Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου 2012

Αρχίζει τον Δεκέμβριο η κατασκευή του South StreamΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΟΥΤΙΝ 
Επισπεύδεται η έναρξη των εργασιών για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, μέσω του οποίου το προϊόν από τη Ρωσία θα φθάνει στην ΕΕ μέσω Μαύρης Θάλασσας.
Η κατασκευή του αγωγού θα αρχίσει από τον Δεκέμβριο του 2012, ενώ προηγουμένως υπήρχαν εκτιμήσεις ότι θα άρχιζε το 2013.
Στη σημερινή ανακοίνωση του ομίλου που έχει αναλάβει το τεράστιο έργο, διευκρινίζεται ότι την εντολή επίσπευσης των εργασιών "έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Πούτιν".
Η οδηγία του Πούτιν --την 30ή Δεκεμβρίου-- δόθηκε αμέσως μετά την άδεια που παρείχε καθυστερημένα η Άγκυρα το υποθαλάσσιο τμήμα του αγωγού να περάσει από τα χωρικά της ύδατα.
"Πρόκειται για έργο... που περίμεναν πολλοί, ξεκινάμε λοιπόν νωρίτερα την κατασκευή" σχολίασε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Αλεξέι Μίλερ.
Συνολικά, ο South Stream πρόκειται να καλύψει απόσταση 3.600 χιλιομέτρων.
Μέσω της Βαλκανικής χερσονήσου, θα έχει δίκτυα στην Ελλάδα και στην Ιταλία. Από το έδαφος της τελευταίας θα καταλήγει στη δυτική Ευρώπη. Δε θα διέρχεται καθόλου από την Ουκρανία.
"Η ρωσική πίεση προς την ουκρανική κυβέρνηση ανεβαίνει", σημείωσαν ειδικοί μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, καθώς το Κίεβο συμφώνησε σε χαμηλότερες τιμολογήσεις όσον αφορά την διέλευση ρωσικού φυσικού αερίου από το έδαφός του.
Η Gazprom έχει ήδη ενεργοποιήσει τον North Stream, ο οποίος περνά από το βυθό της Βόρειας θάλασσας.
Οι συμμετοχές
Για το υποθαλάσσιο τμήμα του South Stream, στο μετοχικό κεφάλαιο της κατασκευάστριας εταιρείας υπάρχει 20% συμμετοχή του ιταλικού κολοσσού ENI.
Από την πλευρά τους, ο γαλλικός όμιλος EDF και η γερμανική εταιρεία Wintershall (του ομίλου BASF) έχουν συμμετοχή 15%. Ο Gazprom διατηρεί το υπόλοιπο 50% του μετοχικού κεφαλαίου.
Για τα επίγεια τμήματα του αγωγού, ο ρωσικός κολοσσός θα συνεργαστεί με αρκετές κρατικές εταιρείες--αυστριακές, βουλγαρικές, κροατικές, ελληνικές, ουγγρικές, σερβικές και, τέλος, σλοβενικές.
O αμερικανικών συμφερόντων Nabucco, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο της περιοχής του Καυκάσου στην Ευρώπη, σύμφωνα με το Γαλλικό πρακτορείο δια της Τουρκίας και της βαλκανικής χερσονήσου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου