Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Νέα ήττα για την Μέρκελ





Η μια ήττα μετά την άλλη. Η Άγκελα Μέρκελ βλέπει πλέον να “χάνει” το έδαφος κάτω από τα πόδια της και όπως όλοι λένε είναι δύσκολο να πάρει και πάλι την Καγκελαρία όταν γίνουν εκλογές.

Επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις, την έκτη κατά σειρά ήττα σε τοπικές εκλογές που έχουν πραγματοποιηθεί μέσα στο 2011 υπέστη η Άγκελα Μέρκελ και ο κυβερνητικός συνασπισμός του οποίου η γερμανίδα καγκελάριος ηγείται από το... φθινόπωρο του 2009.
Η τιμωρία για την καγκελάριο ήρθε αυτή τη φορά από το φτωχότερο κρατίδιο της Γερμανίας, το Μεκλεμβούργο - Δυτική Πομερανία, όπου τόσο οι Χριστιανοδημοκράτες όσο και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες υπέστησαν σημαντικές απώλειες.
Το πλήγμα έχει και ιδιαίτερα προσωπικά χαρακτηριστικά, καθώς το συγκεκριμένο ομόσπονδο κρατίδιο αποτελεί την εκλογική περιφέρεια της καγκελαρίου.
Το CDU έχασε 5,5 μονάδες πέφτοντας από το 28,8% του 2006 στο 23,3% και καταγράφοντας τη χειρότερη επίδοση της ιστορίας του στο κρατίδιο της Βορειοανατολικής Γερμανίας που βρέχεται από τη Βαλτική Θάλασσα. 
Πτώση όμως για άλλη μια φορά και στο FDP, ο εταίρος της Μέρκελ στην κυβέρνηση συνασπισμού, που είδε τα ποσοστά του να πέφτουν από το 9% στο 2,8% και να μην εκλέγει κανέναν βουλευτή. «Είμαστε σαφώς απογοητευμένοι από το αποτέλεσμα», δήλωσε ο συντηρητικός βουλευτής Πέτερ Αλτμάιγερ. Οι Φιλελεύθεροι, από την πλευρά τους, επιχειρούσαν να κρατήσουν ψηλά το ηθικό τους. «Δεν υπάρχει λόγος να πετάξουμε την πετσέτα τώρα, ακόμη και αν αυτή η ήττα αφήνει μια πικρή γεύση», σημείωσε ο αντιπρόεδρος του κόμματος Κρίστιαν Λίντνερ. «Κανένας δεν θα έπρεπε να ξεγράψει το FDP. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε», πρόσθεσε.
Αντιθέτως, οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν κάθε λόγο να αισιοδοξούνκαθώς βλέπουν να ενισχύεται συνεχώς η προοπτική της επιστροφής τους στην εξουσία στις εκλογές του 2013. Στο Μεκλεμβούργο - Δυτική Πομερανία, το SPD αύξησε τη δύναμή του κατά 6,6 μονάδες φτάνοντας στο 36,8% από 30,2% το 2006. Αύξηση των δυνάμεών τους κατέγραψαν τόσο η Αριστερά που απέσπασε το 18,2% των ψήφων όσο και οι Πράσινοι που με το 8,2% εξέλεξαν για πρώτη φορά βουλευτές στο τοπικό Κοινοβούλιο. 
Τα αποτελέσματα αυτά δίνουν τη δυνατότητα στον σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργό του Μεκλεμβούργου - Δυτικής Πομερανίας να διαλύσει τη συμμαχία με τους Χριστιανοδημοκράτες και να αναζητήσει παρτενέρ για τη νέα του κυβέρνηση είτε στην Αριστερά είτε στους Πράσινους. Στο τοπικό Κοινοβούλιο θα συνεχίσει να εκπροσωπείται και το ακροδεξιό NPD. Στο κρατίδιο που καταγράφει διπλάσιο ποσοστό ανεργίας από τον γερμανικό μέσο όρο, το NPD πέρασε το 5% που απαιτείται για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή αποσπώντας το 5,9% των ψήφων. Σε σχέση με τις εκλογές του 2006, πάντως, η Ακροδεξιά κατέγραψε απώλειες της τάξης του 1,4%.
Συντηρητικοί και Φιλελεύθεροι έχουν μπροστά τους ακόμη μια σκληρή δοκιμασία, όταν στις 18 Σεπτεμβρίου θα στηθούν οι κάλπες στο Βερολίνο. 

Η Αγκελα Μέρκελ δοκιμάζεται, πάντως, και σε προσωπικό επίπεδοαυτές τις ημέρες καθώς την Παρασκευή άφησε την τελευταία του πνοή ο πατέρας της. Ο Χορστ Κάσνερ πέθανε σε ηλικία 85 ετών. Ηταν προτεστάντης ιερέας που το 1954 μετακόμισε με την οικογένειά του από το Αμβούργο στην κομμουνιστική Ανατολική Γερμανία. Η Ανγκελα Μέρκελ, που ακύρωσε όλες τις δημόσιες εμφανίσεις της το Σάββατο, είναι το μεγαλύτερο από τα τρία παιδιά του.


emprosdrama.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου