Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο, 7 Ιανουαρίου 2012

Φωτεινή επιγραφή με 60 εκατ. βακτήρια έφτιαξαν ερευνητές!

Image
Αμερικανοί ερευνητές κατόρθωσαν να "συγχρονίσουν" τα βιολογικά ρολόγια περίπου 60 εκατομμυρίων βακτηρίων και να δημιουργήσουν μια φωτεινή επιγραφή τύπου νέον, η οποία αναβοσβήνει!
Τα τσιπ της επιγραφής δημιουργήθηκαν από περίπου 13.000 βιολογικά εικονοστοιχεία (βιο-πίξελ), τα οποία με τη σειρά τους αποτελούνταν από δεκάδες εκατομμύρια βακτήρια. Οι βακτηριακές αποικίες ''χειραγωγήθηκαν'' -μέσω χημικής επικοινωνίας μεταξύ τους- έτσι ώστε να λάμπουν ή να σβήνουν με συγχρονισμένο τρόπο. Η λάμψη που εκπέμπουν τα βακτήρια, δημιουργείται με την προσθήκη μιας φθορίζουσας πρωτεΐνης στα κύτταρά τους.
Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Σαν Ντιέγκο, με επικεφαλής τον καθηγητή Τζεφ Χέιστι του τμήματος βιολογικών επιστημών και του Ινστιτούτου Βιοκυκλωμάτων (BioCircuits), σύμφωνα με τη βρετανική Ντέιλι Μέιλ, είναι σε θέση να ελέγχουν πολύ αποτελεσματικά τα βακτήρια και ήδη δημιούργησαν ένα βιο-λογότυπο του πανεπιστημίου τους, το οποίο αναβοσβήνει.

Image
Παραμένει ερώτημα πάντως ποιες εταιρείες θα ήσαν πρόθυμες να συσχετίσουν το όνομά τους με τέτοιες τεράστιες αποικίες κολοβακτηριδίων E.coli, στο πλαίσιο μιας διαφημιστικής καμπάνιας.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η εφεύρεσή τους θα μπορούσε να αξιοποιηθεί επίσης για την ανίχνευση τοξικών αερίων στην ατμόσφαιρα και, όπως υποστηρίζουν, τα βακτήρια θα μπορούσαν να αποδειχθούν πιο αποτελεσματικοί αισθητήρες σε σχέση με τους ηλεκτρονικούς.
Ανάλογα με τον βαθμό επικινδυνότητας μιας τοξικής ουσίας ή ενός παθογόνου μικροοργανισμού που εντοπίζουν, τα βακτήρια θα έχουν προγραμματιστεί να αναβοσβήνουν πιο αργά ή πιο γρήγορα.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου