Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

Καταρρέουν ΚΕΘΕΑ και ΟΚΑΝΑ



Τους ιδιαίτερα ευαίσθητους χώρους της ψυχικής υγείας και της απεξάρτησης φαίνεται πως πλήττουν τα νέα μέτρα. Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο διευθυντής του ΚΕΘΕΑ, Χ. Πουλόπουλος (Vids)
|
Ανησυχούν πολύ πλέον οι οργανισμοί που βοηθάνε στο δύσκολο έργο της απεξάρτησης. Όχι μόνο για το εάν θα κοπούν απαραίτητες δαπάνες, αλλά για το πως επί της ουσίας θα μπορούν να προσφέρουν στους εξαρτημένους, αφού αυτό δεν καθίσταται δυνατό ελέω περικοπών.
Το NEWS 247 μίλησε με τον εξειδικευμένο επιστήμονα και διευθυντή στο ΚΕΘΕΑ στο Παγκράτι, Χ. Πουλόπουλο, ο οποίος ήταν αποκαλυπτικός.
Αποφεύγοντας τους δραματικούς τόνους, ο κ. Πουλόπουλος ανέδειξε στην κάμερα της ιστοσελίδας το μείζον πρόβλημα.
Μεταξύ άλλων, ο διευθυντής του ΚΕΘΕΑ αναφέρει ότι:
Η κρίση εκ των πραγμάτων αναμένεται να αυξήσει τη χρήση των ουσιών. Οι ήδη εξαρτημένοι χρήστες είναι σε δυσχερέστερη θέση.
Έχουν 20% παραπάνω πιθανότητες να πεθάνουν και 14% να αυτοκτονήσουν ή να αποπειραθούν να αυτοκτονήσουν.
"Θα περίμενε κανείς να αυξηθούν οι φορείς απεξάρτησης εντούτοις τα αρμόδια υπουργεία ζητούν δραματικές περικοπές και προχωρούν αιφνιδιαστικά σε αυτές. Ήδη από το ΚΕΘΕΑ έχει περικοπεί το 50% της χρηματοδότησης", αναφέρει ο κ. Πουλόπουλος.
 
Σε επιβεβαίωση των όσων υποστηρίζει ο κ. Πουλόπουλος, το ΚΕΘΕΑ είχε προχωρήσει σε ανακοίνωση Τύπου στις επτά Σεπτεμβρίου.
"Έχει ξεκινήσει από το Υπουργείο Υγείας το ξήλωμα των υπηρεσιών απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης για τους χρήστες και τις οικογένειές τους".
Η κραυγή αγωνίας είναι παραπάνω από εμφανής, με τόσο το ΚΕΘΕΑ όσο και τον ΟΚΑΝΑ να βρίσκονται μπροστά στο ενδεχόμενο του να αφήσουν αβοήθητους χιλιάδες εξαρτημένους.
Να σημειωθεί πως κέντρα όπως το ΚΕΘΕΑ βασίζονται κυρίως στην κρατική επιχορήγηση και σε κάποιες δωρεές από ιδιώτες, γονείς κλπ.
Το ζήτημα όμως δεν είναι αποκλειστικά θέμα στοιχείων. Για την ακρίβεια, δεν είναι καθόλου τέτοιο, αφού πίσω από τους αριθμούς υπάρχει πάντα ένας άνθρωπος, ένας συμπολίτης μας.
Γι' αυτόν τον λόγο, ο κ. Πουλόπουλος κάνει έκκληση στο υπουργείο "να μην δει το θέμα με καθαρά λογιστική λογική".
 
Η κρίση οι περικοπές και οι υποσχέσεις που δεν υλοποιήθηκαν
 
Η κύρια, αλλά ωστόσο εν πολλοίς και βάσιμη επιχειρηματολογία της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, είναι η μεγάλη κρίση και οι απαραίτητες περικοπές.
Είναι γεγονός πως υπάρχει στο μυαλό των αρμοδίων ότι αρκετές από τις δαπάνες στους τομείς της ψυχικής υγείας αλλά και της απεξάρτησης ήταν υπερβολικές, για να μην πούμε πλασματικές.
Όμως, τα υπάρχοντα στοιχεία, δείχνουν ότι καταρχήν υπάρχει μείωση στις δαπάνες, μείωση την οποία το ίδιο το ΚΕΘΕΑ την προώθησε και την υλοποίησε.
Αρχικά, να δούμε τις κρατικές δαπάνες.
Από το Μάιο του 2007 μέχρι και τον αντίστοιχο μήνα του 2011 η κρατική επιχορήγηση στο ΚΕΘΕΑ έχει ως ακολούθως:
- 2007 22.100 εκατ. ευρώ
- 2008 23 εκατ. ευρώ
- 2009 24 εκατ. ευρώ
- 2010 22.080 εκατ. ευρώ
- 2011 (έχουν εγκριθεί 23 εκατ. ευρώ)
Εντούτοις, το 2010 το ποσό που είχε αρχικά εγκριθεί από το υπουργείο ήταν αυτό των 24 εκατ. ευρώ. Εξαιτίας της κρίσης όμως και των περικοπών υπήρξε μείωση της τάξης του 8% κι έτσι έπεσε η επιχορήγηση στα 22.080 εκατ. ευρώ.
Η εικόνα τώρα των δαπανών έχει ως εξής:
Για το 2007 έφτασαν τα 24.355,5 εκατ. ευρώ.
Το 2008 τα 28.671,6 εκατ. ευρώ
Το 2009 έφτασαν στα 30.318,4 εκατ. ευρώ
Και το 2010 έπεσαν στα 26.503,4 εκατ. ευρώ ενώ το 2011 (ως τώρα) τα έξοδα είναι στα 25 εκατ. ευρώ.
Κοιτώντας προσεκτικά τα νούμερα γίνεται κατανοητό ότι υπάρχει μία σημαντική μεταβολή στα έξοδα, από το 2009 μέχρι και το 2011 της τάξης του -12,6%.
Ο λόγος είναι πως το ΚΕΘΕΑ από τη στιγμή που ξεκίνησε η κρίση μέχρι και το 2011 μείωσε τις δαπάνες του "εθελοντικά", όπως ειπώθηκε κατά 17,4%.
Το δελτίο Τύπου στις επτά Σεπτεμβρίου συνδέει, σε μία προσπάθεια να ακουστεί το πρόβλημα, την κρίση με την εξάρτηση, αφού πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως οι εξαρτημένοι μέσα στις δυσχερέστατες οικονομικές συνθήκες θα αυξηθούν.
"Σε μια από τις δυσκολότερες περιόδους, όπου η οικονομική κρίση εξαθλιώνει και σπρώχνει στο περιθώριο τους κοινωνικά ασθενέστερους, επιλέγονται οι φτηνές λύσεις ανεξαρτήτως ποιότητας και αποτελέσματος".
"Το ΚΕΘΕΑ με την περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης οδηγείται πλέον σε αδιέξοδο με κλείσιμο των μονάδων του και δραματικές συνέπειες για χιλιάδες εξαρτημένους και χιλιάδες οικογένειες που θα βρεθούν αβοήθητοι σε όλη τη χώρα".
Με την τελευταία απόφαση του υπουργείου, την υπογράφει ο κ. Σαχινίδης, περικόπτονται εντελώς αιφνιδιαστικά περισσότερα από τα μισά τα οποία προβλέπονταν, συνολικά 11.730.000 ευρώ.
Στην λίστα του υπουργείου, με τους υπό περικοπές οργανισμούς περιλαμβάνονται ΟΚΑΝΑ και ΚΕΘΕΑ από τους οποίους αφαιρούνται το προαναφερόμενο ποσό για το ΚΕΘΕΑ και εκείνο των 15 εκατ. ευρώ για τον ΟΚΑΝΑ.
Η κόκκινη γραμμή για την λειτουργία του ΚΕΘΕΑ
Αν και το ΚΕΘΕΑ προέβη σε σειρά περικοπών, φαίνεται πως δεν είναι αρκετές. Από το ποσό των 30,3 εκατ. ευρώ (δαπάνες 2009) οι συνολικές, ανελαστικές δαπάνες (στέγαση, διατροφή μελών, θέρμανση και άλλα) έπεσαν στα 25 εκατ. ευρώ.
Αυτό το ποσό όμως είναι η κόκκινη γραμμή για το ΚΕΘΕΑ. Αλλιώς, δεν μπορεί να λειτουργήσει με λιγότερα από αυτά τα χρήματα.
Και ιδού η απόδειξη:
Μετά τις μειώσεις οι δαπάνες μισθοδοσίας βρίσκονται στα 17,8 εκατ. ευρώ. Τα λειτουργικά έξοδα στα 5,8 εκατ. ευρώ και οι αναγκαίες δαπάνες (έργα ασφάλειας και υγιεινής), στο 1,4 εκατ. ευρώ.
Το συγκεκριμένο ποσό είναι ήδη όσο μειωμένο μπορεί, ώστε να λειτουργεί ο οργανισμός.
Στις έξι Σεπτεμβρίου οι γονείς των εξαρτημένων απέστειλαν ανοιχτή επιστολή προς τους υπουργούς Λοβέρδο και Βενιζέλο ζητώντας ουσιαστικά κατανόηση.
"Με την τελευταία απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών, όχι μόνο δεν αποδίδονται τα 23 εκατ. ευρώ, αλλά περικόπτονται αιφνιδιαστικά περισσότερα από τα μισά φέρνοντας σε αδιέξοδο το ΚΕΘΕΑ".
Ένταση στον ΟΚΑΝΑ
Το πρωί της προηγούμενης Τρίτης σημειώθηκε μία μικρή ένταση έξω από τα γραφεία του ΟΚΑΝΑ. Όλα έγιναν στη διαμαρτυρία των εργαζομένων στον οργανισμό στην οδό Αβέρωφ.
Οι εργαζόμενοι οι οποίοι έχουν προχωρήσει και σε κατάληψη του κτιρίου ζητούν να μην περικοπούν κατά 50% οι χρηματοδοτήσεις του οργανισμού, να διασφαλισθούν οι θέσεις εργασίας, να μην υπάρξει εργασιακή εφεδρεία καθώς και να στηριχθούν όλες οι δομές απεξάρτησης.
Πρόκειται για μία διαφορετική πτυχή του ίδιου όμως προβλήματος.
Οι περικοπές του υπουργείου, σύμφωνα με όσα καταγγέλλονται πλέον ανοιχτά από εργαζόμενους αλλά και επιστημονικό προσωπικό, δεν μειώνουν μόνο τις θέσεις εργασίας. Κατ επέκταση θίγονται άμεσα οι χρηματοδοτήσεις, άρα τα κέντρα απεξάρτησης δεν μπορούν να επιβιώσουν, αλλά παράλληλα δεν μπορούν να στηριχθούν και οι υπάρχουσες δομές.


News247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου