ
5.    ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ
6.    ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΤΖΑΜΤΖΗΣ
7.    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΝΤΟΣ
8.    ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
9.    ΣΑΒΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ
10.  ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ

Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

Ιορδάνης Τζαμτζής: «Τροπολογία για την ισότιμη ανακατανομή των επιλέξιμων βοσκότοπων»



Τροπολογία για την ισότιμη ανακατανομή των επιλέξιμων βοσκότοπων κατέθεσαν 6 Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Πέλλας κ. Ιορδάνης Τζαμτζής, στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Παιδείας «Έρευνα, Τεχνολογική Ανάπτυξη και Καινοτομία και άλλες διατάξεις»
Για την κατάθεση της τροπολογίας ο Βουλευτής κ. Ιορδάνης Τζαμτζής τόνισε ότι «πριν ακόμα γίνει αισθητό το πρόβλημα του αποχαρακτηρισμού των βοσκοτόπων πραγματοποίησα για το θέμα μια σειρά από παρεμβάσεις τόσο μέσα στη Βουλή και στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων όσο και στον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Δυστυχώς, το πρόβλημα παραμένει ανοιχτό τόσο στον Νομό Πέλλας όσο και σε άλλους Νομούς. Με την τροπολογία που καταθέτουμε ζητούμε την ισότιμη ανακατανομή των επιλέξιμων εκτάσεων βοσκοτόπων πανελλαδικά προκειμένου να υπάρξει ισότητα στους κτηνοτρόφους της χώρας και να λυθεί το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων της αγροτικής παραγωγής».
Στην τροπολογία που κατέθεσαν οι Βουλευτές αναφέρουν τα εξής:
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

Στο σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων «Έρευνα, Τεχνολογική Ανάπτυξη και Καινοτομία και άλλες διατάξεις»


ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Από τη διαδικασία επανακαθορισμού και επανακατανομής της επιλέξιμης έκτασης των βοσκοτόπων για την Ελλάδα, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης για την επιλεξιμότητα των βοσκοτόπων - σύμφωνα με τον ορισμό του άρθρου 2 του Καν. 1120/2009 και δυνάμει της υπ’ αριθμ. C (2012) 4293/28-6-2012 Εκτελεστικής Απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής - η επιλέξιμη έκταση των βοσκοτόπων για όλη την Επικράτεια διαμορφώθηκε σε 17 εκατομμύρια στρέμματα.

Από την κατάρτιση των νέων δασικών χαρτών - οι οποίοι και καθόρισαν τον χαρακτηρισμό ή όχι των εκτάσεων ως επιλέξιμων βοσκοτοπικών - με τρόπο αδικαιολόγητο, σχεδόν καταχρηστικό και από πλημμέλειες της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ και του ΟΠΕΚΕΠΕ - κάποιοι Νομοί, όπως οι Σέρρες, η Λάρισα, η Ξάνθη, το Κιλκίς, η Άρτα, η Πέλλα, η Καβάλα, ο Έβρος, η Λέσβος, οι Κυκλάδες, η Αχαΐα, η Αιτωλοακαρνανία, η Μαγνησία αδικήθηκαν κατάφωρα, χάνοντας τεράστιες εκτάσεις βοσκοτόπων και μένοντας με χιλιάδες κτηνοτρόφους απλήρωτους.
Κι αυτό γιατί η σημασία της ύπαρξης επιλέξιμης βοσκήσιμης έκτασης είναι πρωταρχικής σημασίας για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων της αγροτικής παραγωγής (ενιαία ενίσχυση, εξισωτική αποζημίωση, προγράμματα βιολογικής κτηνοτροφίας, διατήρησης αυτόχθονων φυλών, κλπ), είναι δηλαδή ο παράγοντας, ο οποίος λαμβάνεται υπόψη για τη χορήγηση της δικαιούμενης ενίσχυσης.

Οι εκτάσεις, λοιπόν, που κρίθηκαν επιλέξιμες από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για το 2013 και οι ακόμη πιο μειωμένες το 2014, είναι συντριπτικά λιγότερες από το 2012, το έτος δηλαδή πριν την εφαρμογή του Εθνικού σχεδίου δράσης για τα βοσκοτόπια.

Και το παράλογο είναι ότι βρίθει η Ελληνική Επικράτεια βοσκοτόπων, που δυστυχώς, και λόγω της σημαντικής συνολικής μείωσης στα 17 εκ. στρέμματα από 25 αλλά και λόγω των αυθαίρετων κατανομών ανά Νομό δεν είναι χαρακτηρισμένοι ως επιλέξιμοι άρα δεν ενεργοποιούν την αναγκαία χρηματοδότηση για τους κτηνοτρόφους.

Αποτέλεσμα αυτής της παλινωδίας είναι χιλιάδες ήδη χειμαζόμενοι κτηνοτρόφοι ανά την Ελλάδα να παραμένουν απλήρωτοι (η πλειοψηφία κατά 100%) από το 2013 τόσο για την ενιαία ενίσχυση όσο και για την εξισωτική από χρήματα «χαμένων» βοσκοτόπων.

Ενδεικτικά αναφέρω ότι στο Νομό Σερρών με στοιχεία του Απριλίου του 2014 περισσότεροι από 664 κτηνοτρόφοι χάνουν πάνω από 2.576.000 ευρώ δικαιούμενης ενιαίας ενίσχυσης.

Και το χειρότερο είναι ότι κινδυνεύουν να υποστούν την ίδια αδικαιολόγητη αφαίμαξη και για το 2014, κατά την πληρωμή της ενιαίας ενίσχυσης, η πρώτη δόση της οποίας θα καταβληθεί τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου.

Για τους παραπάνω λόγους, και προκειμένου να εξομαλυνθούν οι κατάφωρες αδικίες, που σημειώθηκαν στο διαπεριφερειακό καταμερισμό των επιλέξιμων βοσκήσιμων εκτάσεων το 2013 και 2014, ζητούμε με την παρούσα διάταξη την ορθολογική κατανομή των επιλέξιμων βοσκοτόπων με ενδεχόμενη μεσοσταθμική μείωση των επιλέξιμων βοσκήσιμων εκτάσεων (πανελλαδικά) από Νομούς, που παρουσιάζουν μεγαλύτερη αυτάρκεια και την ολοκλήρωση της ισότιμης ανακατανομής των βοσκοτόπων μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου του 2014.

Να υπογραμμιστεί ότι η εξομάλυνση αυτή είναι ιδιαιτέρως σημαντική και για τις πληρωμές του 2013 και του 2014, και θα εξασφαλίσει την απαλοιφή των διακρίσεων.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Με την παρούσα διάταξη εναρμονίζεται η εθνική εφαρμογή του νέου καταμερισμού των επιλέξιμων βοσκήσιμων εκτάσεων για το 2013 και 2014, κατά τρόπον ώστε να εφαρμοστεί ισότιμη και ορθολογική κατανομή των επιλέξιμων βοσκοτόπων με ενδεχόμενη μεσοσταθμική μείωση των επιλέξιμων βοσκήσιμων εκτάσεων (πανελλαδικά) από Νομούς, που παρουσιάζουν μεγαλύτερη αυτάρκεια.


Αθήνα, 31-10-2014
Οι προτείνοντες Βουλευτές:
Αραμπατζή Φωτεινή βουλευτής Ν. Σερρών
Τζαμτζής Ιορδάνης βουλευτής Ν. Πέλλας
Βογιατζής Παύλος βουλευτής Ν. Λέσβου
Γεωργαντάς Γεώργιος βουλευτής Ν. Κιλκίς
Κέλλας Χρήστος βουλευτής Ν. Λάρισας
Μακρή Ζέτα βουλευτής Ν. Μαγνησίας

Αρχειοθήκη ιστολογίου