Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΝΟΣΤΑΛΓΟΥΝ ΤΟΝ ΕΛΓΑ ΤΗΣ 5ΕΤΙΑΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ



Άρθρο του Ιορδανή Τζαμτζή*
Κανείς δεν μπορεί σήμερα να αμφισβητήσει ότι η ΝΔ στην πενταετία της διακυβέρνησής της και ο Κώστας Καραμανλής, στήριξαν τους αγρότες με κάθε τρόπο και όσο περισσότερο μπορούσαν.
Από την πρώτη χρονιά, δηλαδή το 2004, μέχρι το 2009, η κυβέρνηση της ΝΔ με συγκεκριμένες ενέργειες, έκανε πράξη την δέσμευση Καραμανλή ότι ‘’οι αγρότες αποτελούν πρώτη μας προτεραιότητα και θα στηριχτούν με όλες μας τις δυνάμεις’’.
Η ΝΔ κατάργησε τον Νόμο ‘’ΗΣΙΟΔΟΣ’’, που ψήφισε το 2003 το ΠΑΣΟΚ, όπου θεσμοθετούσαν τον αντασφαλιστικό οργανισμό ΟΑΣΙΣ και άνοιγαν την πόρτα ώστε να ‘’μπουν’’ στον τομέα της ασφάλισης των αγροτικών προϊόντων, οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.
Είχαμε τονίσει τότε στην Βουλή (ως ΝΔ) και ο γράφων ως ομιλών βουλευτής, ότι εμείς θέλουμε τον ΕΛΓΑ δημόσιο φορέα και την ασφάλιση των αγροτικών προϊόντων, υπόθεση του κράτους και όχι των ιδιωτικών εταιρειών.
Αυτό που δεν μπόρεσε να κάνει τότε το ΠΑΣΟΚ, το έκανε πράξη η κυβέρνηση Παπανδρέου το 2010 με τις νέες ρυθμίσεις για τον ΕΛΓΑ.
α) Αύξησε την ασφαλιστική εισφορά των αγροτών προς τον ΕΛΓΑ και το σημαντικότερο,
β)Κατάργησε την δανειοδότηση του ΕΛΓΑ με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, κάτι που σήμαινε ότι το κράτος ‘’έβαζε το χέρι στην τσέπη’’ και αποζημίωνε τους αγρότες για τις ζημιές που πάθαιναν από φυσικά και άλλα αίτια.
Αυτό γίνονταν διότι από την εισφορά 3% για την φυτική παραγωγή και 0,5% για την ζωική παραγωγή, χρήματα που πλήρωναν οι αγρότες, το 60% δαπανώνταν για την λειτουργία του ΕΛΓΑ (μισθοί, κλπ δαπάνες) και το 40% το διέθεταν για αποζημιώσεις των αγροτών.
Έτσι το ποσό που απαιτούνταν για τις αποζημιώσεις, το συμπλήρωνε με δανεισμό από την ΑΤΕ με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.
Σήμερα λοιπόν με τις νέες ρυθμίσεις του ΠΑΣΟΚ, από τον προϋπολογισμό του ΕΛΓΑ που καθ ολοκληρίαν προέρχεται από τις υπέρογκα αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών (χαράτσι), πληρώνονται οι λειτουργικές δαπάνες του ΕΛΓΑ και ότι περισσεύει δίνονται ως αποζημίωση στους αγρότες.
Οι αγρότες σήμερα πληρώνουν μεγάλα πόσα ως ασφαλιστική εισφορά, ένα νέο χαράτσι, με βάση τις ενιαίες δηλώσεις καλλιέργειας των αγροτών και μάλιστα τα προκαταβάλουν και δεν παίρνουν ευρώ ως αποζημίωση.
Τα ποσοστά ζημιών σε περιοχές όπου το χαλάζι έφτασε τα 10 εκατοστά π.χ. σε περιοχές του Ν. Πέλλας με ολική καταστροφή,- όχι μόνο της παραγωγής αλλά και μεγάλες ζημιές του φυτικού κεφαλαίου-, ήταν χαμηλά και με λίγα κιλά ανά δένδρο.
Την ίδια στιγμή λες και ο ΕΛΓΑ σκόπιμα κωλυσιεργεί, για να μην πληρώσει τους αγρότες.
Ακόμη σε κάποιες περιοχές, περιμένουν τα πορίσματα των εκτιμήσεων για ζημιές που έγιναν το καλοκαίρι.
Τέλος, εάν δεν έχουν πληρώσει μέχρι το τέλος Ιανουαρίου τις εισφορές τους οι αγρότες, τότε δεν θα πάρουν ευρώ αποζημίωση.
Το γεγονός ότι οι αγρότες είναι απλήρωτοι για το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής τους και αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης και φυσικά δεν μπορούν να πληρώσουν το σύνολο της εισφοράς τους (έχουν πληρώσει μέρος της), αφήνει τελείως αδιάφορο τον ΕΛΓΑ.
Η ΝΔ έχει ήδη διακηρύξει την θέση της, ότι ως κυβέρνηση θα αλλάξει την διαδικασία καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών καθώς και τα χρήματα θα τα πληρώνουν οι αγρότες με βάση τα τιμολόγια από την παραγωγή των αγροτικών προϊόντων και όχι σύμφωνα με τα στρέμματα που δηλώνουν.
Στόχος είναι, να πληρώνουν οι αγρότες λογικά ποσά ως εισφορά στον ΕΛΓΑ και να αποζημιώνονται σωστά για τις ζημιές που θα πάθουν.
Όπως επί Νέας Δημοκρατίας και Κώστα Καραμανλή την πενταετία 2004-2009..
* πρώην βουλευτή Πέλλας Ν.Δ

Pella News 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου