Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

"Η Ελλάδα θα μας κοστίσει ακριβά"



Η Ελλάδα "γράφει ιστορία" με το κούρεμα του χρέους. Ποιες οι εκτιμήσεις που εκφράζονται για τις συνέπειες που θα έχει μακροπρόθεσμα στην Ευρώπη
Πολύ ακριβά θα κληθεί να πληρώσει η Ευρώπη το ελληνικό κούρεμα, με τον επικεφαλής της Deutsche Bank, Γιόζεφ Άκερμαν, να εκτιμά πως το κούρεμα του ελληνικού χρέους συνιστά ιστορική αλλαγή.
Σε συνέντευξη στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων δήλωσε ότι μακροπρόθεσμα θα κοστίσει ακριβά την Ευρώπη, την ώρα που ελληνική κυβέρνηση και ιδιώτες πιστωτές ελπίζουν το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα να έχουν έρθει σε συμφωνία.
"Η προσδοκία των επενδυτών ήταν ότι η αξία των ομολόγων θα επιστραφεί κατά 100%. Η αρχή αυτή παραβιάστηκε παρά τις όποιες δηλώσεις. Αυτό σημαίνει ότι θα κληθούμε να πληρώσουμε ένα υψηλότερο τίμημα, μεταξύ άλλων και με τη μορφή υψηλότερων επιτοκίων, τα οποία οι επενδυτές θα απαιτήσουν από πολλές κυβερνήσεις", υπογράμμισε.
Αναφερόμενος στη συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών, ο Γιόζεφ Ακερμαν επισήμανε ότι ήταν αναγκαία για πολιτικούς λόγους.
"Διαφορετικά, δεν θα υπήρχε πλειοψηφία στη γερμανική Βουλή για το πακέτο διάσωσης. Είναι επίσης σαφές ότι συνιστά ιστορική αλλαγή διότι τα κρατικά ομόλογα των ευρωπαϊκών χωρών ήταν μέχρι τώρα απολύτως ασφαλή", σημείωσε.
Επικριτικός στη συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών στο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα εμφανίστηκε ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας.
Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, ο Μάικελ Νούναν τόνισε ότι η κρίση χρέους οξύνθηκε μετά την απόφαση των χωρών της Ευρωζώνης για τη συμμετοχή τραπεζών, ασφαλιστικών εταιριών και επενδυτικών κεφαλαίων στο κούρεμα.
"Όταν δανείζεις χρήματα η πρώτη ερώτηση που σου κάνουν είναι αν θα τα επιστρέψεις. Με αυτό το δεδομένο ήταν ολέθριο σφάλμα μια συζήτηση για τη συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών στο κούρεμα διότι αυτό ήταν που "τρέλανε" τις αγορές", υπογράμμισε.
Ενώ κύκλοι της Ε.Ε. κάνουν λόγο για συμφωνία μέσα στο Σαββατοκύριακο, οι νέες αιφνιδιαστικές προβλέψεις του Πόλ Τόμσεν από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για έλλειμμα 150% μέχρι το 2020 δίνουν τροφή σε απαισιόδοξα σενάρια ως προς την έκβαση των διαπραγματεύσεων στην Αθήνα.
Οι ιδιώτες πιστωτές, σύμφωνα πάντως με τα πρακτορεία ειδήσεων τα ξημερώματα του Σαββάτου, συμφώνησαν σε κούρεμα 65 με 70%. Εκπρόσωπος τράπεζας έκανε μάλιστα λόγο για ομόλογα διάρκειας 30 ετών με μέσο επιτόκιο 4%.


News247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου