Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 25 Ιουνίου 2011

Τα «αντίδοτα» για την νέα παγκόσμια αύξηση στις τιμές των τροφίμων


Bookmark and Share

25/6/2011 

Επενδύσεις στη γεωργία, άρση των εξαγωγικών περιορισμών και διαφάνεια στις αγορές παραγώγων βασικών προϊόντων προβάλει η Επιτροπή ως λύση στον κίνδυνο μια νέας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης, σύμφωνα με απάντηση του κ. Ciolos, αρμόδιου επιτρόπου για την Γεωργία και την Αγροτική Ανάπτυξη σε ερώτηση της επικεφαλής της ομάδας των ευρωβουλευτών της ΝΔ κας Μαριέττας Γιαννάκου. Με την ερώτηση της η κα. Γιαννάκου έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς ο παγκόσμιος δείκτης τιμών των τροφίμων έχει φθάσει ξανά σε επίπεδα ρεκόρ, βυθίζοντας εκατομμύρια ανθρώπους κάτω από τα όρια της φτώχειας.
Προς αυτή την κατεύθυνση, ζήτησε από την Επιτροπή να αναλάβει έγκαιρα μέτρα για την αποτροπή μιας νέας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης ανάλογης αυτής του 2008 και ζήτησε η αναπτυξιακή βοήθεια της ΕΕ να συνδεθεί με την αντιμετώπιση τέτοιου είδους κρίσεων. Παράλληλα, η κα. Γιαννάκου κάλεσε την Επιτροπή να παρουσιάσει την πρότασή της για την αντιμετώπιση των δομικών ανισορροπιών στο παγκόσμιο γεωργικό σύστημα, ενώ ζήτησε από την ΕΕ να προωθήσει διεθνώς, ένα κανονιστικό πλαίσιο που θα θέτει κανόνες για τον περιορισμό της κερδοσκοπίας και την άνοδο των τιμών των τροφίμων.
Στην απάντηση του ο κ. Ciolos παραδέχεται ότι λόγω της αυξανόμενης ζήτησης και των πιέσεων στους φυσικούς πόρους, οι τιμές ενδέχεται να είναι υψηλότερες από τις χαμηλές τιμές της δεκαετίας του 90 και των αρχών του 21ου αιώνα. Η Επιτροπή καλεί να επιταχυνθούν οι επενδύσεις στη γεωργία και στην επισιτιστική ασφάλεια ιδίως στις αναπτυσσόμενες χώρες, ενώ τάσσεται υπέρ της κατάργησης ή τουλάχιστον του περιορισμού των περιοριστικών πρακτικών εμπορίου, ώστε να μειωθούν οι ανισορροπίες της προσφοράς και της ζήτησης.
Όσον αφορά το κανονιστικό πλαίσιο για τον περιορισμό της κερδοσκοπίας και την άνοδο των τιμών των τροφίμων, ο Ευρωπαίος Επίτροπος ζητάει διεθνή συνεργασία σε αυτό το τομέα και παραθέτει μια σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών της Ευρ. Επιτροπής που στοχεύουν στην περαιτέρω βελτίωση της διαφάνειας των θέσεων και των τιμών των παραγώγων επί βασικών προϊόντων, καθώς και των διατάξεων που ισχύουν σχετικά με καταχρηστικές πρακτικές επί των συναλλαγών στις αγορές αυτές.

Agrotypos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου