Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

Σε «κόκκινο συναγερμό» η ΝΔ



Σε πλήρη εγρήγορση βρίσκονται στο αρχηγείο της ΝΔ στην Συγγρού, εν όψει της σύγκλησης της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Λουκά Παπαδήμο.

Από νωρίς σήμερα, στο γραφείο του στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, βρίσκεται ο Α. Σαμαράς έχοντας συνεργασία με τους επιτελείς του στενού του περιβάλλοντος- παρόντες ήταν οι κ.κ. Γιάννης Μιχελάκης, Νότης Μηταράκης και Χρύσανθος Λαζαρίδης.

Κάποια στιγμή μάλιστα πραγματοποιήθηκε και σύντομη σύσκεψη στο γραφείο του προέδρου της ΝΔ, στην οποία μετέσχε ο υπουργός Εξωτερικών, Σταύρος Δήμας και ο υπουργός Άμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος μετέβη στα γραφεία της Συγγρού μετά την ολοκλήρωση της διυπουργικής σύσκεψης στην Ζαλόκώστα.

Κεντρικός άξονας της «γαλάζιας» στρατηγικής παραμένουν οι «κόκκινες γραμμές» που έχει θέσει ο Πρόεδρος του κόμματος αναφορικά με τα μέτρα στα οποία επιμένει η Τρόικα και τα οποία επιτείνουν την ύφεση. Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν στο Newpost.gr οι συνεργάτες του κ. Σαμαρά –και τα οποία προφανώς αποτελούν και εισηγήσεις προς τον ίδιο- η ΝΔ δεν προτίθεται να μπλοκάρει αιτήματα των τροϊκανών, τα οποία συμβάλλουν στην ανάπτυξη, όπως επί παραδείγματι το λεγόμενο «fast track στη Δικαιοσύνη».

Τα σημεία τριβής ωστόσο, δηλαδή η κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, η περαιτέρω περικοπή στις επικουρικές, η μείωση του κατώτατου μισθού και η κλιμακωτή άνοδος των αντικειμενικών αξιών, παραμένουν αναλλοίωτα. Συνεργάτες του Προέδρου της ΝΔ τονίζουν ότι η μαζική εφαρμογή τέτοιων μέτρων, το μόνο που μπορεί να επιτύχει είναι κατακόρυφη άνοδος των ποσοστών ύφεσης.

Επισημαίνουν παράλληλα ότι πιθανώς, αθροιστικά, ελάχιστη άνοδο της ύφεσης να μην αποτελεί εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, προϋποτίθεται όμως παράλληλη εφαρμογή τέτοιων μέτρων, τα οποία στον τελικό απολογισμό θα αναχαιτίσουν το ενδεχόμενο ανεξέλεγκτης ανόδυ της ύφεσης. Επί παραδείγματι, η αύξηση των αντικειμενικών αξιών, στην παρούσα φάση, θα εκτοξεύσει, σύμφωνα με υπολογισμούς, την ύφεση κατά μία με δύο μονάδες εν μία νυκτί!

Στη λογική αυτή, ο κ. Σαμαράς σκοπεύει να μεταβεί αύριο στο Μαξίμου, όχι στη λογική της ρήξης, αλλά περισσότερο στην κατεύθυνση της πίεσης προς τον κ. Παπαδήμο, να μη συμπεριφέρεται ως κομίζων τις απαιτήσεις της Τρόικας, αλλά να διαπραγματευτεί επίμονα και σθεναρά, στη βάση των όσων συμφωνούνται με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Είναι προφανές ότι ο Πρόεδρος της ΝΔ δεν επιδιώκει να δυναμιτίσει τις διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση του PSI, ιδιαίτερα τώρα που βρίσκονται σε χρονικό σημείο-κλειδί. Σχετικές εισηγήσεις έχει δεχθεί και από τον κύκλο των στενών συνεργατών του ενώ, άλλωστε, και ο ίδιος φαίνεται να εκτιμά ότι μεταβατικός πρωθυπουργός μπορεί να είναι μόνον ο κ. Παπαδήμος και πιθανή αμφισβήτησή του θα οδηγήσει σε εκλογές και, συναφώς, σε ναύαγιο τις διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων και τη νέα δανειακή σύμβαση.

Αυτό όμως δε σημαίνει ότι σκοπεύει να υπαναχωρήσει σε ό,τι επιδιώκεται να επιβληαθεί από τους δανειστές –πόσω μάλλον τη στιγμή που, εκτός ελληνικών συνόρων δοκιμάζεται και η σχέση στο εσωτερικό της Τρόικας, με το ΔΝΤ να επιμένει στη συμμετοχή της ΕΚΤ στο «κούρεμα και το Βερολίνο να αντιδρά έντονα.

Η τελική στάση του κ. Σαμαρά –και, καθώς δείχνουν τα πράγματα και του κ. Καρατζαφέρη- παραμένει αίνιγμα, δεδομένου ότι ουδείς μπορεί να γνωρίζει με βεβαιότητα που θα οδηγήσει η αυριανή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Μία γεύση πάντως φαίνεται να δίνει και ο χθεσινός «υπόγειος πόλεμος» που ξέσπασε ανάμεσα στο Μέγαρο Μαξίμου και την Συγγρού, με αφορμή τις διαρροές από το πρωθυπουργικό γραφείο περί πρόθεσης του Λ. Παπαδήμου να παραιτηθεί, εφ’ όσον δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ του ιδίου και των πολιτικών αρχηγών, λίγο-πολύ σε όσα ζητάει η Τρόικα.

Αντίστοιχα, έκδηλη ήταν η οργή και του Γ. Καρατζαφέρη, στο επιτελείο του οποίο γίνεται αντιληπτή η προσπάθεια του κ. Παπαδήμου και των συνεργατών του να «παίξουν παιχνίδια» στην πλάτη των πολιτικών αρχηγών –κυρίως των κ.κ. Σαμαρά και Καρατζαφέρη- προκειμένου να τους ασκηθεί έντονη πίεση, ώστε να ενδώσουν αδιαμαρτύρητα και αδιαπραγμάτευτα στις απαιτήσεις των δανειστών, υποθηκεύοντας το εθνικό μέλλον για τις επόμενες δεκαετίες.

Πάνος Ρασσιάς

newpost.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου