Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Πότε και με ποιο τρόπο οι τράπεζες θα επιτελέσουν τον θεσμικό τους ρόλο να χρηματοδοτήσουν την οικονομία;


 Πιθανότατα μετά το 2013 και εφόσον κλείσουν εκκρεμότητες με κεφάλαια, ρευστότητα και NPLs

Πότε και με ποιο τρόπο οι τράπεζες θα επιτελέσουν τον θεσμικό τους ρόλο να χρηματοδοτήσουν την οικονομία; Πιθανότατα μετά το 2013 και εφόσον κλείσουν εκκρεμότητες με κεφάλαια, ρευστότητα και NPLs
Οι τράπεζες μπορούν να επιτελέσουν τον θεσμικό τους καθήκον να χρηματοδοτήσουν την οικονομία και να συμβάλλουν στην σταθεροποίηση μιας σαθρής ελληνικής οικονομίας;
Το ερώτημα αυτό τέθηκε σε τραπεζικά στελέχη και τις απαντήσεις που δόθηκαν προκύπτουν ορισμένες ενδιαφέρουσες απόψεις για το πώς θα μπορούσε το τραπεζικό σύστημα να συμμετάσχει ενεργά και όχι παθητικά στην αναδόμηση της οικονομίας.
Κοινή πεποίθηση των τραπεζιτών είναι ότι βραχυχρόνια δεν μπορεί να γίνει κάτι αν δεν ξεκαθαρίσει το θέμα της Blackrock η οποία για λογαριασμό της ΤτΕ αξιολογεί τις προβλέψεις και τα δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών.
Με τις εκτιμήσεις των τραπεζιτών να συγκλίνουν ότι οι ζημίες από την Blackrock μπορεί να κινηθούν μεταξύ 6,5 έως 8,4 δις ευρώ και έχοντας υποστεί μια ζημία 5,7 δις από το PSI είναι προφανές ότι το τραπεζικό σύστημα θα πρέπει να αποτιμήσει με όρους κεφαλαιακών ζημιών τις επιπτώσεις από την Blackrock.
Σε κάθε περίπτωση για να δοθούν δάνεια απαιτείται αρχικώς κεφαλαιακή επάρκεια και ακολούθως ρευστότητα.
Οι τράπεζες μετά τα τέλη Νοεμβρίου οπότε και θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της αποτίμησης της Blackrock των χαρτοφυλακίων δανείων θα έχουν μια σαφή εικόνα για το ύψος των νέων κεφαλαίων που θα χρειαστούν.
Με δεδομένο ότι θα υπάρξει πίεση στην κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών είναι ξεκάθαρο ότι οι τράπεζες δεν θα διαθέτουν κεφάλαια για την χρηματοδότηση της οικονομίας.
Θα είναι και οξύμωρο οι τράπεζες να εγγράφουν τεράστιες κεφαλαιακές ζημίες λόγω της αύξησης των προβλέψεων για δάνεια και ταυτόχρονα να εξετάζουν την χρηματοδότηση της οικονομίας.
Άρα πρακτικά τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του 2012 οπότε και θα κλείσουν οι κεφαλαιακές απαιτήσεις λόγω της Blackrock θα επαναξιολογήσουν την στρατηγική τους.
Ωστόσο η Blackrock δεν θα  αποτυπώσει το ύψος των προβλέψεων για προβληματικά δάνεια στο τραπεζικό σύστημα.
Με τις μεθοδολογίες παρακολούθησης του πιστωτικού κινδύνου, αλλά και την πολιτική προβλέψεων που θα εφαρμόσει στην αξιολόγηση των δανείων των ελληνικών τραπεζών οι τράπεζες υποχρεωτικά θα εφαρμόσουν αυτά τα μοντέλα τουλάχιστον έως το 2013.
Να σημειωθεί ότι η μελέτη της Blackrock θα αφορά το χρονικό εύρος μεταξύ 2012 έως 2013.
Άρα το τραπεζικό σύστημα έως το 2013 θα παραμένει εγκλωβισμένο στον νέο τρόπο αποτίμησης και αποτύπωσης των προβλέψεων για προβληματικά δάνεια.
Όμως ακόμη και με αυτές τις νέες δυσμενείς παραδοχές οι κεφαλαιακές απαιτήσεις που θα χρειαστούν οι τράπεζες δεν τερματίζονται καθώς είναι πιθανό – όχι βέβαιο – αλλά σίγουρα πιθανό να υπάρξει και νέο haircut στα ομόλογα ύψους 30% που θα σημάνει νέες κεφαλαιακές ζημίες 6,5 δις ευρώ.
Είναι ξεκάθαρο ότι ακόμη και οι τράπεζες καταφέρουν και βρουν κεφάλαια να στηρίξουν τις τράπεζες τους αυτά δεν θα είναι επαρκή.
Η μόνη λύση θα αποδειχθεί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας το οποίο όμως θα πρέπει να λειτουργήσει πάνω στην εξής παραδοχή. Οι τράπεζες θα κρατικοποιηθούν αλλά θα ενισχυθούν σοβαρά κεφαλαιακά και σε 2 χρόνια οι βασικοί μέτοχοι των τραπεζών προς της κρατικοποίησης θα έχουν options να πάρουν πίσω τις τράπεζες τους πλήρως εξυγιασμένες και με καθαρούς ισολογισμούς έναντι ρεαλιστικών τιμημάτων.
Ο πρώτος χρόνος θα είναι αφιερωμένος στην εξυγίανση και ο δεύτερος χρόνος στην ανάπτυξη μέσω της χορήγησης δανείων σε αξιόπιστους και φερέγγυους πελάτες.
Με αυτή την διαδικασία οι τράπεζες θα γυρίσουν σελίδα και ταυτόχρονα οι τράπεζες θα επιτελέσουν τον θεσμικό τους ρόλο.
Όμως όπως προαναφέρθηκε οι τράπεζες για να χορηγήσουν δάνεια χρειάζονται κεφάλαια αλλά και ρευστότητα.
Οι τράπεζες έχουν δανειστεί από την ΕΚΤ πάνω από 104 δις (τα στοιχεία Ιουλίου της ΕΚΤ ήταν τεχνικώς πλασματικά) και όσο η ρευστότητα αυτή είναι βραχυχρόνιας διάρκειας οι τράπεζες δεν θα μπορούν να χρηματοδοτήσουν την οικονομία.
Για να ανατραπεί το σκηνικό ρευστότητας θα πρέπει να γίνουν 3 πράγματα.
Το ELA το οποίο θα χρησιμοποιήσουν οι τράπεζες δεν είναι λύση είναι μόνο βραχυχρόνιας διάρκειας χρειάζεται να παραχθεί νέος κοινωνικός πλούτος νέες καταθέσεις δηλαδή, να ανοίξουν οι αγορές στην διατραπεζική και τα τραπεζικά ομολογιακά προϊόντα ή τιτλοποιήσεις να γίνουν αποδεκτά από τις αγορές.
Επειδή αυτή η εκδοχή των 3 παραμέτρων είναι αδύνατη για τους επόμενους 12 μήνες ίσως και 24 μήνες μια είναι η λύση;
Κρατικοποίηση ή ευρωποίηση των τραπεζών. Το Ταμείο θα παράσχει ασφάλεια στους διεθνείς επενδυτές να δανείσουν τις τράπεζες  ή στους καταθέτες να αρχίσουν να επιστρέφουν τα χρήματα τους σε τράπεζες που θα βρίσκονται υπό την Τρόικα.
Κανείς δεν αμφισβητεί ότι το τραπεζικό σύστημα έχει επιδείξει αξιοσημείωτη συμπεριφορά, σε μια χώρα που καταρρέει οι τράπεζες ακόμη να αντέχουν.
Οι τράπεζες και οι διοικήσεις θα πρέπει να επιδοκιμαστούν.
Όμως για να τρέξει νερό δηλαδή ρευστότητα από την ανοικτή βρύση δεν μπορούν να ακολουθηθούν οι  παλαιές συνταγές.
Οι τραπεζίτες πρέπει να κατανοήσουν να ισορροπήσουν μεταξύ δύο αντικρουόμενων δυνάμεων των προσωπικών συμφερόντων και του οφέλους της κοινωνίας.
Το επιχειρηματικό συμφέρον πρέπει να αποτελεί τον ένα πυλώνα και το κοινωνικό όφελος τον άλλο πυλώνα. Δεν θα πρέπει να ισχύσουν λογικές ή κινήσεις που θα λειτουργούν ανισομερώς εις βάρος του ενός ή άλλου πυλώνα.
Όμως με τα βήματα αυτά οι τράπεζες διασφαλίζουν την μετοχική τους συνέχεια μια παύση 12 ή 24 μηνών, θα είναι κεφαλαιακά θωρακισμένες και θα διαθέτουν ρευστότητα  πιο μακροχρόνια από την τρέχουσα περίοδο.
Προφανώς και μαγικές λύσεις ή μαγικές συνταγές δεν υπάρχουν χρειάζονται όλες χρόνο 2-3 χρόνια αλλά δεν υπάρχουν και πολλά εναλλακτικά σενάρια.
Αν η χώρα σε 2 χρόνια αποδείξει ότι μπορεί να ορθοποδήσει τότε θα αποτελεί ένα καλό εφαλτήριο επανάκαμψης  των τραπεζών με καθαρό δυναμικό τρόπο προς όφελος των μετόχων και της κοινωνίας – οικονομίας.
Αλτρουισμοί ή ουμανισμοί και θεωρίες μη εφαρμόσιμες και ρεαλιστικές μπορεί να επικαλούμαστε ή να επικαλούνται πολλοί η ουσία είναι να βρεθεί ένα μοντέλο ώστε οι τράπεζες να επιτελέσουν τον θεσμικό τους ρόλο που είναι η στήριξη της οικονομίας.

Πιθανή επιβάρυνση από την BlackRock στο τραπεζικό σύστημα
Ποσά σε δις ευρώ
Τράπεζες
NPLs
6/2011
Νέες προβλέψεις
BlackRock
Ζημίες από Blackrock + PSI και νέο haircut 30%
Εθνική
4,25
1,8
5,5
Alpha
2,5
1,6
2,7
Eurobank
4,5
2,2
4,4
Πειραιώς
3,67
1,6
3,8
Κύπρου*
1,305
- (0,400)
0,700
Marfin*
1
- (0,400)
0,700
ATE
1,77
0,600
1,8
TT
0,250
0,100
1
Αttica bank
0,200
0,250
0,350
Proton bank
0,110
0,120
0,220
Emporiki
3,15
0,700
0,900
Geniki bank
1,020
0,230
0,320
Σύνολο
22,805
8,4 (9,2)
22,39
Επεξεργασία στοιχείων www.bankingnews.gr
*Κύπρου και Marfin δεν θα αξιολογηθούν από την Blackrock αλλά...θα αξιολογηθούν από την αγορά

Πέτρος Λεωτσάκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου