Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011

Όλοι πουλάνε αμερικάνικα ομόλογα... τελευταία η Νορβηγία πούλησε ομόλογα 9 δις



http://4.bp.blogspot.com/-Km1c43u6mr0/TaRKcQkuLKI/AAAAAAAAAR4/gJ0vI5f6aM8/s320/Rachid+Sefrioui+Finaventures+Norway+Sovereign+Wealth+Fund.jpgΟι κάτοχοι αμερικανικών ομολόγων τα που λάνε με ρυθμούς ρεκόρ, είτε για να βρούνε ρευστό (όπως πχ. οι γαλλικές τράπεζες) είτε για λόγους πολιτικής όπως η Κίνα. Σήμερα ήρθε η πρώτη επιβεβαίωση από το Ταμείο Διαχείρησης Δημόσιας Περιουσίας της Νορβηγίας, το οποίο διαχειρίζεται μια περιουσία 570 δις από τους πόρους της Νορβηγίας από τις πωλήσεις πετρελαίου και φυσικούς αερίου. Σήμερα το Ταμείο ανακοίνωσε ότι πόυλησε όλα τα ομόλογα που έχουν εκδώσει για τις υποθήκες σπιτών που έχουν οι δύο αμερικάνικες Τράπεζες Fannie Mae και Freddie Mac.

Τα ομόλογα πουλήθηκαν πρωτίστως λόγω κινδύνου αναχρηματοδότησης που έχουν μιας και στις ΗΠΑ όταν ο δανειζόμενος αναχρηματοδοτήσει μια υποθήκη μπορεί να αναπροσαρμόσει το χρονικό διάστημα και συνεπώς να μειώσει το επιτόκιο. Ένας άλλος λόγος είναι η υψηλή έκθεση του Ταμείου,, που είναι τμήμα της Κεντρικής Τράπεζας και ελέγχεται από την Κυβέρνηση, σε ομόλογα μιας και εκεί έχει επενδύσει το 44% των κεφαλαίων του ενώ πρέπει να έχει μόνο το 40% και το 60% σε μετοχές.

Σύμφωνα με το Ταμείο τα ομόλογα των δύο αμερικάνικων Τραπεζών που πούλησε η Νορβηγία ήταν αξία πάνω από 9 δις ευρώ ενώ σύμφωνα με την FED τους τελευταίους δύο μήνες έχουν πουληθεί πάνω από 70 δις τέτοια ομόλογα που είχαν διάφορες κρατικές οντότητες.

Το Ταμείο όπως είπαμε έχει τα έσοδά του απ' το 67% της Statoil ASA (STL), της μεγαλύτερης εταιρίας εξόρυξης πετρελαίου και αερίου της Νορβηγίας, που είναι η 2η μεγαλύτερη χώρα εξαγωγής φυσικού αερίου και η 7η πετρελαίου.

http://www.zerohedge.com/news/us-paper-dump-continues-norways-sovereign-wealth-fund-sells-all-its-us-mbs-exposure

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου