Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

Η Κατσέλη δεν φοβάται τη διαγραφή

ΡΩΜΥΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ

Στα δύσκολα χρόνια της αντιπολίτευσης, τότε που το ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος Παπανδρέουπροσπαθούσαν να βρουν τα «πατήματά» τους, απέναντι στην αδιασάλευτη πολιτική ηγεμονία τουΚώστα Καραμανλή, η Λούκα Κατσέλη ήταν το στέλεχος που είχε σηκώσει στις πλάτες της τη διαμόρφωση μιας αξιόπιστης εναλλακτικής πρότασης, στον τομέα της οικονομίας.
Η σύζυγος του Γεράσιμου Αρσένη είχε τη δική της, πολυετή και διακριτή διαδρομή, με διεθνή αναγνώριση και κύρος, και με ιδέες που επιχειρούσαν να «μπολιάσουν» τις ιδεολογικές παρακαταθήκες της 3ης του Σεπτέμβρη, με όσα άφησε πίσω του ο εκσυγχρονισμός του Κώστα Σημίτη, σε συνδυασμό με τις ανάγκες μιας σύγχρονης, παγκοσμιοποιημένης οικονομίας.
Επιπλέον, η Λούκα Κατσέλη είχε καταφέρει να βρει ένα modus videndi με τον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος την γνώριζε καλά και εμπιστευόταν την κριτική θεώρηση με την οποία προσέγγιζε τις σύγχρονες οικονομικές εξελίξεις.
Το παραπάνω σχήμα «ελεύθερης συμβίωσης», δεν επιβεβαιώθηκε και στη μοιρασιά της εξουσίας, μετά την επικράτηση του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2009, καθώς η ευθύνη της οικονομίας «κόπηκε» στα δυο, με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου να αναλαμβάνει καθήκοντα «τσάρου», και τη Λούκα Κατσέλη να περιορίζεται σε συμπληρωματικό ρόλο.
Έκτοτε, οι σχέσεις της Λούκα Κατσέλη με το «σύστημα Μαξίμου» και προσωπικά τον Γιώργο Παπανδρέου, δεν επανήλθαν ποτέ στην προ των εκλογών του 2009 κατάσταση. Στον ανασχηματισμό του 2010, η Λούκα Κατσέλη μετακινήθηκε στο υπουργείο Εργασίας, και στον ανασχηματισμό του φετινού καλοκαιριού βρέθηκε εκτός κυβερνητικού σχήματος.
Η ίδια επέλεξε να τηρήσει μια στάση αξιοπρέπειας, απόλυτα συμβατή με τη συνολική πολιτική, ακαδημαϊκή και επαγγελματική διαδρομή της. Διατηρώντας ωστόσο τις ενστάσεις της για την πολιτική του Γιώργου Παπακωνσταντίνου αρχικά, και σήμερα του Ευάγγελου Βενιζέλου.
Η σημερινή επιλογή της να καταψηφίσει το άρθρο 37 του πολυνομοσχεδίου, στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, και η ξεκάθαρη θέση της ότι δεν σκοπεύει να ψηφίσει ούτε την Πέμπτη, στην Ολομέλεια της Βουλής, δείχνει ότι είναι αποφασισμένη για τη μεγάλη ρήξη.
Γνωρίζει ότι την επομένη της καταψήφισης του άρθρου 37, που ενδεχομένως βάλει σε περιπέτειες την υπερψήφιση συνολικά του πολυνομοσχεδίου, εφόσον η τακτική της Λούκα Κατσέλη βρει μιμητές στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Παπανδρέου θα προχωρήσει στη διαγραφή της.
Η ίδια ωστόσο δεν… σκιάζεται. Μάλλον επειδή, διαβάζοντας ξανά και ξανά τις ιδεολογικές παρακαταθήκες του ΠΑΣΟΚ, που φέρουν την υπογραφή του Ανδρέα Παπανδρέου, διαπιστώνει ότι εκείνη… δεν έχει διαστρεβλώσει τίποτα. Σε αντίθεση με τη σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Statesmen.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου