Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2011

Κρίνουμε βάσει της έκθεσης της τρόικας και όχι φημών, λέει η γερμανική κυβέρνηση




Τα χειρότερα σενάρια για το ευρώ εξετάζει ο γερμανικός κυριακάτικος ΤύποςΗ γερμανική κυβέρνηση θα καθορίσει την στάση της με την έκθεση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος από την τρόικα και όχι βάσει φημολογίας και εικασιών, ανέφερε η γερμανική καγκελαρία στον απόηχο της αποχώρησης των ελεγκτών -και ενώ στο Βερολίνο μαίνονται οι επικρίσεις για την Αθήνα.

Ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, σε ερώτηση για την αποχώρηση των ελεγκτών, είπε πως «η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει χωρίς καθυστερήσεις, και αν πράγματι τις εφαρμόζει, αυτό θα το κρίνει το πόρισμα της τρόικας».

«Η βάση για την όποια στάση της κυβέρνησης του Βερολίνου θα είναι η επίσημη έκθεση της τρόικας και όχι οι φήμες» υπογράμμισε ο εκπρόσωπος. Κι όμως, όπως σημειώνει η Deutsche Welle, για πρώτη φορά μετά από καιρό επιφανείς Γερμανοί πολιτικοί θέτουν θέμα εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη -όπως ο πρόεδρος της επιτροπής Εσωτερικών Υποθέσεων της βουλής, ο Χριστιανοδημοκράτης Βόλφγκανγκ Μπόσμπαχ, και ο αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου και μέλος του προεδρείου των Φιλελευθέρων Χέρμαν Ότο Σόλμς θέτουν θέμα εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Οι δύο πολιτικοί αμφιβάλλουν για το εάν η Ελλάδα θα είναι σε θέση να ξεπεράσει την οικονομική κρίση χωρίς αναδιάρθρωση του χρέους και να γίνει ανταγωνιστική παραμένοντας στην ευρωζώνη.

Ο μεν Β.Μπόσμπαχ μάλιστα τονίζει ότι το πρόβλημα δεν είναι η έλλειψη πολιτικής βούλησης στην Ελλάδα, αλλά κυρίως η έλλειψη ανταγωνιστικότητας. Η Ελλάδα θα πρέπει να αποφασίσει εάν ως μέλος της ευρωζώνης μπορεί να είναι μακροπρόθεσμα ανταγωνιστική, είπε, για να προσθέσει πως ο ίδιος δεν το πιστεύει.
Δεν εμφανίζεται πάντως το σύνολο του CDU να έχει την ίδια άποψη: Ο ευρωβουλευτής Έλμαρ Μπροκ υποστηρίζει πως η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού -που υποστήριζε πως η δυναμική του χρέους παραμένει ανεξέλεγκτη- «δείχνει ότι οι Έλληνες αξιολογούν την κατάστασή τους σε μια ρεαλιστική βάση».

Αυτό, συνέχισε ο Μπροκ, τον κάνει να ελπίζει «ότι η Ελλάδα θα κάνει περισσότερα για να ξεπεράσει τα προβλήματά της», τονίζοντας πως η έξοδος μίας χώρας από την Ευρωζώνη θα ήταν επικίνδυνη.

«Υπερχρεωμένες Πολιτείες της Ευρώπης»

Ξεφυλλίζοντας όμως κανείς τον γερμανικό κυριακάτικο Τύπο, δεν θα σχηματίσει όμορφη εικόνα: «Το ευρώ έχει βάλει πλώρη για το παγόβουνο» γράφει το κεντρικό θέμα της οικονομικής Handelsblatt, η οποία -αφού εξετάζει το σενάριο «Τιτανικού» για τη νομισματική ένωση, σημειώνει πως η γερμανική πολιτική σκηνή «χάνει την υπομονή της με την Αθήνα», μετά και την αποχώρηση της τρόικας.

Ακόμη σκληρότερο το κεντρικό άρθρο της Welt, η οποία υποστηρίζει πως είναι άσκοπο να ασκούνται πιέσεις στην Ελλάδα για νέα μέτρα και «έφτασε η ώρα την αφήσουμε να αισθανθεί τις συνέπειες της διαχείρισής της».

Στον ίδιο τόνο, και η Frankfurter Allgemeine Zeitung, στο κύριο θέμα της με τίτλο «Υπερχρεωμένες Πολιτείες της Ευρώπης». Η εφημερίδα αναφέρει πως το κεντρικό μήνυμα που στέλνουν οι τελευταίες εξελίξεις είναι πως «οι διασώσεις δεν λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο», ενώ αναρωτιέται επίσης «για πόσο ακόμη θα κρατήσει η υπομονή των Ευρωπαίων ψηφοφόρων».

DexiExtrem

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου