Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2011

Θα απολύσει τους ΔΥ το ΠΑΣΟΚ ή θα τους φορτώσει στην ΝΔ;




Πίσω από όλη αυτή την θεατρική παράσταση με την διαφωνία κυβέρνησης και τρόϊκας, παίζεται ένα σοβαρό για το ΠΑΣΟΚ, αλλά και για ολόκληρο το πολιτικό σύστημα θέμα. Αυτό δεν είναι νέα φορολόγηση ή εργασιακές σχέσεις κ.λ.π.. Αυτά είναι θέματα που τα καταναλώνει το ΠΑΣΟΚ για πρωϊνό. Εκτιμούμε πως είναι η ίδια η βάση της νομιμοποίησης του πολιτικού συστήματος. Δηλαδή οι σχέσεις του με την....
κρατικοδίατη εκλογική πελατεία του. Με άλλα λόγια, περιορισμός του Δημόσιου Τομέα και απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.

Τα πράγματα όμως, τόσο με την τρόϊκα, όσο κυρίως με την πραγματικότητα έφτασαν σε οριακό σημείο. Το ΠΑΣΟΚ έχει μπροστά του τρεις επιλογές:

Α) Να περιορίσει τον Δημόσιο Τομέα και να προχωρήσει σε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.
Ξέρει όμως ότι κάτι τέτοιο, αν το επιχειρήσει μόνο του, χωρίς τουλάχιστον την συναίνεση της Νέας Δημοκρατίας (λέτε γι’ αυτό να παίζεται πολύ συναίνεση τώρα τελευταία;) ή την συγκυβέρνηση μαζί της και με άλλα εξαπτέρυγα, θα το έριχνε αμέσως από την εξουσία και ίσως το εξαφάνιζε και από τον πολιτικό χάρτη.

Β) Να φορτώσει το πρόβλημα αυτό στην ΝΔ, κάτι που σημαίνει πως θα πάει οπωσδήποτε σε εκλογές (λέτε γι’ αυτό ο Αντώνης Σαμαράς με σημερινή συνέντευξή του να προβλέπει σύντομα εκλογές;).
Η λύση αυτή όμως αφενός θα απομακρύνει το ΠΑΣΟΚ από την εξουσία, αφετέρου θα σβήσει οριστικά από τον πολιτικό χάρτη την οικογένεια Παπανδρέου.

Γ) Να επιχειρήσει να απολύσει μόνο υπαλλήλους των άλλων κομμάτων (κυρίως της ΝΔ) και να κρατήσει τους δικούς του. Αυτή όντως θα ήταν μια καλή για το ΠΑΣΟΚ λύση, όμως τότε, όχι μόνο συναίνεση δεν θα έχει από την ΝΔ, αλλά ίσως προκαλέσει εξέγερση της κοινωνίας και εμφύλια σύρραξη. Δεν νομίζουμε ότι θα τολμούσε ποτέ την τρίτη λύση.

Επομένως οι επιλογές που έχει είναι οι δύο πρώτες. Είτε συγκυβέρνηση  ή έστω συναίνεση της ΝΔ, είτε εκλογές. Η λύση είναι στα χέρια του Αντώνη Σαμαρά.
Δεν μπορεί όμως να είναι τόσο αφελείς εκεί στην ΝΔ, ώστε να μην αντιλαμβάνονται ότι τυχόν συγκυβέρνηση ή συναίνεση πάνω σ’ αυτό το θέμα, θα κατέστρεφε την ΝΔ, καθόσον ολόκληρο το πολιτικό κόστος θα το φόρτωνε η ισχυρή προπαγάνδα του ΠΑΣΟΚ πάνω στην ΝΔ, χωρίς η τελευταία να καταλάβει τι της συνέβη!!!

hassapis-peter

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου