Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

Οι πέντε “παρ’ ολίγον” πρωθυπουργοί…


 19.06.2011ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ 

Διαστάσεις πολιτικής μυθολογίας τείνει να προσλάβει το παρασκήνιο των συζητήσεων του Γιώργου Παπανδρέου με τον Αντώνη Σαμαρά, από το μεσημέρι μέχρι και το βράδυ της Τετάρτης, για τοενδεχόμενο συγκρότησης κυβέρνησης συνεργασίας ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία.
Το βασικό δεδομένο μιας τέτοιας κυβέρνησης, θα ήταν η «εξαίρεση» του Γιώργου Παπανδρέου από την πρωθυπουργία, όρο που φέρεται να έθεσε ως απαράβατη προϋπόθεση ο Αντώνης Σαμαράς, για να τον αποδεχτεί ο άλλοτε συγκάτοικός του, από τα φοιτητικά τους χρόνια.
Σε μια τέτοια περίπτωση λοιπόν, θα πρέπει να ξεκίνησαν συζητήσεις και ζυμώσεις για το ποιος θα μπορούσε να αναλάβει καθήκοντα πρωθυπουργού, στα πρότυπα της εμπειρίας της Οικουμενικής Κυβέρνησης του 1989-90, υπό τον Ξενοφώντα Ζολώτα.
Το «Πρώτο Θέμα» επιχειρεί σήμερα να δώσει την απάντηση στο παραπάνω, ρεαλιστικό ερώτημα. Και παρουσιάζει τις τέσσερις προσωπικότητες, που σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας «έπεσαν» στο τραπέζι των συζητήσεων ανάμεσα στον Πρωθυπουργό και τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, για να ηγηθούν της σχεδιαζόμενης συμμαχικής κυβέρνησης.
Σύμφωνα λοιπόν με το «Πρώτο Θέμα», τα ονόματα που συζητήθηκαν ήταν αυτά των: Γιώργου Προβόπουλου, Λουκά Παπαδήμου, Σταύρου Δήμα, Κωστή Στεφανόπουλου και Βασίλη Μαρκεζίνη.
Οι Γιώργος Προβόπουλος και Λουκάς Παπαδήμος ήταν οι τεχνοκρατικές υποψηφιότητες, με τις οποίες αισθανόταν άνετα η αγορά, και οι Βρυξέλλες έδειχναν να προκρίνουν. Ο Σταύρος Δήμας, ως αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ήταν μια αμιγώς πολιτική προσωπικότητα, με αποδοχή στον χώρο της Κεντροαριστεράς, και ευρεία αναγνώριση στην Ευρώπη, λόγω της πολυθετούς θητείας του ως Επίτροπος αρμόδιος για το περιβάλλον.
Ο Κωστής Στεφανόπουλος είχε τις περισσότερες ομοιότητες με την περίπτωση του Ξενοφώντα Ζολώτα, μιας και ως πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επί μια δεκαετία, έχει κερδίσει την καθολική αναγνώριση και τον σεβασμό. Ο δε Βασίλης Μαρκεζίνης, είναι μια ακαδημαϊκή υποψηφιότητα, που συζητείται ευρέως τους τελευταίους μήνες για οικουμενικούς ρόλους.
Το τι πραγματικά συνέβη, το γνωρίζουν μονάχα οι δυο πολιτικοί αρχηγοί. Υπάρχουν ωστόσο και οι «ομόκεντροι κύκλοι», που… βάζουν στοίχημα ότι οι Βρυξέλλες είχαν ενημερωθεί από το Μέγαρο Μαξίμου, πως την ευθύνη θα αναλάμβανε ο Λουκάς Παπαδήμος.

STATESMEN

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου