Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Τουρκία - Ισραήλ και ψαροφαγία στον Βόσπορο



Με τον Λάζαρο Μαύρο

Η Τ Α Ν ΑΠΡΟΣΜΕΝΗ για τα κυβερνώντα Μυαλά, η ρήξη μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ. Δεν μπόρεσαν να την προβλέψουν. Κι ούτε βέβαια προσανατόλισαν εγκαίρως την παραγωγή ελάχιστης πολιτικής σκέψης σχεδιασμού και προετοιμασίας, προς μια τέτοια πιθανότητα. Κι όταν λέμε «Μυαλά», εννοούμε τους… πανσόφους που κυβερνούν, συν τους… πανσόφους ηγέτες των κομμάτων και τους καθ’ ύλην φωστήρες συμβούλους αμφοτέρων. Μυαλά εγκιβωτισμένα στη διανοητική οκνηρία και τσιμεντωμένα στο περί άλλα τυρβάζεσθαι. Καίριας σημασίας, για την ανεπάρκεια άσκησης πολιτικής.

Ο Μ Ω Σ: Τη ρήξη Τουρκίας - Ισραήλ την είχε προαναγγείλει δημοσίως πριν από 12 (δώδεκα) χρόνια, το 1999, γραπτώς και τρισβαθέστατα αναλυτικώς, ο επιφανής Τούρκος ισλαμιστής καθηγητής - κι από το 2009 υπ.Εξ. - κ. Αχμέτ Νταβούτογλου: Ένας συγκριτικά μεγαλύτερος όγκος σελίδων, στο ογκώδες βιβλίο που εξέδωσε το 1999 με τον τίτλο “Stratejik Derinlik Turkiye’ nin uluslararasi konumu” («Το Στρατηγικό Βάθος - Η διεθνής θέση της Τουρκίας»), καταφερόταν εναντίον του Ισραήλ. Με αναφορές κακεντρέχειας, φθόνου και μίσους, που εξικνούντο μέχρι και την… αρχαιότητα. Για κανένα άλλο κράτος και για κανέναν άλλο λαό δεν έγραψε τόσα πολλά και τόσο επιθετικά, όσα έγραψε εναντίον του Ισραήλ ο Νταβούτογλου.

Τ Ρ Ι Α ΧΡΟΝΙΑ μετά την 1η έκδοση του βιβλίου, το 2002, το κόμμα του «νέου πολιτικού Ισλάμ» της Τουρκίας, ανήλθε στην εξουσία. Ο κ. Νταβούτογλου ήταν από τότε ο στρατηγικός μέντορας της κυβέρνησης Ερντογάν. Προερχόμενοι από το ισλαμικό κόμμα του εξαναγκασθέντος (18.6.1997) σε παραίτηση πρωθυπουργού Νετζμετίν Ερμπακάν, εντονότατα «αντι-ισραηλισμένου»…

Τ Ο «Στρατηγικό Βάθος» του Νταβούτογλου εκδόθηκε στα Ελληνικά τον Μάιο του 2010. Όμως, πολλά χρόνια πριν και, πάντως, μετά την άνοδο Ερντογάν στην εξουσία, κι ενώ εν αγαστή αρμονία τελούσε, ο επίφοβος για Ελλάδα και Κύπρο «άξονας Τουρκίας - Ισραήλ», υπήρξαν κάποιοι καλά μελετημένοι επιστήμονες, σε Ελλάδα και Κύπρο, που προέλεγαν το αναπόφευκτο της ρήξης. Επισημαίνοντας τους στρατηγικούς νεο-οθωμανικούς στόχους των ανελθόντων στην εξουσία Ισλαμιστών και τον ιθύνοντα ρόλο που έκτοτε είχε ο Νταβούτογλου:

Όπως, λ.χ., οι καθηγητές Ιωάννης Μάζης και Μάριος Ευρυβιάδης καθώς κι ο νυν διευθυντής του ΚΥΚΕΜ Χρίστος Ιακώβου. Ουδείς εκ των κυβερνώντων έδινε σημασία. Αντί να ενδυναμώσουν τους συντελεστές ισχύος του Ελληνισμού, ώστε κατάλληλα προπαρασκευασμένος ν’ αξιοποιήσει κάθε ευκαιρία, τον κατάντησαν εκ Κύπρου εκλιπαρούντα ματαίως να… φάει με τον Ερντογάν ψάρι στον Βόσπορο και εξ Αθηνών αναγορεύοντα ως «καρντάση» τον επίδοξο νεο-σουλτάνο!

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προσέξατε ότι, έξι μέρες μετά την κατάθεση Χριστόφια στον Π. Πολυβίου -η οποία, ούτε καν το σύνολο των Ακελιστών κατάφερε να πείσει- η διευθύντρια της «Χαραυγής», μέλος του Π.Γ. της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ κ. Α. Γκιούρωφ, έγραψε προχθές Κυριακή πως «με όλο τούτο το συσσωρευμένο μίσος [κατά του Χριστόφια] από μια δράκα φανατισμένων, ποιος εγγυάται ότι η τραγωδία στο Μαρί δεν ήταν μια πράξη δολιοφθοράς;» («Χ» 11.9.11, 5η σελ.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου