Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Πλήρη οικονομικά στοιχεία ζητεί η τρόικα

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2011 
Η καθυστέρηση της ολοκλήρωσης του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού πλαισίου, των πρόσθετων μέτρων ύψος 1,8 δισ. ευρώ το 2011, αλλά και των τελικών στοιχείων για το έλλειμμα του 2010, αναβάλλει και την άφιξη της τρόικας στην Αθήνα για το έλεγχο των δημοσιονομικών μέτρων των επόμενων ετών.
Οι ελεγκτές της τρόικας, στην προηγούμενη επίσκεψή τους, είχαν επισημάνει τις αποκλίσεις στο έλλειμμα.

Ο έλεγχος του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού πλαισίου, που θα περιλαμβάνει μέτρα 22 δισ. ευρώ μέχρι και το 2014, αλλά και η πορεία της εξέτασης των πρώτων στοιχείων για το 2011, ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει από τη Δευτέρα.

Η διάρκεια της επίσκεψης
Η επίσκεψη αναμένεται να διαρκέσει από 2 έως και 4 ημέρες, ανάλογα με την πρόοδο των συνομιλιών. Ο κάθε διεθνής οργανισμός που συμμετέχει με τον ένα ή τον άλλον τρόπο στο μηχανισμό του οικονομικού προγράμματος (Ε.Ε., ΔΝΤ ΕΚΤ) θα στείλει, αυτή τη φορά, από δύο εκπροσώπους, συν έναν επικεφαλής, χωρίς να έχει προηγηθεί η έλευση τεχνικών κλιμακίων, όπως στις επισκέψεις που αφορούν την αξιολόγηση του μνημονίου.
Μαζί με το μεσοπρόθεσμο σχέδιο, οι τρεις οργανισμοί ζήτησαν να έχουν και μια ενημέρωση για τη βάση της επόμενης φάσης του μνημονίου, που είναι η δημοσιονομική προσαρμογή για το 2011. Μαζί βέβαια θέλουν να κλείσουν και τα νέα μέτρα ύψους 1,8 δισ., που θέλουν να ληφθούν «προληπτικά» τόσο η Ε.Ε. όσο και το ΔΝΤ.

Διαβούλευση
Μάλιστα, ζήτησαν να έχουν μια πρώτη γραπτή ενημέρωση για όλα, πριν από το ταξίδι τους στην Ελλάδα, πράγμα που μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει.
Ως γνωστόν, όμως, το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο βρίσκεται ακόμη σε διαβούλευση μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και των υπόλοιπων υπουργείων που θα πρέπει να καταθέσουν τις προτάσεις τους για τα μέτρα της τριετίας.
Από την άλλη μεριά, ο δημοσιονομικός σχεδιασμός για το τρέχον έτος καθυστερεί για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι ακόμη δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις για τις πηγές των νέων εσόδων ή περικοπές δαπανών ύψους 1,8 δισ. που ζητούν οι δύο βασικοί δανειστές της Ελλάδας.
Ο δεύτερος είναι ότι αναμένεται να αλλάξει έστω και λίγο η «βάση» προσδιορισμού δεδομένων, λόγω αναθεώρησης προς τα πάνω του ελλείμματος του προηγούμενου χρόνου.
Συγκεκριμένα, οι αποκλίσεις που υπήρξαν τόσο στα αποτελέσματα των ασφαλιστικών ταμείων (προέκυψε έλλειμμα 900 εκατ. ευρώ έναντι εκτιμήσεων για πλεόνασμα 500 εκατ. ευρώ), αλλά και μικρότερες αποκλίσεις σε άλλους φορείς της Κεντρικής Κυβέρνησης, ανέβασαν το ύψος του ελλείμματος για τον προηγούμενο χρόνο, στην περιοχή του 10% του ΑΕΠ.

Το ακριβές έλλειμμα
Η ακριβής αποτύπωση του ελλείμματος είναι θέμα της ανεξάρτητης πλέον Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, η οποία θα πρέπει να στείλει, όπως οφείλει σήμερα, στη Eurostat τη δική της εκτίμηση για το έλλειμμα του 2010, που το προσδιορίζει να ξεπερνά το 10% του ΑΕΠ.
Από την άλλη μεριά, όμως, πηγές του υπουργείου Οικονομικών, αλλά και του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους διαβεβαίωναν ότι το έλλειμμα αυξάνεται κατ' ανώτερο στο 9,9% του ΑΕΠ.
Η τρόικα των ελεγκτών είχε επισημάνει τις αποκλίσεις από την αξιολόγηση που έκανε τον περασμένο Φεβρουάριο για την τέταρτη δόση του δανείου, αλλά έμεινε στην επίσημη πρόβλεψη για το έλλειμμα που υπήρχε στο μνημόνιο.


Πηγή: ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ - tdas@naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου