Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Πάλι προβλήματα με τους εργάτες γης αντιμετωπίζουν οι Σπαραγγοπαραγωγοί




«Επιστολή αγωνίας» στους Βουλευτές από το Σύλλογο Πέλλας-Ημαθίας
Τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου. Η λαϊκή σοφία επιβεβαιώνεται περίτρανα, στην περίπτωση των Σπαραγγοπαραγωγών και τον «πονοκέφαλο» των μετακλήσεων αλλοδαπών εργατών γης, όπου κάθε χρόνο παρουσιάζει το ίδιο πρόβλημα, γι’ αυτό άλλωστε είναι και…πονοκέφαλος. Οι Βουλευτές κάθε φορά λύνουν το θέμα προσωρινά(όχι οι ίδιοι αλλά τα αρμόδια Υπουργεία, αλλά με ανακοινώσεις «παρεμβάσεων» παίρνουν τη «δόξα» της «λύσης» του «αυτονόητου») και κάθε χρόνο υπάρχει η ίδια κατάσταση. Τώρα, ένα παραπάνω, που πρέπει να διευκρινιστούν «λόγω κρίσης» και κάποια επί μέρους ζητήματα, όπως, κοντά στην αβεβαιότητα και το «ανεβασμένο εργόσημο».
Η επιστολή του Συλλόγου Σπαραγγοπαραγωγών Πέλλας-Ημαθίας προς τους Βουλευτές (οι οποίοι ευχόμαστε να το λύσουν και πάλι και ας είναι προσωρινό, που θα είναι) είναι χαρακτηριστική του έντονου προβληματισμού που επικρατεί και πάλι στους παραγωγούς, τη στιγμή που ήδη αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα και με την ίδια την καλλιέργεια:
ΕΚΚΛΗΣΗ, ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΦΟΡΑ…
«Βρισκόμαστε πριν την έναρξη της περιόδου συγκομιδής του σπαραγγιού με όλες τις καλλιεργητικές φροντίδες και εργασίες να έχουν πραγματοποιηθεί από πλευράς παραγωγών και σε ασάφεια παραμένει, ο τρόπος, ο τόπος και ο χρόνος που θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τους μετακλητούς αλλοδαπούς εργάτες γης που κατά κύριο λόγο απασχολούνται στην καλλιέργεια.
Οι καλές καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών επέτρεψαν και τους τελευταίους παραγωγούς να ¨σκεπάσουν¨ με νάιλον τα χωράφια, γεγονός που σημαίνει ότι έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την συγκομιδή. Και αν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν από σήμερα και στο εξής η συγκομιδή ενδέχεται να ξεκινήσει αρχές Μαρτίου.
Να τονιστεί ότι οι διαδικασίες σχετικά με την έκδοση ή μη εγγυητικών επιστολών από τις τράπεζες, την κατάθεση των φακέλων των εργοδοτών στους δήμους , στην συνέχεια την αποστολή των στοιχείων από τους δήμους για έλεγχο στην περιφέρεια και στην συνέχεια την αποστολή τους στην Πρεσβεία ή το Προξενείο στην Αλβανία, τον εκεί εκ νέου φυσικό έλεγχο την τελική έγκριση και την μετάβαση του αλλοδαπού από την ξένη χώρα στην Ελλάδα, απαιτούν τουλάχιστον ένα μήνα από την υποβολή της αίτησης του εργοδότη, γίνεται κατανοητός ο λόγος ανησυχίας των παραγωγών για την μεγάλη καθυστέρηση.
Την όλη διαδικασία και την αβεβαιότητα επιτείνει και το ¨εργόσημο¨ που ανεβάζει και το κόστος και τα έξοδα για τους αγρότες παραγωγούς .
Οι αλλοδαποί εργάτες γης και κυρίως οι Αλβανοί είναι πολύ σημαντικό να βρίσκονται από την αρχή της συγκομιδής γιατί με την πείρα και την εξειδίκευση που έχουν αποκτήσει όλα αυτά τα χρόνια συντελούν καταρχήν στο να συγκομισθεί το σύνολο της παραγωγής και στην συνέχεια στην ποιοτική αναβάθμιση του συγκομισθέντος προϊόντος αφού συλλέγεται στην ώρα. Να τονισθεί ότι με το ξεκίνημα την έναρξη της περιόδου συγκομιδής το σπαράγγι συνήθως προσδίδει και τις μέγιστες τιμές στον παραγωγό.
Για τον λόγο αυτό κάνουμε έκκληση στην πολιτεία, τους φορείς, τους δημάρχους και σε όσους εμπλέκονται στην διαδικασία αυτή, να ενεργοποιηθούν προκειμένου να ξεκινήσουν άμεσα οι έτσι και αλλιώς αργοπορημένες διαδικασίες της μετάκλησης των αλλοδαπών εργατών γης, που βέβαια στην συνέχεια απασχολούνται και στις υπόλοιπες καλλιέργειες κεράσια, ροδάκινα, κ.α.».
Για τον Σύλλογο
Γεν. Γραμματέας
Γιάννης Σ. Στογιαννίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου