Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Αυξάνονται τα επίπεδα ραδιενέργειας στη Φουκουσίμα

NAFTEMPORIKI.GR Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2011 
Οι ιαπωνικές αρχές δεν σκοπεύουν να επεκτείνουν άμεσα την ζώνη εκκένωσης των 20 χιλιομέτρων γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταϊίτσι (Φουκουσίμα 1), παρά την ανακοίνωση της Διεθνούς Υπηρεσίας Πυρηνικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας είναι αυξημένα σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από το εργοστάσιο.
«Η ΙΑΕΑ μας ενημέρωσε ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας στο έδαφος ξεπερνούν τα προβλεπόμενα από την ίδια όρια και μας ζήτησε να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση με βάση αυτές τις πληροφορίες», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης Γιουκίο Εντάνο.
Ερωτηθείς για την πιθανότητα επέκτασης της ζώνης εκκένωσης ο Εντάνο απάντησε: «Δεν πιστεύω ότι συντρέχει άμεση ανάγκη για κάτι τέτοιο. Ομως το γεγονός ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας στο έδαφος είναι αυξημένα μας οδηγεί αναπόφευκτα στην υπόθεση ότι μία μακροπρόθεσμη συγκέντρωση (ραδιενέργειας) μπορεί να είναι επικίνδυνη για την υγεία». «Βάσει αυτού», πρόσθεσε, «θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τα επίπεδα ραδιενέργειας με τη μεγαλύτερη δυνατή προσοχή και θα πάρουμε μέτρα αν αυτό κριθεί αναγκαίο».

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή της Υπηρεσίας Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας, Χιντεχίτο Νισιγιάμα, στο θαλασσινό νερό της περιοχής γύρω από το σταθμό της Φουκουσίμα ανιχνεύθηκε η υψηλότερη συγκέντρωση ραδιενεργού ουσίας που έχει καταμετρηθεί από την έναρξη της πυρηνικής κρίσης στη βορειοανατολική Ιαπωνία. Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας της Ιαπωνίας, τα επίπεδα του ραδιενεργού ιωδίου-131 ήταν 4.385 φορές υψηλότερα από το επιτρεπτό όριο.
Τα σταθερά υψηλά επίπεδα ραδιενεργής ουσίας που ανιχεύονται στο νερό της θάλασσας έξω από το εργοστάσιο μπορεί να σημαίνουν ότι διαρρέει συνεχώς ραδιενέργεια, εκτίμησε η ιαπωνική Υπηρεσία Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας. «Αυτή είναι μία πιθανότητα», δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής της υπηρεσίας Χιντεχίκο Νισιγιάμα σε συνέντευξη Τύπου όταν ρωτήθηκε αν η μόλυνση της θάλασσας είναι συνεχής, για να συμπληρώσει ότι οι μηχανικοί δεν γνωρίζουν από πού προέρχεται η διαρροή.
Την Τετάρτη η ΙΑΕΑ ανακοίνωσε ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας που ανιχθεύθηκαν σε χωριό το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από το Φουκουσίμα 1, ξεπερνούν τα επιτρεπτά όρια.
«Η πρώτη εκτίμηση αναφέρει ότι ένα από τα επιχειρησιακά κριτήρια της ΙΑΕΑ για την εκκένωση, έχει ξεπεραστεί στο Ιιτάτε», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο αξιωματούχος της ΙΑΕΑ Ντένις Φλόρι.
Η ζώνη εκκένωσης γύρω από το Φουκουσίμα 1 παραμένει στα 20 χιλιόμετρα, όμως η ιαπωνική κυβέρνηση έχει συστήσει στους κατοίκους που ζουν σε ακτίνα 20 - 30 χιλιομέτρων από το πυρηνικό εργοστάσιο να φύγουν χωρίς όμως να το επιβάλει, συμβουλεύοντάς τους πάντως να παραμένουν μέσα στα σπίτια τους.
Τέλος, οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ γνωστοποίησαν ότι ελάχιστο ποσοστό ραδιενεργού ιωδίου-131 ανιχνεύθηκε σε δείγμα γάλακτος, προερχόμενο από την πολιτεία της Ουάσινγκτον, σύμφωνα με μετρήσεις της κυβερνητικής υπηρεσίας ελέγχου των συνεπειών της πυρηνικής κρίσης στην Ιαπωνία.
Το ποσοστό που ανιχνεύθηκε ήταν «πάρα πολύ πιο χαμηλά από τα όρια ανησυχίας για τη δημόσια υγεία, τόσο αυτών για τους ενήλικες, όσο και εκείνων για τα παιδιά», αναφέρεται στην κοινή δήλωση, της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος και της Διοίκησης Φαγητών και Τροφίμων.
Για την Ιαπωνία αναχωρούν την Πέμπτη Αμερικανοί πεζοναύτες, ειδικευμένοι σε πυρηνικές καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης. Οι 155 Πεζοναύτες ανήκουν στη Μονάδα Αντιμετώπισης Χημικού ή Βιολογικού Ατυχήματος, CBIRF, με βάση το Μέριλαντ και αναμένεται να φθάσουν στην Ιαπωνία την Παρασκευή.
Όπως διευκρινίστηκε, η ομάδα αυτή, εκπαιδευμένη να εντοπίζει χημικούς παράγοντες, να παρακολουθεί τα επίπεδα ραδιενέργειας καθώς και για την απολύμανση ατόμων από τη ραδιενέργεια, δεν θα συμμετάσχει στις προσπάθειες σταθεροποίησης των αντιδραστήρων του εργοστασίου της Φουκουσίμα.
«Θα βοηθήσουν τους Ιάπωνες αξιωματούχους με τις γνώσεις τους στη ραδιολογία και αν χρειαστεί και τις ιαπωνικές ένοπλες δυνάμεις στον τομέα της ιατρικής, της επιμελητείας και των επικίνδυνων υλικών», διευκρίνισε Αμερικανός στρατιωτικός. Οι Αμερικανοί στρατιωτικοί δεν έχουν την άδεια να πλησιάσουν σε απόσταση μικρότερη των 80 χιλιομέτρων το πυρηνικό εργοστάσιο.

Πηγή: Naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου