Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

Δημοψήφισμα για μεγάλες αλλαγές στο Σύνταγμα



Ευθύνες Παπανδρέου σε τρόικα, οίκους αξιολόγησης, φορολογικούς παραδείσους, επενδυτές και ΜΜΕ


Τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος το φθινόπωρο με θέμα τις μεταρρυθμίσεις στο πολιτικό σύστημα ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, εγκαινιάζοντας τη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνησή του.
Οπως είπε ο Γ. Παπανδρέου, στην κορυφή των προτεραιοτήτων τοποθετείται η δημιουργία ενός νέου Συντάγματος που θα είναι "εύληπτο και κατανοητό" σε κάθε πολίτη. Προανήγγειλε την "αναθεώρηση στρεβλώσεων" κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο άρθρο 86 περί ευθύνης υπουργών λέγοντας πως τέτοιου είδους ρυθμίσεις "πρέπει να εκλείψουν οριστικά". Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για τη σύσταση μιας επιτροπής προσωπικοτήτων που θα επεξεργαστεί προτάσεις, τις οποίες θα υποβάλει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, προκειμένου το φθινόπωρο να διεξαχθεί δημοψήφισμα.

Ο Γ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στο κίνημα των "αγανακτισμένων" λέγοντας πως "τα βέλη της πλατείας αδίκως στρέφονται προς τη Βουλή. Θα έχουν απόλυτο δίκιο αν αυτή η Βουλή δεν προχωρήσει σε μεγάλες τομές στο πολιτικό σύστημα".

"Φταίνε οι άλλοι"

Στην εισαγωγική του ομιλία ο πρωθυπουργός έκανε, εκτενείς αναφορές στην οικονομική κρίση, επιρρίπτοντας στους διεθνείς εταίρους (στην Ε.Ε., την ΕΚΤ και το ΔΝΤ) την ευθύνη για την παραμονή της Ελλάδας εκτός των  αγορών και το 2012.

"Οι εταίροι μας προέβλεπαν πως το 2012 η Ελλάδα θα μπορούσε να αρχίσει να δανείζεται κανονικά. Αυτό ήταν μια λάθος πρόβλεψη που έγινε πριν μεγαλώσει η κρίση χρέους στην Ευρώπη και δεν ήταν δική μας αλλά των εταίρων μας… Εμείς είχαμε μιλήσει από νωρίς για την κρίση του ευρώ και όχι την ελληνική κρίση… Δεν φταίει η Ελλάδα… Υποτιμήθηκε διεθνώς το βάθος της κρίσης, το μέγεθος της αστάθειας…." σχολίασε ο πρωθυπουργός.

"Εθνική συνεννόηση"

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός ζήτησε "εθνική συνεννόηση" για τα ζητήματα της αντιμετώπισης του χρέους και τις αλλαγές που ο ίδιος ουσιαστικά εμφανίζει ως μονόδρομο για την ανάπτυξη της χώρας.

Ο Γ. Παπανδρέου "είδε" εξωτερικούς κινδύνους, κάνοντας αναφορά στους οίκους αξιολόγησης που "αποφασίζουν κατά το δοκούν", στους φορολογικούς παραδείσους που εξακολουθούν να υπάρχουν "παρά τις διαμαρτυρίες της Ελλάδας", στους "κερδοσκόπους των παραγώγων", στους αναλυτές που "βλέπουν κάθε μέρα χρεοκοπία" αλλά και στα μέσα ενημέρωσης. Ολοι αυτοί , είπε, "αποτρέπουν τους επενδυτές" και κάλεσε να "μη δίνουμε εμείς τροφή σε όσους θέλουν την αποτυχία μας".

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Γ. Παπανδρέου έκανε λόγο  στις διεργασίες που είχαν προηγηθεί της προσφυγής στο μηχανισμό της τρόικας, αναφερόμενος σε σύσκεψη που είχε γίνει στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή οικονομολόγων και μελών της κυβέρνησης. Οπως είπε, ζήτησε από τους συνομιλητές του να επιλέξουν μεταξύ της στάσης πληρωμών, της εξόδου από το ευρώ και της προσφυγής στο μηχανισμό. "Η συνέπεια της επιλογής μιας βίαιης χρεοκοπίας θα ήταν άμεσες, καταστροφικές για το ελληνικό νοικοκυριό και τις τράπεζες και θα μας οδηγούσε και πάλι σε μια ιδιότυπη κηδεμονία".

Για τον πρωθυπουργό το χρέος και τα ελλείμματα "είναι το σύμπτωμα της ασθένειας και όχι τα αίτια". "Για εμάς τα αίτια είναι η ανισότητα στην κοινωνίας μας, η άνιση δηλαδή κατανομή πλούτου, εξουσίας, βαρών και καρπών της ανάπτυξης" που όπως είπε οδηγεί σε ένα γραφειοκρατικό, "υπέρογκο και αδιαφανές κράτος που κάθε άλλο συνέβαλε στη βιώσιμη ανάπτυξη".
 
Enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου