Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Ήρθαν τα λεφτά από την έκτη δόση του δανείου


Πιστώθηκε χθες ο λογαριασμός της Τράπεζας της Ελλάδος με το ποσό των 8 δισ. ευρώ 

 Ποιες ανάγκες θα καλυφθούν

Στον λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ) βρίσκονται από χθες κατατεθειμένα τα λεφτά της 6ης δόσης του δανείου που ανέμενε εδώ και τρεις μήνεςη Ελλάδα από την Τρόικα των δανειστών.Λόγω αυτή της καθυστέρησης αλλά και της διάστασης - θρίλερ που πήρε το όλο θέμα, οι πιστωτές της Ε.Ε. και του ΔΝΤ αποφάσισαν να εκταμιεύσουν από κοινού το ποσό των 8 δισ. ευρώ.
Το μερίδιο του Ταμείου σε αυτή την δόση ανέρχεται στα 2,2 δισ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 5,8 δισ. ευρώ κατέβαλαν τα μέλη της ευρωζώνης. Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν ήδη ξεκινήσει την κατανομή αυτού του ποσού το μεγαλύτερο μέρος του οποίου θα απορροφήσει η αναχρηματοδότηση εντόκων γραμματίων και ομολόγων που λήγουν το επόμενο διάστημα.
Μόνο οι υποχρεώσεις από τις λήξεις αυτών των τίτλων φθάνουν τα 5,5 δισ. ευρώ. Ένα ποσό περί τα 1,63 δισ. ευρώ θα κατευθυνθεί για την πληρωμή μισθών και συντάξεων στο Δημόσιο, που επιμερίζεται σε 1,1 δισ. ευρώ και 530 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.
Τα υπόλοιπα 900 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιήσουν στο υπουργείο Οικονομικών για να καλύψουν άλλες τρέχουσες υποχρεώσεις, όπως για επιχορηγήσεις σε ασφαλιστικά Ταμεία ή για την πληρωμή των εσωτερικών οφειλών του Δημοσίου.
Το κράτος έχει φθάσει να χρωστά στο τέλος Οκτωβρίου το 3% του ΑΕΠ ή 6,67 δισ. ευρώ σε κατασκευαστές, τεχνικές εταιρίες, φαρμακαποθήκες και άλλους προμηθευτές του Δημοσίου ως αποτέλεσμα της μηδενικής ρευστότητας που παρατηρείται στα κρατικά ταμεία.
Σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2011 οι οφειλές αυτές είναι αυξημένες κατά 1,26 δισ. ευρώ. Τον συγκεκριμένο μήνα το κράτος χρωστούσε σε τρίτους 5,4 δισ. ευρώ.
Οι υποχρεώσεις των υπουργείων ανέρχονται σε 926,7 εκατ. ευρώ ενώ τα χρέη των νοσοκομείων, των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, των ασφαλιστικών ταμείων και των λοιπών φορέων της γενικής κυβέρνησης φθάνουν τα 5,746 δισ. ευρώ.
Εντωμεταξύ, το ποσό των 2 δισ. ευρώ άντλησε χθες το Δημόσιο (σ.σ. μαζί με τις συμπληρωματικές και μη ανταγωνιστικές προσφορές) από την δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας που διενήργησε.
Το επιτόκιο στη χθεσινή έκδοση διαμορφώθηκε στο 4,95%, ελαφρώς «τσιμπημένο» από το 4,89% της προηγούμενης δημοπρασίας.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου