Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

Ο χρόνος κυλάει αντίστροφα για την κυβέρνηση των 100 ημερών


Ποιοι συμμετέχουν στο νέο κυβερνητικό σχήμα υπό τον Λ. Παπαδήμο - Στις 16:00 η ορκωμοσία

Η μεταβατική κυβέρνηση στην Ελλάδα, με πρωθυπουργό τον Λουκά Παπαδήμο είναι πλέον γεγονός, μετά από μια εβδομάδα έντονων παλινωδιών, συνεχών ανατροπών και αλλεπάλληλων εμπλοκών.

Η νέα, ολιγομελής κυβέρνηση συγκεκριμένων αρμοδιοτήτων και περιορισμένου χρόνου ορκίζεται σήμερα στις 16:00, με ισχυρή εκπροσώπηση από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και το ΛΑΟΣ, ενώ από χτες οι διεργασίες για τη σύνθεση του νέου υπουργικού συμβουλίου είναι εντονότατες.
Ωστόσο αυτό που πρέπει να καταστεί σαφές είναι, ότι παρά τις αυξημένες προσδοκίες, η μεταβατική κυβέρνηση είναι μια καθαρά υπηρεσιακή κυβέρνηση και όχι μια κυβέρνηση σωτηρίας, καθώς το έργο που καλείται να επιτελέσει είναι προκαθορισμένο και η διάρκειά της - μόλις 100 ημέρες αρχής γενομένης από σήμερα - δεν αφήνει πολλά περιθώρια για υπερβάσεις...
Το έργο της νέας κυβέρνησης είναι σαφές:
Έγκριση και άμεση υλοποίηση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 26ης - 27ης Οκτωβρίου, εκταμίευση της 6ης δόσης των 8 δισ. ευρώ και διενέργεια εκλογών.
Τις επόμενες ώρες αναμένεται να διευκρινιστεί αν τελικά ο αναμενόμενος πολιτικός βίος της κυβέρνησης του κ. Παπαδήμου θα διαρκέσει μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου ή θα παραταθεί για όσο χρειαστεί προκειμένου να εφαρμοστεί η οικονομική πολιτική που συνδέεται με τις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου.

Η πιθανή σύνθεση της νέας κυβέρνησης

- Στη νέα κυβέρνηση, υπό τον Λ. Παπαδήμο, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι υπουργός Οικονομικών θα παραμείνει ο Ευ. Βενιζέλος.
- Από το στρατόπεδο της ΝΔ έγινε γνωστό ότι ο πρόεδρος Αντ. Σαμαράς πρότεινε να συμμετάσχουν στο νέο σχήμα οι δύο αντιπρόεδροι κ.κ. Στ. Δήμας και Δημ. Αβραμόπουλος, ο στενός οικονομικός σύμβουλος του Αντ. Σαμαρά, Γ. Μουρμούρας, καθώς και ο διευθυντής του πολιτικού του γραφείου, Κων. Αρβανιτόπουλος.
- Ειδικότερα για τον κ. Αβραμόπουλο ανακοινώθηκε ότι παραιτήθηκε και επισήμως από βουλευτής, καθώς όπως έχει ξεκαθαρίσει η ΝΔ, η συμμετοχή της στη νέα κυβέρνηση θα είναι με εξωκοινοβουλευτικά στελέχη. Ο κ. Αβραμόπουλος θα αναλάβει πιθανότατα το υπουργείο Άμυνας. Σε διαφορετική περίπτωση, αν δηλαδή ο κ. Αβραμόπουλος έμπαινε στη νέα κυβέρνηση ως μέλος της ΚΟ της ΝΔ τότε, βάσει του άρθρου 20 του κανονισμού της Βουλής, ως αξιωματική αντιπολίτευση θα έπαυε να είναι το κόμμα της Συγγρού και θα γινόταν το ΚΚΕ.
-Υπενθυμίζεται ότι η ΝΔ είχε θέσει ως όρο για τον σχηματισμό της κυβέρνησης συνεργασίας να αντικατασταθούν οι σημερινοί υπουργοί Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Εθνικής Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Κατά πληροφορίες, οι κύριοι Καστανίδης, Παπαϊωάννου, Μπεγλίτης, Παπουτσής και Μόσιαλος αναμένεται να τεθούν εκτός του νέου σχήματος, προκειμένου να ικανοποιηθεί η απαίτηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
- Ο κ. Μουρμούρας προορίζεται για τη στελέχωση του οικονομικού επιτελείου στο πλευρό του κ. Βενιζέλου.
- Από το ΠΑΣΟΚ στη νέα κυβέρνηση εκτιμάται ότι θα συμμετέχουν οι Α. Διαμαντοπούλου, Ανδρ. Λοβέρδος, Γ. Ραγκούσης, Μ. Χρυσοχοϊδης, χωρίς ωστόσο να έχει ακόμη ξεκαθαριστεί το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου που θα αναλάβουν. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το μόνο τηλεφώνημα που έγινε χθες από τον Λουκά Παπαδήμο ήταν αυτό προς τον Ευάγγελο Βενιζέλο, για να τον ενημερώσει ότι θα ήθελε να παραμείνει σε θέση αντιπροέδρου και υπουργού Οικονομικών.
Ο έτερος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναμένεται να είναι ο Σταύρος Δήμας που φημολογείται ότι τοποθετείται στο υπουργείο Εξωτερικών, αν και ο Γ. Παπανδρέου έδινε «μάχη» για την παραμονή Λαμπρινίδη και του Παπακωνσταντίνου.
- Από το ΛΑΟΣ στη νέα κυβέρνηση συζητείται ότι θα συμμετάσχουν οι κ. κ. Μ. Βορίδης, ο Γ. Γεωργίου και ίσως και ο Ά. Γεωργιάδης.
- Πιθανή θεωρείται και η συμμετοχή του στελέχους της ΝΔ, Πέτρου Αλεβιζάτου, ως υφυπουργός Πολιτισμού με αρμοδιότητα τον τουρισμό.

Σύσκεψη ΠαΣοΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ υπό τον κ. Παπαδήμο
Περίπου στις 8.00 το βράδυ της Πέμπτης ολοκληρώθηκε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του πρωθυπουργού κ. Παπαδήμου, στην οποία πήραν μέρος εκπρόσωποι των τριών πολιτικών κομμάτων που συμφώνησαν για τη μεταβατική κυβέρνηση.
Το ΠΑΣΟΚ εκπροσωπήθηκε από τον κ. Ν. Αθανασάκη, η ΝΔ από τους κ.κ. Αν. Λυκουρέντζο και κ. Δ. Σταμάτη και ο ΛΑΟΣ από τον αντιπρόεδρο του κόμματος κ. Γ. Γεωργίου.

Λ. Παπαδήμος: Με ενότητα θα βγούμε από την κρίση
«Αποδέχτηκα την εντολή του Προέδρου της Δημοκρατίας μετά από πρόταση των πολιτικών αρχηγών να σχηματίσω κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας. Επειδή πιστεύω ότι όλοι πρέπει να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση της κρίσης και στην ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας», ανέφερε στην πρώτη δήλωσή του ως πρωθυπουργός της χώρας ο Λ. Παπαδήμος και συνέχισε:
«Θέλω πρώτα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους πολιτικούς αρχηγούς για την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μου. Η τιμή είναι μεγάλη και η ευθύνη που αναλαμβάνω είναι μεγαλύτερη.
Δεν είμαι πολιτικός αλλά έχω αφιερώσει  το μεγαλύτερο τμήμα της επαγγελματικής μου ζωής στην άσκηση οικονομικής πολιτικής  τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη».
«Η Ελληνική οικονομία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα παρά τις μεγάλες προσπάθεις που έχουν γίνει για την δημοσιονομική εξυγείανση και την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο στραυροδρόμι. Οι επιλογές που θα γίνουν ως προς την πορεία της και ως προς την πολιτική που θα εφαρμοστεί θα έχουν τεράστια σημασία για την ευημερία του ελληνικού λαούς.
Η πορεία δεν θα είναι εύκολη αλλά τα προβλήματα είμαι πεπεισμένος ότι θα επιλυθούν. Και θα επιλυθούν ταχύτερα και με λιγότερο κόστος και με αποτελεσματικότερο τρόπο  αν υπάρχει ενότητα, συνεννόηση και σύνεση. Αν όλοι συνδράμομε στη δύσκολη αυτή διαδικασία προσαρμογής και ανόρθρωσης της οικονομίας
Και για αυτό το λόγο έχει ιδιαίτερη σημασία ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης ευρύτερης συνεργασίας ώστε να αντιμετωπιστούν στα προβλήματα αυτά στο άμεσσο μέλον με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Η νέα κυβέρνηση είναι μεταβατική έχει ένα συγκεκριμένο έργο που πρέπει να επιτελέσει. Το κύριο έργο της είναι η υλοποίηση των συμφωνιών της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης της 26ης Οκτωβρίου 2011 καθώς και η εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής που συνδέεται με τις αποφάσεις αυτές.
Είμαι πεπεισμένος ότι η συμμετοχή της χώρας στη ζώνη του ευρώ αποτελεί εγγύηση νομισματικής σταθερότητας, είναι συντελεστής οικονομικής ευημερίας. Και η συμμετοχή της χώρας στη ζώνη του ευρώ παρά τις δυσχέρειες που αντιμετωπίζονται θα διευκολύνει την  προσαρμογή της οικονομίας και την ανάπτυξή της και πρέπει όλοι να είμαστε αισιόδοξοι για το τελικό αποτέλεσμα εφόσον είμαστε ενωμένοι και συνεργαστούμε συστηματικά και στενά για την επίτευξη  των στόχων αυτών.
Τέλος, θα ήθελα να διευκρινίσω ότι  δεν τέθηκαν όροι προς κανέναν πολιτικό αρχηγό.
Δεν έχει προσδιοριστεί ακριβώς ο χρόνος των εκλογών αλλά υπάρχει ως σημείο αναφοράς στο πλαίσιο αρχών το οποίο διατυπώθηκε στην προηγούμενη συνάντηση των πολιτικών αρχών».

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου