Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2012

Χωρίς μεταρρυθμίσεις, χρήματα γιοκ!Παναγιώτης Γκρουμούτης
Νέες προειδοποιήσεις από Μέρκελ - Bundesbank
Σκληρή στάση απέναντι στην Ελλάδα κράτησε ακόμα μία φορά η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, η οποία ξεκαθάρισε πως για να λάβει η χώρα τη βοήθεια των 130 δισεκατομμυρίων ευρώ, θα πρέπει να εκπληρώσει τους αυστηρούς όρους που της έχουν επιβληθεί.
Κατά τη συνάντησή της με τον πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στο Στράλσουντ, τόνισαν πως η Ελλάδα βρίσκεται σε «καλό» δρόμο. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε ενόψει της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης που θα πραγματοποιηθεί την 1η Μαρτίου, προκειμένου να εξεταστεί εάν η Ελλάδα πληροί τις προϋποθέσεις που έχουν οριστεί για την εκταμίευση της πρώτης δόσης του πακέτου βοήθειας.
Από την πλευρά του ο κ. Γιούνκερ τόνισε ότι θεωρεί πως η κυβέρνηση της Ελλάδας παίρνει πολύ σοβαρά τα καθήκοντά της, αλλά διευκρίνισε ότι το Eurogroup θα πρέπει και πάλι να επιβεβαιώσει ότι είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της.
Αυστηρή προειδοποίηση προς την Ελλάδα απηύθυνε με τη σειρά του, από το βήμα της Συνόδου των G20, ο επικεφαλής της Bundesbank και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Γενς Βάιντμαν.
Ο Γερμανός κεντρικός  τραπεζίτης ξεκαθάρισε πως η χώρα μας δεν θα λάβει περαιτέρω οικονομική βοήθεια εάν δεν ανταποκριθεί στους στόχους που έχουν τεθεί για την άμεση υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και κυρίως για τιθάσευση των δημοσίων δαπανών. 

Μιλώντας στο πλαίσιο  της Συνόδου των υπουργών Οικονομικών  και των κεντρικών τραπεζιτών των 20 ισχυρότερων κρατών του κόσμου, στην πόλη του Μεξικού, ο κύριος Βάιντμαν θέλησε να καταστήσει σαφές στους παριστάμενους, η πλειονότητα των οποίων κατηγορεί εμμέσως την Ευρώπη για λανθασμένους και ανεπαρκείς χειρισμούς της ελληνικής και γενικότερα της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, πως το Βερολίνο είναι αποφασισμένο να βάλει ένα φρένο στην υπόθεση της διαχείρισης του «ελληνικού προβλήματος». 

«Δεν μπορούμε να εξαναγκάσουμε την Ελλάδα συμμορφωθεί με το πρόγραμμα», δήλωσε ο Γερμανός τραπεζίτης για να συμπληρώσει: «Θα πρέπει όμως να γίνει ξεκάθαρο ότι δεν θα εκταμιευθούν περαιτέρω δόσεις εάν η Ελλάδα αποτύχει να τηρήσει τη δική της πλευρά της συμφωνίας». 

Την ίδια ώρα ο  χερ Βάιντμαν ανέλαβε να επιβεβαιώσει στους εκτός Ευρώπης συνέδρους  στην G20 πως η Γερμανία μελετά το ενδεχόμενο αύξησης της συνεισφοράς της στο Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης της Ευρωζώνης. 

Αυτό εξάλλου είναι  και το κομβικό σημείο στην όλη  υπόθεση, καθώς η επικεφαλής του  ΔΝΤ και οι Ευρωπαίοι επιζητούν  την αύξηση των πόρων του Ταμείου  για να μπορεί να βοηθήσει τις χώρες να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κρίσης χρέους, αλλά οι τρίτες χώρες, με πρώτες τις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ιαπωνία, δεν δείχνουν διατεθειμένες να συνεισφέρουν εάν πρώτα οι Ευρωπαίοι δεν αναλάβουν να αυξήσουν κι αυτοί τα κεφάλαια του δικού τους ταμείου διάσωσης (ESM). (Δείτε εδώ τι μετέδιδε το protothema.gr: http://www.protothema.gr/world/article/?aid=179252). 

Kαι για να καθησυχάσει ακόμα περισσότερο τις ανησυχίες των υπολοίπων ο κύριος Βάιντμαν δήλωσε: «Το ΔΝΤ δεν πρέπει να γίνει ‘όχημα’ χρηματοδότησης των κυβερνητικών ελλειμμάτων, ούτε όμως η κρίση μπορεί να επιλυθεί με συνεχή χρηματοδότηση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου