Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

Σενάρια ενίσχυσης του EFSF με «πετροδολάρια»





Την περαιτέρω ενίσχυση του EFSF με επενδυτικά κεφάλαια από χώρες της Ασίας και του Περσικού Κόλπου εξετάζει σύμφωνα με δημοσιεύματα η Ευρώπη για να περιορίσει τη μετάδοση της κρίσης χρέους που πλήττει την ευρωζώνη.

Μετά την απόφαση της 21ης Ιουλίου, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας διαθέτει κεφάλαια ύψους 440 δισ. ευρώ, και η Γερμανία έχει αποκλείσει την περαιτέρω ενίσχυσή του.

Στο πλαίσιο αυτό, οι 17 υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης εξετάζουν την επιλογή να προσελκύσουν νέα κεφάλαια για να δοθεί μεγαλύτερη δυνατότητα δανεισμού και ευελιξία στον μηχανισμό στήριξης.

Η κεντρική ιδέα, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται βρετανικά ΜΜΕ, είναι κυρίως η προσέλκυση κρατικών επενδυτικών κεφαλαίων από χώρες όπως η Κίνα, η Σιγκαπούρη ή το Κατάρ, κάποια από αυτά ήδη επενδύουν σε ευρωπαϊκά πιστωτικά ιδρύματα όπως η UBS και η Barclays.
Τα 440 δισ. ευρώ κρίνονται ανεπαρκή για να καλύψουν ενδεχόμενες δανειακές ανάγκες χωρών όπως η Ισπανία και η Ιταλία.

Το Παρίσι επιδιώκει να μετατρέψει το Ταμείο σε τράπεζα, ενώ το Βερολίνο βλέπει το EFSF ως εταιρία πλήρους ασφαλιστικής κάλυψης με μερική συμμετοχή των ασφαλισμένων.

Σημειώνεται ότι εντός της ημέρας  οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα έχουν νέα συνάντηση μετά το Ecofin όπως ανακοίνωσε από τις Βρυξέλλες ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ενώ οι τελικές αποφάσεις για τη συνολική λύση της Ευρώπης απέναντι στην κρίση, θα ληφθούν την Τετάρτη στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής.

Σημειένεται ότι το «νο 3» στην ιεραρχία του ΔΝΤ, η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του Νεμάτ Σαφίκ, διέψευσε το Σάββατο ότι το Ταμείο επιζητεί περισσότερους πόρους από τις χώρες του κόλπου για να ενισχύσει τη ρευστότητά του. 

Skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου