Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Τι πραγματικά συμβαίνει με το PSI+; Τι προτείνει η Ελλάδα και τι ζητούν οι τραπεζίτες;


  Στο επίκεντρο εξασφαλίσεις και επιτόκιο - Ο ρόλος των κινέζων και τα σοβαρά εμπόδια - Τι θα γίνει με τα 2 δισ ομόλογα των φυσικών προσώπων;

Τι πραγματικά συμβαίνει με το PSI+; Τι προτείνει η Ελλάδα και τι ζητούν οι τραπεζίτες; Στο επίκεντρο εξασφαλίσεις και επιτόκιο - Ο ρόλος των κινέζων και τα σοβαρά εμπόδια -  Τι θα γίνει με τα 2 δισ ομόλογα των φυσικών προσώπων;
Τι πραγματικά έχει συμβεί με το PSI+ δηλαδή την εμπλοκή των ιδιωτών πιστωτών στην αναδιάταξη του ελληνικού χρέους που περιλαμβάνει  haircut 50%;
Μπορεί οι πρώτες συναντήσεις μεταξύ Βενιζέλου του έλληνα υπουργού οικονομικών, αξιωματούχων του υπουργείου και του ΟΔΔΗΧ, του IIF του διεθνούς χρηματοοικονομικού ινστιτούτου και των τραπεζιτών να μην καρποφόρησαν αλλά πλέον υπάρχουν τα πρώτα στοιχεία οι πρώτες ενδείξεις προς τα πού θα στραφεί η όλη διαπραγμάτευση.
Στόχος είναι το PSI+ να έχει ολοκληρωθεί μέσα στον Φεβρουάριο αντί αρχικών εκτιμήσεων για Ιανουάριο αν τελικώς υλοποιηθεί καθώς πολλές τράπεζες στοχεύουν στο ναυάγιο.
Η ελληνική πρόταση που κατ΄ ουσία είναι Γερμανική πρόταση  περιλαμβάνει τις εξής παραμέτρους
1)50% haircut επί της ονομαστικής αξίας. Αυτό τι σημαίνει ότι ένα ομόλογο τρέχουσας αξίας 45 μονάδων βάσης θα υποστεί ζημία 50%.
2)Το υπόλοιπο 50% έχει προταθεί να επιμεριστεί ως εξής
Περίπου 35% του εναπομείναντος 50% να αντικατασταθεί από νέα ομόλογα με επιτόκιο 4,5% και το υπόλοιπο 15% να καταβληθεί υπό την μορφή cash στις τράπεζες και στους κατόχους ομολόγων. Επίσης η Ελλάδα προτείνει προτεραιότητα στην αποπληρωμή (seniority) αντίστοιχη με την προτεραιότητα των θεσμικών πιστωτών όπως το ΔΝΤ και την ΕΕ. Ωστόσο παραμένει αδιευκρίνιστο κατά πόσον θα είναι νομικά εφαρμόσιμη μια τέτοια διαδικασία.
Ωστόσο τα εμπόδια που έχουν ανακύψει εστιάζονται σε
Α)Το haircut 50% θα είναι και το τελευταίο;
Επειδή οι τράπεζες ανησυχούν ότι το haircut 50% στο χρέος δεν θα είναι το τελευταίο καθώς ήδη αναφέρεται από πολλούς κύκλους ότι η απομείωση του ελληνικού χρέους μπορεί να φθάσει στο 75% με 80% ζητούν τα νέα ομόλογα που θα εκδοθούν για να αντικαταστήσουν τα παλαιά να είναι ύψιστης εξασφάλισης και όχι μειωμένης εξασφάλισης.
Παραπλεύρως ζητείται να διέπονται τα νέα ομόλογα από το αγγλικό και όχι ελληνικό δίκαιο.
Β)Με δεδομένο ότι ο στόχος του 90% δεν θα επιτευχθεί δηλαδή δεν θα συμμετάσχουν εθελοντικά το 90% των κατόχων ομολόγων, υπάρχει ανησυχία που είναι έκδηλη μήπως και ενεργοποίηση η Ελλάδα σε συνεργασία με την Τρόικα τις ρήτρες συλλογικής δράσης.
Με βάση τις ρήτρες συλλογικής δράσης αν με την εθελοντική διαδικασία έχουν συμμετάσχει το 65% ή 75% των κατόχων ομολόγων τότε η Ελλάδα μπορεί να υποχρεώσει το υπόλοιπο 25% να συμμετάσχει στο haircut….υποχρεωτικά.
Σε αυτή την περίπτωση τα CDS θα πληρωθούν γιατί εκ των πραγμάτων η ISDA θα πιστοποιήσει credit event δηλαδή πιστωτικό γεγονός. (Η ISDA είναι η διεθνής ένωση swaps και παραγώγων πιστοποιεί πότε υφίσταται πιστωτικό γεγονός).
Γ)Οι Κινέζοι που κατέχουν μεταξύ 10-12 δις ευρώ ελληνικού χρέους αρνούνται να συμμετάσχουν και ζητούν ίδια μεταχείριση με την ΕΚΤ.
Πάντως είναι απαράδεκτο το γεγονός να συμμετάσχουν όλοι στην διαδικασία αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και η ΕΚΤ με ομόλογα 50 δις να μην συμμετέχει.
Ενστάσεις φέρουν και οι Γερμανικές bad bank οι οποίες κατέχουν ελληνικό χρέος και δεν καλοβλέπουν τις νέες ζημίες που θα προκύψουν από τα ομόλογα.
Δ)Τα επιτόκια των νέων ομολόγων θα αποτελέσουν σημείο τριβών.
Η Ελλάδα προτείνει 4,5% το οποίο είναι μεν ρεαλιστικό αλλά λίγο.
Το 8% που ζητάει το IIF το διεθνές χρηματοοικονομικό ινστιτούτο που πραγματοποιεί τις διαπραγματεύσεις για το PSI+ είναι υπερβολικό.
Μια μέση λύση θα μπορούσε να ήταν κουπόνι περί το 5,5% με 5,8% ή 6% το καλύτερο σενάριο για τους κατόχους.
Ε)Ποιο θα είναι το πραγματικό όφελος για το ελληνικό κράτος από το PSI+;
Το επιχείρημα αυτό επανέρχεται στο προσκήνιο καθώς οι θιασώτες του σεναρίου που θέλει να ναυαγήσει η αναδιάταξη του χρέους με την εμπλοκή των ιδιωτών έχει αυξηθεί.
Με βάση την επιχειρηματολογία που αναφέρεται το πραγματικό κέρδος της Ελλάδος από ένα haircut 50% θα είναι μόνο 30 με 40 δις ευρώ στο καλό σενάριο γιατί;
Αν υποθέσουμε ότι το haircut είναι 50% και η διαδικασία εθελοντική.
Σε αυτή την περίπτωση και εφόσον υπάρξει μια αξιοπρεπής συμμετοχή των κατόχων ελληνικών ομολόγων είναι αδύνατο να συγκεντρωθεί ο στόχος των 100 δις ευρώ αλλά 65 δις ευρώ θα μπορούσαν να απομειωθούν.
Όμως με δεδομένο ότι οι τράπεζες θα χρειαστούν έως 30 δις ευρώ για να ανακεφαλαιοποιηθούν το χρέος θα μειωθεί κατά 65 δις αλλά θα αυξηθεί κατά 30 δις ευρώ καθώς τα έως 30 δις κεφάλαια του ταμείου θα επιβαρύνουν το χρέος.
Άρα το κέρδος που προκύπτει είναι περίπου 35 δις ευρώ.
Δηλαδή το συνολικό χρέος από 360 δις ευρώ θα μειωθεί στα 325 δις ευρώ. Δηλαδή υπήρξε μια παγκόσμια αναστάτωση για 35 δις ευρώ;
Ωστόσο αν ακυρωθεί το PSI και δεν υπάρχει plan b εναλλακτικό σενάριο η Ελλάδα θα καταρρεύσει μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα.
ΣΤ)Ποια θα μπορούσε να είναι τα plan B;
Αν ακυρωνόταν το  PSI+ δηλαδή το haircut 50% και η απομείωση 65 με 70 δις ευρώ το μείζον ερώτημα που ανακύπτει είναι υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο;
Ορισμένοι αναφέρουν ότι αντί του PSI θα μπορούσε η ΕΚΤ, το ESM ή το EFSF, να αγοράσει ελληνικά ομόλογα.
Δηλαδή η ΕΚΤ ή το ESM ή το EFSF  να ανακοινώσουν  ότι αγοράζουν το ελληνικό χρέος.
Σε αυτή την περίπτωση τι θα συμβεί οι τιμές των ομολόγων τεχνικά θα αρχίσουν να αυξάνονται και οι αποδόσεις να υποχωρούν.
Προφανώς οι τράπεζες ως πωλητές θα ήθελαν να πωλήσουν υψηλότερα άρα να μειώσουν τις ζημίες τους.
Όμως σε ένα ομόλογο με τιμή 43 μονάδες βάσης ας υποθέσουμε ότι με την ανακοίνωση της ΕΚΤ ή του ESM  ότι αγοράζουν  ελληνικό χρέος θα έφθανε στις 55 μονάδες βάσης.
Η ΕΚΤ ή το ESM  θα εμφανιζόταν στην αγορά και θα ανακοίνωναν ότι θα αγοράσουν  το τάδε ομόλογο στις 55 μονάδες βάσης αυτό σημαίνει haircut 45%.
Στο ομόλογο λήξης 2037 το οποίο έχει τιμή αγοράς πώλησης 19-24 ας υποθέσουμε ότι θα αυξάνονταν οι τιμές στις 35 μονάδες βάσης.
Το haircut θα ήταν 65%.
Τι σημαίνουν όλα αυτά;
Ότι οι ελληνικές τράπεζες είτε με PSI+ είτε την ΕΚΤ θα υποστούν μεγάλες ζημίες και θα χρειαστούν μεταξύ 13,5 και 19,7 δις  ευρώ κεφάλαια.
Ζ)Τι θα συμβεί με τους κατόχους ομολόγων που είναι φυσικά πρόσωπα; Τα φυσικά πρόσωπα κατέχουν περίπου 2 δις ευρώ ελληνικού χρέους εντός και εκτός Ελλάδος.
Με βάση τα τωρινά δεδομένα δεν θα συμμετάσχουν οι ιδιώτες αλλά αν ενεργοποιηθούν ρήτρες συλλογικής δράσης μπορεί να αλλάξουν τα δεδομένα.
Με το PSI+ και το haircut 50% όπως έχει ανακοινωθεί και εξελίσσονται  οι διαπραγματεύσεις δεν τίθεται θέμα εμπλοκής των φυσικών προσώπων, απλά τα φυσικά πρόσωπα δεν θα ζημιωθούν.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.g
r

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου