Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Χαμός και διαψεύσεις από δημοσίευμα του Spiegel έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ

06/05/2011 

κλικ στην εικόνα για να μεγαλώσεικλικ στην εικόνα για να μεγαλώσει

Αυτή τη φορά το χτύπημα κάτω από τη ζώνη, αν πρόκειται για τέτοιο, ήλθε από το γερμανικό περιοδικό Spiegel το οποίο με δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του υποστηρίζει ότι γίνονται «μυστικές συναντήσεις και διαπραγματεύσεις» σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. προκειμένου είτε να βρεθεί τρόπος αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ είτε δυνατότητα ευρείας αναδιάρθρωσης του χρέους της.
Όπως καθένας καταλαβαίνει το δημοσίευμα προκάλεσε έντονη αναστάτωση σε Ελλάδα, Γερμανία αλλά και στην Κομισιόν.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Spiegel η Commission είχε συγκαλέσει σήμερα σύσκεψη στο Λουξεμβούργο στην οποία θα παρευρίσκονταν μόνο οι Υπουργοί Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης μαζί με το πολύ έναν σύμβουλό τους, για τα προαναφερόμενα σενάρια. Υποστηρίζει μάλιστα το Spiegel ότι η συνάντηση προγραμματίστηκε μετά από αίτημα της Ελλάδας και αναφέρεται σε έγγραφο της Γερμανικής κυβέρνησης που περιγράφει με μελανά χρώματα την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα.
Ωστόσο το  Spiegel υποστηρίζει ότι η Γερμανία αντιτίθεται στην προοπτική η Ελλάδα να αποχωρήσει από το ευρώ και ότι προσπαθεί να αποτρέψει αυτό το ενδεχόμενο, ενώ δεν είναι σίγουρο ότι και οι υπόλοιποι υπουργοί Οικονομικών θα επιχειρήσουν κάτι τέτοιο.
Αμέσως μετά την ανάρτηση του δημοσιεύματος έπεσαν βροχή οι διαψεύσεις
Ο Γερμανός σύμβουλος της Άντζελα Μέρκελ, Στέφεν Σίμπερτ, έσπευσε να αρνηθεί  όσα γράφει το Σπίγκελ, τονίζοντας μάλιστα ότι μια πιθανή έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, δεν έχει ποτέ συζητηθεί σε κύκλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου του Eurogroup και πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Γκι Σουλέρ, διέψευσε στο ΑΠΕ το δημοσίευμα του Spiegel, δηλώνοντας: "Δεν υπάρχει τέτοια συνάντηση".
Ο υφυπουργός οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, διέψευσε επίσης το γεγονός ότι η Ελλάδα θέλει να φύγει από το ευρώ ενώ το υπουργείο Οικονομικών τόνισε ότι «πέραν του ότι είναι αναληθές, γράφεται με ελαφρότητα, παρά το γεγονός ότι έχει κατηγορηματικά διαψευστεί από την ελληνική κυβέρνηση και από άλλες χώρες-μέλη της ευρωζώνης».
Πάντως Γερμανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν στο Reuters ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε βρίσκεται στο Λουξεμβούργο για να λάβει μέρος σε συζητήσεις που αφορούν και την Ελλάδα, αν και όλες οι πλευρές διαψεύδουν ότι υπάρχει στο τραπέζι των συζητήσεων τέτοιο θέμα.



Eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου