Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

ΠΑΡΑΧΩΡΟΥΝΤΑΙ 650.000 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΣΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ

 Στους αγρότες 6.737 δημόσια αγροτεμάχια

Παραχώρηση με ευνοϊκούς όρους αναξιοποίητων δημόσιων εκτάσεων άνω των 650.000 στρεμμάτων σε αγρότες και κτηνοτρόφους, με σκοπό τη δημιουργία νέων γεωργικών καλλιεργειών ή την εκτροφή ζώων, ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ο Κώστας Σκανδαλίδης,
μιλώντας στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, έκανε γνωστό πως 5.345 αγροτεμάχια έκτασης 17.145 στρεμμάτων που παρέμεναν «ξεχασμένα» εδώ και δεκαετίας θα παραχωρηθούν σε αγροτοκτηνοτρόφους που διαθέτουν όμορες εκτάσεις, με την προϋπόθεση να είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ και καλλιεργητές τα τελευταία τρία χρόνια. Οι εκτάσεις είτε θα πωληθούν στην αντικειμενική τους αξία είτε θα ενοικιαστούν με συμβολικό τίμημα. Επίσης, θα διατεθούν 1.392 αγροτεμάχια άνω των 10 στρεμμάτων συνολικής έκτασης 643.000 στρεμμάτων σε νέους αγρότες έως 30 ετών, σε συνεταιρισμούς ή σε ομάδες αγροτών, για την παραγωγή διατροφικών προϊόντων, ζωοτροφών ή σε εγκαταστάσεις ΑΠΕ. Σε δύο εβδομάδες το υπουργείο θα προχωρήσει σε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Κατά την ομιλία του στο Περιφερειακό Συμβούλιο ο κ. Σκανδαλίδης παρουσίασε τις προτάσεις του για το «καλάθι προϊόντων Κεντρικής Μακεδονίας», με στόχο την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων αλλά και, ευρύτερα, της περιοχής σε κέντρο αγροτικής ανάπτυξης. Το ενδιαφέρον θα εστιαστεί σε παραδοσιακά προϊόντα (βουβαλίσιο κρέας, μέλι, μανούρι, μπάτζος, κυδώνια Κιλκίς, γιαούρτι Δορκάδος, κάστανα Αγίου Παντελεήμονα, πατάτες Βροντούς) και σε νέα προϊόντα (μανιτάρια, ρόδια, τρούφα), αλλά και σε αυτά που θα διασφαλίσουν την εγχώρια επάρκεια (σιτηρά, ρύζι, κηπευτικά, αχλάδια, όσπρια, αμύγδαλα / καρύδια, γάλα, βόειο κρέας, φυτά). Σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές, πρότεινε στο καλάθι να συμπεριληφθούν: βαμβάκι, ροδάκινο, κεράσι, ακτινίδιο, μήλα, σπαράγγι, κρασί-επιτραπέζια σταφύλια, καπνός, αρωματικά-φαρμακευτικά φυτά και φέτα.
Ο κ. Σκανδαλίδης αναφέρθηκε στους σχεδιασμούς για τη δημιουργία Κέντρου Αγροτικής Ανάπτυξης Βόρειας Ελλάδας, δημοπρατηρίου και διαμετακομιστικού κέντρου αγροτικών προϊόντων, όπως και αγροτοδιατροφικών συμπράξεων. Οι αποφάσεις ωστόσο θα ληφθούν από την περιφέρεια.

Δεν θα κλείσει η ΕΒΖ
Ο υπουργός μετέφερε την πρόθεση της κυβέρνησης να μην κλείσουν οι μονάδες της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, αλλά και να ανοίξουν αυτές σε Λάρισα και Ξάνθη. «Πρόθεσή μας είναι, όχι μόνο να μην κλείσουν τα εργοστάσια της ζάχαρης, αλλά να ανοίξουν και τα άλλα δύο, σε μία καινούργια στρατηγική», τόνισε. Επισήμανε μάλιστα ότι αυτό μπορεί να γίνει και εκτός του ελέγχου της Αγροτικής Τράπεζας, αλλά διευκρίνισε πως είναι και θέμα οικονομικών και πως δεν εξαρτάται αποκλειστικά από το υπουργείο του. Νωρίτερα ο πρόεδρος των εργαζομένων στην ΕΒΖ Μανώλης Λαλογιάννης κατήγγειλε πως η κυβέρνηση και η ΑΤΕ απαξιώνουν την ΕΒΖ, για να την πουλήσουν σε χαμηλό τίμημα.

«Θερμή» υποδοχή
Στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης επιφύλαξαν «θερμή» υποδοχή, με αποδοκιμασίες και συνθήματα, δεκάδες μέλη του ΠΑΜΕ και της ΠΑΣΥ καθώς και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Στη συνέχεια κρατώντας πανό μπήκαν στην αίθουσα όπου συνεδρίαζε το περιφερειακό συμβούλιο φωνάζοντας συνθήματα κατά της ΚΑΠ, της αγροτικής αλλά και της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης. Η ομιλία του κ. Σκανδαλίδη διακόπηκε πολλές φορές, ο υπουργός άνοιξε διάλογο με όσους διαμαρτύρονταν, προς στιγμήν μάλιστα οι τόνοι ανέβηκαν. Με κάλεσμα του υπουργού τον λόγο πήρε και ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΥ Γιώργος Ρίσκος, ο οποίος του έδωσε συμβολικά ένα άδειο καλάθι. Σε δηλώσεις του ο κ. Σκανδαλίδης επισήμανε πως πρέπει οι πολιτικοί να πάνε στον κόσμο και να κάνουν διάλογο με τους πολίτες και πρόσθεσε πως η πλειοψηφία όσων φωνάζουν έχει μεν δίκαιο, αλλά θα πρέπει να απομονωθούν τα στοιχεία που δεν προσφέρουν στον διάλογο.
«Το καλάθι που σας δόθηκε ήταν άδειο, όμως μπορεί να γεμίσει. Όχι μόνο περιμένοντας βοήθεια από έξω. Εμείς οι Έλληνες μπορούμε να το γεμίσουμε με πνεύμα ενότητας, συναίνεσης και συνεργασίας. Η ιστορία το έχει αποδείξει», σχολίασε στην τοποθέτησή του ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ψωμιάδης. Πρόσθεσε πως η περιφέρεια, αν υπάρχει πολιτική βούληση, μπορεί να προβάλλει και να πουλήσει ένα πλούσιο καλάθι τοπικών προϊόντων διεθνώς αναγνωρισμένων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου