Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2012

Εφάπαξ σε 40.229 συνταξιούχους του ΔημοσίουΣΤΟΧΟΣ ΝΑ ΚΑΤΑΒΛΗΘΟΥΝ ΠΕΡΙΠΟΥ 2 ΔΙΣ.
 Της Μαρίας Βουργάνα από την ΗΜΕΡΗΣΙΑ
Πυρετός διεργασιών επικρατεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και στα υπουργεία που εποπτεύουν τους φορείς που χρωστούν στους ιδιώτες συνολικά 9,3 δισ., ώστε να πέσουν τα πρώτα χρήματα της δόσης στην αγορά πριν από την Πρωτοχρονιά. Όλες οι πληρωμές θα περάσουν από 
εξονυχιστικούς ελέγχους από τα 12 υπουργεία και τους 467 φορείς, που θα είναι οι τελικοί υπεύθυνοι για τις πληρωμές. Αυτό που ανησυχεί το υπουργείο είναι ότι οι φορείς λόγω έλλειψης προσωπικού δεν θα μπορούν να «τρέξουν» γρήγορα τις διαδικασίες για να εξοφλήσουν τους ιδιώτες.
Εφάπαξ σε 40.229 συνταξιούχους του Δημοσίου
 Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας παρουσίασε χθες ένα φιλόδοξο σχέδιο σταδιακής εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου που έχουν συσσωρευθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου και φτάνουν τα 9,3 δισ. ευρώ. Ωστόσο, απέφυγε να δεσμευτεί για το ποσό που θα αποπληρωθεί έως το τέλος αυτού του έτους, αλλά εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα είναι ένα σημαντικό μέρος αυτών που έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό, τα οποία ανέρχονται σε 3,5 δισ. ευρώ. Στόχος είναι οι πληρωμές να ξεκινήσουν εντός του Δεκεμβρίου και να έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο στο τέλος του 2013.
Προτεραιότητα στην εξόφληση έχουν:
Εφάπαξ σε 40.229 συνταξιούχους του Δημοσίου
Τα εφάπαξ που δικαιούνται οι 40.229 συνταξιούχοι του Δημοσίου οι οποίοι, ενώ έχουν υποβάλει αίτηση ακόμη και από το 2009, περιμένουν στην «ουρά» του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων για να εισπράξουν τα ποσά που συνολικά ανέρχονται σε 1,384 δισ. Τα δικαιολογητικά τους είναι ελεγμένα και το ΤΠΔΥ αν είχε τα χρήματα θα μπορούσε ακόμα και αύριο να αρχίσει τις πληρωμές. Όπως εξήγησε ο υπουργός, με την εκταμίευση της δόσης θα ξεκινήσει η καταβολή μέρους των οφειλών για εφάπαξ. Θα έλθει σε συνεννόηση με τον συναρμόδιο υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, με στόχο να καταβάλλεται σε πρώτη φάση το 50% της οφειλής, ώστε να καλυφθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερος αριθμός συνταξιούχων.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι πληρωμές θα ξεκινήσουν από όσους έχουν υποβάλει αίτημα από το 2009 και θα καλύψουν προοδευτικά και τις επόμενες χρονιές. Για τον προγραμματισμό των πληρωμών ο κ. Σταϊκούρας είπε πως το οικονομικό επιτελείο θα κινηθεί «τάχιστα για τις πληρωμές των εφάπαξ». Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΛΚ που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα εκκρεμούν για πληρωμή 40.229 αιτήσεις, από τις οποίες 17 από το 2009. Οι 5.981 αιτήσεις από το 2010, οι 20.168 από πέρυσι και 14.063 υποβλήθηκαν εντός του τρέχοντος έτους.
Εφάπαξ σε 40.229 συνταξιούχους του Δημοσίου
Οι συνολικές οφειλές του προς τους συνταξιούχους του Δημοσίου από τα... ξεχασμένα εφάπαξ από το 1,13 δισ. στο τέλος του 2011 έφθασαν στο 1,38 δισ. τον φετινό Σεπτέμβριο εμφανίζοντας αύξηση κατά 245 εκατ. ή 21%. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ποσά των οφειλών έχουν υπολογιστεί από το ΓΛΚ λαμβάνοντας υπόψη τις περικοπές που τέθηκαν σε ισχύ το 2011 με το νόμο 3986. Αντίθετα, δεν έχουν ληφθεί υπόψη οι πρόσφατες μειώσεις των εφάπαξ κατά 22,6% για τον ΤΠΔΥ, 42,29% για τον Τομέα Πρόνοιας υπαλλήλων ΝΠΔΔ, 36,94% για τον Τομέα Ορθόδοξου Εφημεριακού Κλήρου, 52,21% για τον Τομέα Προσωπικού Ταμείου Νομικών και 6,19% για τον Τομέα Πρόνοιας Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων που θεσμοθετήθηκαν πρόσφατα με το νόμο 4093/2012. Εκτιμάται πως μετά τις μειώσεις αυτές το συνολικό ποσό που οφείλει το Δημόσιο θα περιοριστεί κοντά στο 1,1 δισ. ευρώ.
Οι εξαγωγείς στους οποίους θα καταβληθούν επιστροφές ΦΠΑ 108,7 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για πιστοποιημένες και ελεγμένες επιστροφές ΦΠΑ, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εξαγωγέων οι συνολικές επιστροφές ΦΠΑ που εκκρεμούν στις ΔΟΥ υπερβαίνουν τα 2 δισ. «Εύκολες» θεωρούνται και οι υπόλοιπες επιστροφές φόρων ύψους 629,3 εκατ.
Εφάπαξ σε 40.229 συνταξιούχους του Δημοσίου
Οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις, οι οφειλές των οποίων θεωρείται ότι μπορούν να ελεγχθούν σχετικά γρήγορα από τους φορείς. Για τις φαρμακευτικές όμως, οι συνολικές οφειλές που υπερβαίνουν επίσης τα 2 δισ. ευρώ θα καταβληθούν με έκπτωση 3,5%.
Οι συνολικές οφειλές 
Το Δημόσιο έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2012 χρωστούσε 9,310 δισ. ευρώ, τα οποία πλέον μπαίνουν σε πρόγραμμα εξόφλησης κατά προτεραιότητα ανάλογα με τον χρόνο δημιουργίας τους. Οι εξοφλήσεις θα ξεκινήσουν από οφειλές που δημιουργήθηκαν τον Ιανουάριο του 2011. Από τα 9,310 δισ., το μεγαλύτερο ποσό 4,492 δισ. ευρώ χρωστούν τα ασφαλιστικά ταμεία. Ακολουθούν τα νοσοκομεία με 1,790 δισ., οι ΟΤΑ με 971 εκατ., τα υπουργεία με 934 εκατ., ενώ 385 εκατ. χρωστούν τα λοιπά νομικά πρόσωπα. Στο παραπάνω ποσό προστίθενται και επιστροφές φόρων σε εκκρεμότητα ύψους 738 εκατ. ευρώ. Οι φορείς, οι οποίοι υπάγονται σε δώδεκα διαφορετικά υπουργεία και οι οποίοι έχουν δημιουργήσει αυτές τις ληξιπρόθεσμες οφειλές ανέρχονται σε 467. Τώρα θα δεσμευθούν με Μνημόνια απέναντι στο ΓΛΚ για την τήρηση διαφανών διαδικασιών που δεν θα αφήνουν το παραμικρό περιθώριο παράκαμψης της σειράς προτεραιότητας από δικαιούχους επιστροφών.
Εφάπαξ σε 40.229 συνταξιούχους του Δημοσίου
Η διαδικασία 
Χθες ο κ. Σταϊκούρας υπέγραψε με 12 υπουργούς Μνημόνια Κατανόησης με στόχο τον εξονυχιστικό έλεγχο κάθε δαπάνης, ενώ, από την πλευρά τους, οι φορείς που χρωστούν σε ιδιώτες, θα πρέπει να εκπληρώσουν σειρά δεσμεύσεων, όπως:
  • Η τήρηση του μητρώου δεσμεύσεων.
  • Η δέσμευση πιστώσεων πριν από την ανάληψη της υποχρέωσης.
  • Η ενημέρωση για την ωρίμαση των υποχρεώσεων.
  • Ορισμός προϊσταμένου οικονομικών υπηρεσιών.
  • Η άμεση μετατροπή των υστερήσεων σε έσοδα των φορέων σε αντίστοιχες μειώσεις στις δαπάνες τους.
  • Η δέσμευση για μη συσσώρευση νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Όλοι οι φορείς που οφείλουν σε ιδιώτες θα πρέπει να οριστικοποιήσουν το σύνολο των οφειλών που έχουν συσσωρεύσει έως και τις 30/9/2012 και να αποστείλουν τις καταστάσεις κατά χρονολογική σειρά στο αρμόδιο υπουργείο το οποίο, αφού αξιολογήσει τα αιτήματα, θα διαμορφώσει αναλυτική πρόταση χρηματοδότησής τους και θα την αποστείλει το ΓΛΚ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε περίπτωση που υφίστανται φορολογικές ή ασφαλιστικές υποχρεώσεις θα παρακρατούνται τα αντίστοιχα ποσά και θα αποδίδεται το καθαρό ποσό στους δικαιούχους. Τα ποσά που θα αποδεσμεύονται από το υπουργείο Οικονομικών θα κατατίθενται σε ειδικό λογαριασμό-κωδικό που έχει δημιουργηθεί στην ΤτΕ. Ο λογαριασμός θα χρησιμοποιείται, προκειμένου, εάν προκύψει υπόλοιπο, να επιστρέψει στον κρατικό προϋπολογισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου