Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

ΤΡΟΙΚΑ: ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ



Να προχωρήσει άμεσα σε απολύσεις στο δημόσιο τομέα ζητούν πλέον οι δανειστές μας από την κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα τέθηκε με έμμεσο τρόπο στην τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου με την καγκελάριο της Γερμανίας Α. Μέρκελ και τον πρόεδρο της ΓαλλίαςΝ. Σαρκοζί και με άμεσο στο Eurogroup στο Βρότσλαβ της Πολωνίας την περασμένη Παρασκευή, παρουσία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών Β. Βενιζέλου.
Όπως διαφάνηκε και στις δύο συσκέψεις, οι κοινοτικοί θεωρούν τις απολύσεις δημόσιων υπαλλήλων ως κίνηση αφενός ύψιστου συμβολισμού και αφετέρου μείωσης των δημόσιων δαπανών και -συνακόλουθα- του ελλείμματος.
Μάλιστα, την Παρασκευή οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης με προεξάρχοντα το γερμανό Β. Σόιμπλε και σε κατ' ιδίαν συναντήσεις τους με τον έλληνα ομολογό τους φέρεται αφενός να αμφισβήτησαν τον κ. Βενιζέλο για την αποτελεσματικότητα του μέτρου με το ειδικό τέλος ακινήτων αλλά και να τον μέμφθηκαν για τις προσλήψεις που έγιναν στο Δημόσιο το 2010 και το 2011 και να ζήτησαν να ακυρωθούν όλες (!), ενώ παράλληλα δε φάνηκε να ικανοποιούνται με το τη μέθοδο της «εργασιακής εφεδρείας», ζητώντας «εδώ και τώρα» απολύσεις.
Για το λόγο αυτό, ζήτησαν επίσπευση και διεύρυνση άμεσα στις καταργήσεις και συγχωνεύσεις οργανισμών του Δημοσίου. Την ίδια ώρα ο έτερος δανειστής της χώρας μας, το ΔΝΤ, έκανε λόγο για 100.000 απολύσεις από το Δημόσιο μέχρι το 2015.
Ωστόσο, δεν είναι σαφές ακόμη ποιός είναι ο αριθμός αφενός των άμεσων απολύσεων και αφετέρου των δημοσίων υπαλλήλων που θα μπουν σε εργασιακή εφεδρεία, καθώς , σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα συνεχιστούν οι μαζικές αποχωρήσεις από το Δημόσιο Τομέα και στο τέλος δεν θα χρειαστεί να προχωρήσει σε τόσο επώδυνα μέτρα στο Δημόσιο, τουλάχιστον για φέτος.
Απολύσεις τώρα και στο στενό Δημόσιο τομέα;
Ύστερα από αυτές τις εξελίξεις, η κυβέρνηση πιέζεται ασφυκτικά ενόψει του ενδεχομένου να μην πάρει η χώρα μας την 6η δόση και δεν αποκλείεται να επισπεύσει και το «σχέδιο Πάγκαλου» για απολύσεις και στο στενό δημόσιο τομέα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ηλεκτρονική επιστολή του (e-mail) προς τους υπουργούς και τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων, ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής ΠολιτικήςΗλίας Πεντάζος ζητά μεταξύ άλλων για την εφαρμογή το μεσοπρόθεσμου, όπως τονίζει: 

1. Έκδοση υπουργικών αποφάσεων για την περικοπή συμβάσεων αορίστου και ορισμένου χρόνου σε όλους τους φορείς του Δημοσίου συμπεριλαμβανομένων και των εκπαιδευτικών. 
2. Έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων και υπουργικών αποφάσεων για την εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας, επέκταση του μέτρου σε όλους τους φορείς και άμεση γραπτή ενημέρωση των υπαλλήλων για την εισαγωγή τους στην εφεδρεία.
Το θέμα της επίσπευσης και διεύρυνσης και των μέτρων για το Δημόσιο αναμένεται να συζητηθεί σε σημερινή έκτακτη συνάντηση Παπανδρέου-Βενιζέλου και κυβερνητική σύσκεψη* με τη συμμετοχή κορυφαίων υπουργών (Δημήτρης Ρέππας, Χάρης Καστανίδης, Μιχάλης Χρυσοχοίδης, Ανδρέας Λοβέρδος, Γιάννης Ραγκούσης, Άννα Διαμαντοπούλου, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Χρήστος Παπουτσής, Κώστας Σκανδαλίδης, Γιώργος Κουτρουμάνης και Ηλίας Μόσιαλος) υπό τον Πρωθυπουργό, ο οποίος -ως γνωστόν- μετά τις δραματικές εξελίξεις ανέβαλε το προγραμματισμένο ταξίδι του στις ΗΠΑ.
Παράλληλα, οι εταίροι μας στην Ε.Ε. ζητούν την άμεση εφαρμογή του νέου μισθολογίου (ανακοινώνεται την τρέχουσα εβδομάδα) προκειμένου η μισθολογική δαπάνη του Δημοσίου να μειωθεί περί τα 200 εκατ. ευρώ για το 2011 και περί το 1 δισ. ευρώ για το 2012.
ΕΔΩ

Aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου