Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

ΣΥΝΟΔΟΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩ ΑΥΡΙΟ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ



Η κρισιμότερη σύνοδος για το μέλλον του κοινού νομίσματος της Ευρώπης αρχίζει αύριο, στις 20:30, στις Βρυξέλλες υπό την προεδρία του Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ, ο οποίος έσπευσε να δηλώσει ότι «δεν είναι απαραίτητη μία νέα...
ευρωπαϊκή συνθήκη» ούτε οι τροποποιήσεις των υφιστάμενων συνθηκών, που πρότειναν Μέρκελ και Σαρκοζί.

«Δεν χρειάζονται ούτε δημοψηφίσματα, ούτε επικυρώσεις από τα κοινοβούλια» τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στο παραπέντε της διήμερης Συνόδου Κορυφής.

«Σκληρότεροι κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας μπορούν να υιοθετηθούν, χωρίς αλλαγή των συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης» δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ, μία μέρα πριν από την έναρξη των εργασιών της κρίσιμη Συνόδου Κορυφής.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της Συνόδου, αύριο το βράδυ θα γίνει το άτυπο δείπνο των Ευρωπαίων ηγετών (20:30 - 23:30 ώρα Ελλάδος), ενώ είναι πιθανό να ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι και τον επικεφαλής της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο.

Νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής (12:00 - 14:30) θα γίνει η κύρια συνεδρίαση του Συμβουλίου και θα ακολουθήσει το δείπνο εργασίας (14:30 - 16:00). Αμέσως μετά θα γίνει η συνέντευξη των κ.κ. Ρομπάι-Μπαρόζο και στη συνέχεια είναι πιθανό να γίνουν συνεντεύξεις Τύπου από τις εθνικές αντιπροσωπείες.

Στην πρόσκλησή του προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, ο Χέρμαν βαν Ρομπάι αναφέρει ότι στο άτυπο δείπνο της Πέμπτης θα συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στις αγορές, καθώς και η οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση.

Είναι επιτακτική ανάγκη, τονίζει, εκτός από τα «σημαντικά μέτρα που έχουν ληφθεί» μέχρι σήμερα, «να συμφωνήσουμε σε μία ευρύτερη προσέγγιση», που θα ενισχύει τα βραχυπρόθεσμα εργαλεία διαχείρισης της κρίσης, όπως επίσης και στην «αποφασιστικότητα να αποδεχθούμε μεσοπρόθεσμα περαιτέρω μέτρα για την ενίσχυση της οικονομικής μας ένωσης».

Η συζήτηση αυτή, στην οποία έχει προσκληθεί ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, θα είναι στη βάση έκθεσης που έχει ετοιμάσει ο κ. Ρομπάι μαζί με τον κ. Μπαρόζ και τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Γερμανία και Γαλλία πιέζουν για μία νέα ευρωπαϊκή συνθήκη μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο, υποστηρίζοντας την έναταξη σε αυτήν σκληρότερων κανόνων που περιλαμβάνουν τον «χρυσό κανόνα» των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και ενίσχυση της εξουσίας της Κομισιόν στην αυτόματη επιβολή μέτρων λιτότητας στα κράτη που έχουν λάβει οικονομική βοήθεια.

Παρίσι και Βερολίνο όχι μόνο πιέζουν ασφυκτικά σε αυτήν την κατεύθυνση αλλά οι ηγέτες τους δηλώνουν αποφασισμένοι να προχωρήσουν χωρίς την αποδοχή όλων, αρκούμενοι σε αυτούς που συμμερίζονται τις απόψεις τους.

Ο Νικολά Σαρκοζί και η Αγκελα Μέρκελ αναμένεται να καταθέσουν ένα σχέδιο που προβλέπει την αυτόματη επιβολή κυρώσεων στα κράτη μέλη που δεν τηρούν τους δημοσιονομικούς στόχους.


Fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου