Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

Στη δίνη των "έκτακτων μέτρων" και η Ισπανία...



Μαζί με το 2011 τελείωσαν και οι αυταπάτες για την Ισπανία και οι (όποιες) ελπίδες για ένα άλλο μείγμα οικονομικής πολιτικής. «Βρισκόμαστε σε καταστάσεις εξαιρετικές και απρόβλεπτες (…) οι οποίες μας αναγκάζουν να λάβουμε μέτρα έκτακτα και μη επιθυμητά» άκουσαν οι Ισπανοί να ...
λέει η αντιπρόεδρος της νέας κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία υπό τον κεντροδεξιό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι. 
Το Λαϊκό Κόμμα, το οποίο κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές ένα μήνα πριν, υποσχόταν προεκλογικά μια πιο «λάιτ εκδοχή» λιτότητας χωρίς αυξήσεις φόρων και με μέτρα «στήριξης της οικονομίας». Ομως η προεκλογική περίοδος έχει παρέλθει πλέον και η κυβέρνηση έχει ελάχιστα περιθώρια για ενέσεις αισιοδοξίας και λεκτικούς ακροβατισμούς.
Ετσι ανακοίνωσε ότι θα αυξηθούν («προσωρινά» όπως δηλώνουν οι αρμόδιοι αξιωματούχοι) άμεσοι φόροι όπως η φορολόγηση εισοδήματος αλλά όχι (προς το παρόν) ο ΦΠΑ. Χρησιμοποιώντας τον ευφημισμό «εισφορά αλληλεγγύης» η κυβέρνηση Ραχόι θα επιβάλλει φόρο από το πρώτο ευρώ εισοδήματος ο οποίος θα αυξάνεται κλιμακωτά και θα φτάνει το ποσοστό του 7%. Αυξάνονται ακόμα οι φόροι ακίνητης περιουσίας και εισοδήματα από επενδυτικά προϊόντα. 
Στο πλαίσιο του «εξορθολογισμού των δημοσιονομικών» η κυβέρνηση θα παγώσει για μία διετία (ακόμα) τους μισθούς στο δημόσιο τομέα αυξάνοντας παράλληλα τον εργάσιμο χρόνο από 35 σε σ37,5 ώρες την εβδομάδα. Επίσης καταργούνται φορείς και διευθύνσεις οργανισμών με στόχο τη συνολική μείωση του λειτουργικού κόστους του δημοσίου κατά 20%. Με το ίδιο ποσοστό θα περιοριστεί η εισφορά του κράτους σε πολιτικά κόμματα, συνδικαλιστικές και εργοδοτικές ενώσεις. 
Οι εξαγγελίες για την τόνωση της πραγματικής οικονομίας συμπεριλαμβάνουν την αύξηση των (παγωμένων μέχρι σήμερα) συντάξεων κατά 1% αλλά και την αντιμετώπιση της δραματικά αυξανόμενης ανεργίας (22%) με «φιλανθρωπικού χαρακτήρα» μέτρα όπως η κατά ένα εξάμηνο παράταση της περιόδου χορήγησης επιδόματος ανεργίας ύψους 400 ευρώ. 
Το έλλειμμα του 2011 ξεπέρασε το 8% του ΑΕΠΧθες ο υπουργός Οικονομίας Λουίς ντε Γκουίντος είχε επισημάνει ότι η πορεία των δημοσιονομικών δεν είναι αυτή που είχε προβλέψει η προηγούμενη κυβέρνηση δημιουργώντας έτσι το κατάλληλο κλίμα για την αποδοχή των «έκτακτων μέτρων». 
Ενώ ο αρχικός στόχος για το έλλειμμα του προϋπολογισμού το 2011 ήταν να μην ξεπεράσει το 6% του ΑΕΠ φαίνεται πως θα ξεπεράσει ακόμα και την τελευταία εκτίμηση του 8%. Η νέα κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να το μειώσει περαιτέρω στο 4,4% το 2012 και στο 3% το 2013. 
Όμως για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι θα πρέπει να εξοικονομηθούν τουλάχιστον 36 δισ. Ευρώ την επόμενη διετία. Από τα τελευταία μέτρα που ανακοινώθηκαν εκτιμάται ότι το δημόσιο ταμείο θα έχει όφελος 15 δισ. ευρώ. Προφανώς η προσπάθεια «εξυγίανσης» της ισπανικής οικονομίας δεν θα σταματήσει εδώ.


Press-gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου