Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Ιστορική συμφωνία στήριξης της Ελλάδας με πακέτο 109 δισ. ευρώ



Σε νέο πακέτο βοήθειας προς τη χώρα μας, ύψους 109 δισ. ευρώ, κατέληξε η ιστορική Σύνοδος Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών. Απέφυγαν τη χρήση του όρου «επιλεκτική χρεοκοπία» Τρισέ και Μπαρόζο

Picture 0 for Ιστορική συμφωνία στήριξης της Ελλάδας με πακέτο 109 δισ. ευρώ
Ιστορική συμφωνία για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους επετεύχθη κατά τη χθεσινή μαραθώνια Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ, η οποία ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 22:00 και έπειτα από περίπου οκτώ ώρες διαβουλεύσεων. Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπέι, το νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας θα ανέλθει στα 109 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το τελικό κείμενο των αποτελεσμάτων της Συνόδου, η συνολική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη νέα βοήθεια προς τη χώρα μας ανέρχεται στα 37 δισ. ευρώ, ενώ να συνυπολογιστούν τα 12,6 δισ. ευρώ της συμμετοχής των ιδιωτών τα έτη 2011-2014, μέσω της επαναγοράς ελληνικών ομολόγων, τότε φθάνει τα 50 δισ. ευρώ.

Όπως διαμηνύουν στο σύνολό τους οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα θα πραγματοποιηθεί αποκλειστικά και μόνο για την Ελλάδα. Για «έκακτη και μοναδική λύση» κάνει λόγο ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ.

Να σημειωθεί πως τόσο ο επικεφαλής της ΕΚΤ όσο και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, παρά τις πιέσεις από δημοσιογράφους, απέφυγαν να αναφερθούν στον όρο «επιλεκτική χρεοκοπία».

Συγκεκριμένα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν σε ένα νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων:

- επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ελληνικών δανείων
- μείωση επιτοκίων
- συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη διαχείριση και ελάφρυνση του χρέους, αποκλειστικά για την Ελλάδα
- παρέμβαση του EFSF τόσο στην πρωτογενή όσο και στη δευτερογενή αγορά ομολόγων, μετά από άδεια της ΕΚΤ
- «σχέδιο Μάρσαλ» για στήριξη της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας

«Έχουμε, επιτέλους, ένα πρόγραμμα για να αντιμετωπίσουμε σε βάθος χρόνου το πρόβλημα του χρέους», υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον πρόεδρο της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπέικαι τον επικεφαλής της Κομισιόν, Μανουέλ Μπαρόζο, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για ένα νέο ελληνικό πρόγραμμα με νέα όργανα και νέες δυνατότητες για την επιτυχία του. «Στόχος του να αντιμετωπίσουμε σε βάθος χρόνου το χρέος μας», τόνισε, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να φέρει σε πέρας τις αλλαγές που έχει ανακοινώσει. «Είμαστε περήφανος λαός, λαός που δουλεύουμε σκληρά και το μόνο που ζητάμε είναι να μας δοθεί το δικαίωμα να κάνουμε αλλαγές», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, ευχαριστώντας τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες για το νέο πακέτο βοήθειας προς τη χώρα μας.

«Δώσαμε λύση στο ελληνικό πρόβλημα και βρήκαμε κοινή απάντηση στην κρίση», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπέι, αναφέροντας πως ο ιδιωτικός τομέας θα παρέμβει μόνο στην περίπτωση της Ελλάδας.

«Βελτιώσαμε τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ευρωπαικού Συμβουλίου, ενώ τόνισε την ανάγκη να μειωθεί η εξάρτηση από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.

Από την πλευρά του ο Μανουέλ Μπαρόζο επεσήμανε ότι «για πρώτη φορά πολιτικοί και αγορές "περπατούν" μαζί», τονίζοντας πως «έχουμε ένα πακέτο που καλύπτει το σύνολο των προβλημάτων».

«Είναι απολύτως ξεκάθαρο πως η συμμετοχή του ιδιωτικού κλάδου στο νέο πακέτο στήριξης ήταν η μοναδική λύση για την Ελλάδα. Έχουμε στα χέρια μας ένα πολύ αξιόπιστο πακέτο. Το πρόγραμμα απαιτεί την πιστή εφαρμογή των οικονομικών μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα, ενώ καμία λύση δεν είναι εφικτή χωρίς της στήριξη της ΕΚΤ, την οποία σήμερα έχουμε», πρόσθεσε.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, χαρακτήρισε τη σημερινή συμφωνία θετική για την ελληνική, ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία.

Σαρκοζί: Λαμβάνουμε ισχυρά για να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος

Σε δηλώσεις που έκανε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, υπογράμμισε πως οι ιδιώτες θα συμμετάσχουν στο νέο πακέτο βοήθειας της Ελλάδας μέσω της επιμήκυνσης του χρόνου ωρίμανσης ομολόγων συνολικής αξίας 135 δισ. ευρώ για 30 έτη.

Όπως ανέφερε, η μείωση του χρέους της Ελλάδας από τη μείωση των επιτοκίων θα είναι 12%, ενώ 12% μείωση θα υπάρξει και από τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.

«Λαμβάνουμε ισχυρά μέτρα για να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος», τόνισε ο κ. Σαρκοζί, διευκρινίζοντας πως δεν λαμβάνονται παρόμοια μέτρα, όπως αυτά της Ελλάδας, για άλλα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης. «Η ελληνική κρίση αποτελεί σημείο καμπής για την οικονομική διακυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος.

Ικανοποίηση Μέρκελ

Από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, εξέφρασε την ικανοποίησή της για το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής, λέγοντας πως η συμφωνία προσφέρει μεγαλύτερη σιγουριά στη Γερμανία.

Επιβεβαίωσε και αυτή με τη σειρά της ότι η ΕΚΤ συστρατεύεται στην προσπάθεια, ενώ αναφερόμενη στη μεγαλύτερη ευελιξία του EFSF, είπε πως θα ανοίξει το δρόμο για καλύτερες πολιτικές αντίδρασης.

Τρισέ: Έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για κάθε ενδεχόμενο

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ζαν - Κλωντ Τρισέ, χαιρέτισε και αυτός με τη σειρά του το νέο πρόγραμμα δανεισμού της Ελλάδας, σημειώνοντας πως «αυτό είναι ένα πρόγραμμα, το οποίο είναι κρίσιμο για την οικονομία της Ελλάδας».

«Το νέο πρόγραμμα στήριξης από την ΕΕ και το ΔΝΤ είναι κρίσιμο για να σταθεροποιηθούν τα δημόσια οικονομικά μεγέθη (στην Ελλάδα), αλλά και για να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος», πρόσθεσε.

Ξεκαθάρισε, δε, πως «οι ιδιωτικές πιστώτριες τράπεζες θα συμμετάσχουν, μόνον στον νέο δανεισμό της Ελλάδας».

Τέλος, ερωτηθείς σχετικά, δεν απόκλεισε το ενδεχόμενο οι οίκοι αξιολόγησης να αποδώσουν στα ελληνικά ομόλογα το χαρακτηρισμό της «επιλεκτικής χρεοκοπίας», όμως διαβεβαίωσε πως έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αντιμετωπιστεί κάτι τέτοιο.

Voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου