Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

Σκληρό πόκερ για το αέριο



Λευκωσία: Κρίσιμη σε όλα τα πεδία κρίνεται αυτή η εβδομάδα, καθώς αναμένονται ραγδαίες εξελίξεις στο κεφάλαιο των ερευνών της Κυπριακής Δημοκρατίας για εντοπισμό και εξόρυξη φυσικού αερίου. Η προσοχή τώρα είναι στραμμένη στη στιγμή που το γεωτρύπανο του «Όμηρου» θα ξεκινήσει να κατεβαίνει, αρχίζοντας ουσιαστικά τις έρευνες στο «Οικόπεδο 12» εντός της κυπριακής ΑΟΖ. 

Παράλληλα, η Τουρκία έκανε ένα ακόμη βήμα χθες διά του νορβηγικού ερευνητικού πλοίου, δίνοντας το στίγμα και το περιεχόμενο της αντίδρασής της. Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, προχώρησε σε πόντιση καλωδίων στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κύπρου, θέλοντας να καταστήσει σαφές πως «προετοιμάζεται για τις δικές της έρευνες».

Με τις έρευνες αυτές στην περιοχή μεταξύ Κύπρου και Καστελόριζου, η Τουρκία παραβιάζει ευθέως κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ταυτόχρονα, διεκδικεί περιοχές εντός της ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου, υποστηρίζοντας ότι οι έρευνες που αρχίζει είναι «εντός της υφαλοκρηπίδας της». Αυτός είναι άλλωστε ο στόχος και η επιδίωξή της και όχι όπως διατείνεται να προστατεύσει, δήθεν, «τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων».

Την ίδια ώρα, η Άγκυρα σε ανώτατο επίπεδο διαμηνύει στις Βρυξέλλες αλλά και προς τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι η έναρξη ερευνών από την Κυπριακή Δημοκρατία για εξόρυξη φυσικού αερίου, θα ενταφιάσει τις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού. Επικαλούμενη τις εξελίξεις ενόψει τριμερούς του Οκτωβρίου υπό τον Γενικό Γραμματέα και ενδεχομένως και της σύγκλησης της πολυδιαφημιζόμενης πολυμερούς διάσκεψης, η Τουρκία ζητά από την Κομισιόν, αλλά και κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να παρέμβουν προς τη Λευκωσία για να «παγώσει» τις έρευνες.

Στην Ουάσιγκτον, πληροφορίες αναφέρουν πως η κυβέρνηση Ομπάμα στο πλαίσιο της στρατηγικής για ανάπτυξη των ενεργειακών πηγών, υποστηρίζει τις αποφάσεις της Νoble και εάν χρειαστεί θα την προστατεύσει. Σημειώνεται ότι η εν λόγω εταιρεία έλαβε την έγκριση του Λευκού Οίκου για να αναμειχθεί στις έρευνες και να υπογράψει τις συμφωνίες με το Ισραήλ και την Κύπρο.

Στο διπλωματικό πεδίο, το ενδιαφέρον θα μεταφερθεί στις ΗΠΑ ενόψει και των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα συναντηθεί αύριο με τον Γενικό Γραμματέα, ο οποίος σήμερα θα δεχθεί τον Έλληνα Πρωθυπουργό Παπανδρέου. Αρκούντως ενδιαφέρουσες θα είναι και οι συναντήσεις Παπανδρέου- Ερντογάν, αλλά και του Αμερικανού Προέδρου με τον Τούρκο Πρωθυπουργό.

http://www.philenews.com/el-gr/New-Homepage-With-Slider/4995/79918

Exomatiakaivlepo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου