Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Διαδοχή αλά Θάτσερ στο ΠΑΣΟΚ



Τον Νοέμβριο του 1990, η Μεγάλη Βρετανία και κατ’ επέκταση η Ευρώπη, έζησε ένα πολιτικό «τέλος εποχής», που έμελλε να σημαδέψει το μέλλον της ηπείρου μας, μέχρι και σήμερα. Η Μάργκαρετ Θάτσερ είδε το Συντηρητικό Κόμμα της Αγγλίας να της γυρίζει την πλάτη. Και προκειμένου να μην υποστεί την προσωπική ατίμωση της απώλειας της ηγεσίας από τον Μάικλ Χέζελταϊν, ιστορικό και επίμονο αντίπαλος δέος της, έπραξε το… αδιανόητο.
Προτίμησε να μην αντιμετωπίσει η ίδια τον «Ταρζάν» της βρετανικής πολιτικής ζωής, σε μια αναμέτρηση που πιθανότατα θα κέρδιζε οριακά, και θα οδηγούσε τους Τόρις σε διάσπαση. Παραιτήθηκε, και παραχώρησε τη θέση της στον άχρωμο Τζον Μέιτζορ. Ο οποίος κέρδισε τον Χέζελταϊν, και κράτησε το οικόσημο των Τόρις, για λογαριασμό του θατσερισμού.
Το αφήγημα διαδοχής της Μάργκαρετ Θάτσερ στην ηγεσία των Βρετανών Συντηρητικών…σκανδαλίζει ως προς τις ομοιότητες που δείχνει να έχει με τη σημερινή πολιτική πραγματικότητα του ΠΑΣΟΚ. Και τις αποφάσεις που έχει μπροστά του ο Γιώργος Παπανδρέου.
Οι εκτιμήσεις εκείνων που παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τα υπόγεια ρεύματα του ΠΑΣΟΚ είναι ότι, από τη στιγμή που φαίνεται να επήλθε ο δεύτερος, ή μάλλον τρίτος, συνυπολογίσουμε και την αποτροπή διάσπασης του 2008, μεγάλος συμβιβασμός με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο Πρωθυπουργός δεν θα χάσει την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνησή του, τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.
Αυτή η εξέλιξη ωστόσο, ενδεχομένως θα έχει ελάχιστη σημασία για το μέλλον του Γιώργου Παπανδρέου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Αν γυρίσουμε το πολιτικό ρολόι στη Μεγάλη Βρετανία του 1992, ποιος αποκλείει την πιθανότητα ο Γιώργος Παπανδρέου να ακολουθήσει το παράδειγμα της Μάργκαρετ Θάτσερ; Και προκειμένου να μην ακρωτηριαστεί το ΠΑΣΟΚ, να θυσιαστεί ο ίδιος;
Σε μια τέτοια περίπτωση βέβαια, θα πρέπει να αρχίσουμε από τώρα να αναζητούμε πρόσθετες ομοιότητες, στο σημερινό πολιτικό προσωπικό του ΠΑΣΟΚ. Ποιος θα μπορούσε λοιπόν να είναι ο… Μάικλ Χέζελταϊν του Κινήματος; Και κυρίως, ποιος θα εξελιχθεί στον… Τζον Μέιτζορ του ΠΑΣΟΚ; Ο ευρών την απάντηση κερδίζει και τον ακριβή χρόνο διεξαγωγής των πρόωρων εκλογών.

Statesmen.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου