Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 25 Ιουνίου 2011

Αισιόδοξη η Γερμανία για σημαντική συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στο νέο πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας


Σάββατο, 25 Ιουνίου 2011


Αισιόδοξη για μαζική συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στην εθελοντική αναδιάταξη του ελληνικού χρέους, μέσω rollover των ελληνικών... ομολόγων εμφανίζεται η γερμανική κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Μάρτιν Κότχαους, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ δήλωσε “είμαστε βέβαιοι ότι ο ιδιωτικός τομέας θα ανταποκριθεί στην ευθύνη του”, ενώ πρόσθεσε “ο ιδιωτικός τομέας έχει ένα «πολύ μεγάλο ίδιο συμφέρον» για τη διασφάλιση της σταθερότητας της Ελλάδας και της ευρωζώνης”.
Θυμίζουμε, ξεκίνησαν χθες και επίσημα οι διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες για την εθελοντική αναδιάταξη του ελληνικού χρέους, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν διάφορες αντιρρήσεις από τράπεζες που ζητούν από την Ε.Ε. μεγαλύτερες εγγυήσεις, για τα νέα ελληνικά ομόλογα. Συγκεκριμένα, χθες η βελγική Κεντρική Τράπεζα ζήτησε από τις βελγικές τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρίες που είναι κάτοχοι ομολόγων να τα αναχρηματοδοτήσουν στη λήξη τους για μία πενταετία και με επιτόκιο αντίστοιχο με το επιτόκιο που δανείζει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ)., δηλαδή 5,8%. Μάλιστα σύμφωνα με βελγικά media, το κλίμα στις διαπραγματεύσεις ήταν εξαιρετικό, ενώ είναι πολύ πιθανό η συμφωνία να επιτευχθεί ακόμη και μέσα στις επόμενες δύο ημέρες. Σημειώνεται ότι στις χθεσινές διαπραγματεύσεις συμμετείχαν η Dexia (με χαρτοφυλάκιο ελληνικών ομολόγων 4,3δις ευρώ), η ασφαλιστική εταιρία Ageas (με ελληνικά ομόλογα ύψους 1,8δις ευρώ) και η KCB (με σχετικά μικρό χαρτοφυλάκιο ομολόγων, 600εκ ευρώ).

Επίσης, διαπραγματεύσεις υπήρξαν χθες μεταξύ και των γερμανικών τραπεζών, όπου σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες το κλίμα ήταν καλό, αν και ζητούνται από τους γερμανούς τραπεζίτες μεγαλύτερες εγγυήσεις και κίνητρα για να δώσουν την τελική συγκατάθεση. Μάλιστα δημοσιεύματα ανέφεραν ότι ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας κ. Φίλιπ Ρέσλερ είναι θετικός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ενώ αντίθετος εμφανίζεται ο υπουργός Οικονομικών της χώρας κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Μάλιστα σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα, υπήρξε συνάντηση των εκπροσώπων των 5 μεγαλύτερων τραπεζών, αλλά και ασφαλιστικών εταιρειών με στελέχη του υπουργείου οικονομικών της Γερμανίας. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις στελέχους του γερμανικού υπουργείου οικονομικών ο οποίος τόνισε “οι συζητήσεις ξεκίνησαν - τώρα δώστε μία ευκαιρία σε αυτές", ενώ πρόσθεσε στις 3 Ιουλίου θα γίνει η πρώτη αξιολόγηση της προόδου που θα έχει επιτευχθεί σχετικά με τη συμμετοχή των ιδιωτών στο πακέτο βοήθειας.

Τέλος, αντίστοιχες συζητήσεις υπήρξαν χθες και στη Γαλλία, ενώ η Wall Street Journal ανέφερε (σύμφωνα με δηλώσεις γάλλου τραπεζίτη), ότι η όποια συμμετοχή των ιδιωτών στην αναχρηματοδότηση του ελληνικού χρέους θα είναι εθελοντική. Μάλιστα το στέλεχος τόνισε "είναι σαφές ότι όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν συμφέρον για τη σταθερότητα της Ευρωζώνης και της Ελλάδας".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου