Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

Τι θα γίνει… μετά τις εκλογές;



Ο πολιτικός χρόνος της κυβέρνησης τελείωσε. Ανεξάρτητα με την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, δύο είναι οι βέβαιες εναλλακτικές λύσεις, που προβάλλονται μπροστά μας, υπό το φως των πολιτικών σημερινών δεδομένων:
  • Η Νέα Δημοκρατία εξασφαλίζει την απόλυτη πλειοψηφία και σχηματίζει κυβέρνηση.
  • Η Νέα Δημοκρατία, ως πρώτο κόμμα, δεν εξασφαλίζει την απόλυτη πλειοψηφία. Στην περίπτωση αυτή, και ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες, σε επίπεδο οικονομίας και εθνικών θεμάτων, δυο μπορεί να είναι οι εναλλακτικές λύσεις:
Η Νέα Δημοκρατία ζητάει νέες εκλογές. Εφόσον δεν εξασφαλισθεί απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή, στο πλαίσιο συνεργασίας των υπόλοιπων κομμάτων -κάτι απίθανο-, προκηρύσσονται άμεσα εκλογές, με υπηρεσιακή πλέον κυβέρνηση, με νέα πρόσωπα κοινής αποδοχής, ειδικότερα σε ότι αφορά τα οικονομικά και παραγωγικά Υπουργεία.
Η Νέα Δημοκρατία, μπρος σε μια επικίνδυνη συγκυρία, αποφασίζει, για εθνικούς λόγους, να προχωρήσει στο σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης συνεργασίας, με συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα, με προκαθορισμένη ημερομηνία διεξαγωγής εκλογών.
Μια μεταβατική κυβέρνηση συνεργασίας για τη διαχείριση των τρεχόντων και επειγόντων θεμάτων, ειδικότερα σε σχέση με τις τρέχουσες δεσμεύσεις της χώρας, απέναντι στην τρόικα.
Στην περίπτωση αυτή, ο Πρόεδρος του πλειοψηφούντος κόμματος και εν δυνάμει Πρωθυπουργός, δηλαδή ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, στο μεταβατικό αυτό στάδιο, θα πρέπει να αναλώσει το χρόνο του, στην άμεση εποπτεία και καθοδήγηση του κυβερνητικού έργου, αλλά συγχρόνως στην πραγματοποίηση σειράς επαφών στο εξωτερικό με δύο κύριους στόχους:
Επαναπροσδιορισμό των όρων της δανειακής σύμβασης, με βασικό στοιχείο την ανάπτυξη, συγχρόνως με την επανατοποθέτηση της Ελλάδος στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα και γίγνεσθαι.
Κινητοποίηση προς την κατεύθυνση επαναπροσδιορισμού της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδος και των εθνικών μας θεμάτων.
Δίπολο πρωτοβουλιών: Ανάπτυξη και Εθνική Αξιοπρέπεια.
Το βέβαιο είναι ότι η κατάσταση αυτή, δεν μπορεί να συνεχισθεί. Ούτε σε πολιτικό, ούτε σε οικονομικό επίπεδο. Όπως αναφέρει στη σελ. 29, η Έκθεση της Επιτροπής, που δημοσιεύθηκε χθες, δεν αφήνει περιθώρια ανάσας. Αναφέρει την ανάγκη λήψης «περισσότερων μέτρων» (large measures are necessary simply to avoid that the deficit increases). Το κακό θα συνεχισθεί. Η χώρα στερείται πλέον κυβέρνησης με δηλωμένη την εμπιστοσύνη της Βουλής και της κοινωνίας.

Statesmen.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου