Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

Πάγωμα προστίμων σε 3.532 επιχειρήσεις εμπορίας πετρελαίου θέρμανσης


ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΤΟΥ 2011

Η επίμαχη απόφαση για τα πρόστιμα


Τις επιχειρήσεις εμπορίας πετρελαίου θέρμανσης βάρυναν 44.568 παραβάσεις
Τις επιχειρήσεις εμπορίας πετρελαίου θέρμανσης βάρυναν 44.568 παραβάσεις
H αντίστροφη μέτρηση για να φθάσουμε στη δίωξη του γενικού γραμματέα φορολογικών και τελωνειακών θεμάτων Γιάννη Καπελέρη ξεκίνησε στις 26 Αυγούστου 2011, όταν εξέδωσε «εξαιρετικά επείγουσα» εγκύκλιο για το... πάγωμα προστίμων σε 3.532 επιχειρήσεις εμπορίας πετρελαίου θέρμανσης, τις οποίες βάρυναν 44.568 παραβάσεις.
Επρόκειτο για πρόστιμα τα οποία αφορούσαν επαγγελματίες του κλάδου, οι οποίοι δεν ενημέρωσαν, ως όφειλαν, το ηλεκτρονικό σύστημα «Ηφαιστος».
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από το 2008 οι πρατηριούχοι και οι διακινητές πετρελαίου θέρμανσης έχουν την υποχρέωση να ενημερώνουν το «Ηφαιστος» με στοιχεία για τις αγορές και πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης που έχουν πραγματοποιήσει.
Αρχικά όταν καθιερώθηκε η υποχρέωση αυτή, η νομοθεσία προέβλεπε ότι οι πρατηριούχοι προμηθεύονταν το πετρέλαιο θέρμανσης με τον υψηλό ειδικό φόρο κατανάλωσης του πετρελαίου κίνησης και εν συνεχεία το πωλούσαν στους καταναλωτές με τον χαμηλό φόρο. Στη συνέχεια και βάσει των στοιχείων για τις αγορές και τις πωλήσεις, τα οποία υπέβαλλαν ηλεκτρονικά στο σύστημα «Ηφαιστος», εισέπρατταν από το Δημόσιο τις διαφορές φόρου για τις ποσότητες που είχαν διακινήσει.
Από τον Ιανουάριο του 2011 το σύστημα άλλαξε. Οι πρατηριούχοι προμηθεύονται πλέον το πετρέλαιο θέρμανσης απευθείας με τον χαμηλό φόρο, οπότε δεν προβλεπόταν εκ των υστέρων επιστροφή της διαφοράς φόρου, ωστόσο η υποχρέωση εμπρόθεσμης ενημέρωσης του «Ηφαιστος» παρέμενε.
Με τη λήξη της περιόδου διακίνησης πετρελαίου θέρμανσης διαπιστώθηκαν 44.568 περιπτώσεις εκπρόθεσμης ενημέρωσης του «Ηφαιστος» στις οποίες έπρεπε να επιβληθούν πρόστιμα.
Ομως, με την εγκύκλιο του κ. Καπελέρη τα πρόστιμα «πάγωσαν».
Ειδικότερα, με την εγκύκλιο ορίζονται τα ακόλουθα:
  • «Δεν θα εκδίδονται για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις αποφάσεις επιβολής προστίμου μέχρις ότου ρυθμιστεί νομοθετικά το όλο θέμα και παρασχεθούν εκ νέου σχετικές οδηγίες».
  • «Στις περιπτώσεις που έχει ήδη ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία (κλήση σε ακρόαση, σύνταξη έκθεσης ελέγχου) και έχει εκδοθεί σχετική απόφαση επιβολής προστίμου, χωρίς όμως αυτή να έχει κοινοποιηθεί στον ενδιαφερόμενο επιτηδευματία, δεν θα κοινοποιείται αυτή».
  • «Στις περιπτώσεις που η υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο της διοικητικής επίλυσης της διαφοράς, εφόσον έχει γίνει σχετικό αίτημα από τον ενδιαφερόμενο μέσα στη νόμιμη προθεσμία για την άσκηση προσφυγής, η αίτηση θα παραμείνει σε εκκρεμότητα, χωρίς να ορισθεί από τον αρμόδιο προϊστάμενο της εκάστοτε ελεγκτικής υπηρεσίας (ΔΟΥ, ΠΕΚ, ΔΕΚ) ημερομηνία συζήτησης του σχετικού αιτήματος».
ΑΣΠΙΔΑ
«Αδικη» και «λανθασμένη» χαρακτηρίζει την απόφαση να ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος κατά του κ. Γιάννη Καπελέρη, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων. «Τα πρόστιμα αυτά επιβλήθηκαν για τυπικούς και όχι ουσιαστικούς λόγους και δεν έχουν καμία σχέση με λαθρεμπόριο», υποστηρίζουν οι πρατηριούχοι.
Κώστας Τσαχάκης


Ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου