Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

Ένα βήμα πριν τη συμφωνία για το PSI, κίνδυνος η σκληρή στάση του ΔΝΤ



Ένα βήμα πριν τη συμφωνία για το PSI, κίνδυνος η σκληρή στάση του ΔΝΤ, έχει ήδη επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και ιδιωτών πιστωτών γύρω από τους βασικούς όρους για την ανταλλαγή ομολόγων

κλικ στην εικόνα για να μεγαλώσεικλικ στην εικόνα για να μεγαλώσει
Αν και το προγραμματισμένο για το Σάββατο ραντεβού Νταλάρα - Βενιζέλου δεν πραγματοποιήθηκε, έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει ήδη επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και ιδιωτών πιστωτών γύρω από τους βασικούς όρους για την ανταλλαγή ομολόγων (PSI)ώστε να απομειωθεί και να καταστεί βιώσιμο ελληνικό  χρέος.  Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε τα ξημερώματα του Σαββάτου το IIF, η συμφωνία πλησιάζει στην ολοκλήρωσή της. Μάλιστα το IIF καλεί όλες τις πλευρές να δράσουν «αποφασιστικά» ώστε να οριστικοποιηθεί. Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν to το Σαββατοκύριακο ώστε να επιτευχθεί συμφωνία σε κάθε λεπτομέρεια.
Το IIF(Institute of International Finance) αναφέρει στην ανακοίνωσή του που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση του εκπροσώπου του, Τσαρλς Νταλάρα, με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Λουκά Παπαδήμο, και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, ότι η συμφωνία θα συμβάλλει στην «οικονομική σταθερότητα στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και στην παγκόσμια οικονομία»,

Αν και οι όροι της συμφωνίας δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί πληροφορίες κάνουν λόγο για επίτευξη συμφωνίας γύρω από επιτόκιο το οποίο θα ξεκινάει από χαμηλά και θα κλιμακώνεται σε υψηλότερο ποσοστό, δύο φορές μέχρι τη λήξη αποπληρωμής των «κουρεμένων» ομολόγων, ενώ θα υπάρχει και περίοδος χάριτος.
Πάντως τίποτε απ΄όλα αυτά δεν θεωρείται ότι έχει «κλειδώσει» αφού δεν έχει ξεκαθαριστεί ποιες θα είναι οι εγγυήσεις που θα παρέχει το ελληνικό κράτος.
Παράλληλα προέκυψε και νέο πρόβλημα  από τη σκληρή στάση που κρατά το ΔΝΤ και την εκτίμησή του ότι παρά το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, το 2020 το ελληνικό δημόσιο χρέος θα φτάνει το 150% του ΑΕΠ, δηλαδή 60 δισ. ευρώ περισσότερο από τον εκτιμώμενο στόχο με βάση το σημερινό ΑΕΠ και κατά συνέπεια θα συνεχίζει να μην είναι εύκολα διαχειρίσιμο.
Κανείς επίσης δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα αν αυτή η εκτίμηση του ΔΝΤ συνοδευτεί από όρους που θα προκαλέσουν εμμέσως  ξαφνική εμπλοκή στη συμφωνία ή αν προβάλλεται ως μοχλός πίεσης ώστε να δεχτεί η ελληνική κυβέρνηση τις θέσεις του που σχετίζονται με τις μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, στον 13ο και 14ο μισθό, ενδεχομένως σε νέες απολύσεις στο δημόσιο κλπ.
Πάντως γίνονται προσπάθειες ώστε η συμφωνία για το PSI να ολοκληρωθεί και να παρουσιαστεί προς έγκριση στο στο Eurogroup της Δευτέρας


Eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου