Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 14 Μαΐου 2011

Στη Βουλή το μεγαλύτερο ελληνικό σκάνδαλο της ... υπερ- κυβέρνησης Siemens

13/05/2011
κλικ στην εικόνα για να μεγαλώσεικλικ στην εικόνα για να μεγαλώσει

Απίστευτη η δυσοσμία και η διαπλοκή από το σκάνδαλο με την υπερ - κυβέρνηση  της Siemens στην Ελλάδα: Έλεγχε (με μίζες και πρόσωπα) διαχρονικά κυβερνήσεις, παρεμβαίνει μέχρι και σήμερα στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, παρακολουθούσε  και μαγνητοφωνούσε συνομιλίες πολιτικών αρχηγών και αρχηγών κομμάτων, έλεγχε τις προμήθειες του ΟΤΕ, δέχεται ακόμη προμήθειες από το ελληνικό δημόσιο ενώ αρνείται να παράσχει  στοιχεία για το βεβαιωμένο σκάνδαλο,  και δεν αιτήθηκε ακόμη Ελλάδα αποζημίωση γι΄ αυτό! Ακόμη και την κρίση που βιώνουμε σήμερα  προέβλεψε  με ακρίβεια (και εγγράφως) από τον Δεκέμβριο του ...2008 !
Το σκάνδαλο της Siemens χωρίς ουσιαστικά μέχρι σήμερα να αποτιμηθεί το πραγματικό ύψος του, επέφερε ελάχιστη διαπιστωμένη ζημία στο ελληνικό κράτος ύψους 2 δισεκατομμυρίων. Ακόμη και οι ξένοι νομικοί σύμβουλοι που ανέλαβαν για λογαριασμό του  ελληνικού  δημοσίου  να διερευνήσουν πώς θα κινηθούμε ως χώρα κατά της Siemens, έχουν πελάτη και την Siemens, όπως κατατέθηκε στη βουλή!
Σε αυτό το κλίμα και με τους εκπροσώπους των κομμάτων να επισημαίνουν ότι πρέπει να υπάρξει ένα «χειροπιαστό» αποτέλεσμα από τις εργασίες της βουλής, διότι η κοινωνία προεξοφλεί ότι το σκάνδαλο θα κουκουλωθεί, ξεκίνησε με  καθυστέρηση πέντε μηνών η συζήτηση του  πορίσματος  της εξεταστικής επιτροπής της βουλής.
Επίθεση Καστανίδη σε Σημίτη
Αίσθηση προκάλεσε η επίθεση του υπουργού Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Η ΝΔ ζήτησε  να διακοπεί η συνεδρίαση της Βουλής διότι  κρίνει ότι οι επιστολές που παρουσίασε ο Χάρης Καστανίδης είναι ουσιώδεις για την υπόθεση. Επίσης εξέδωσε ανακοίνωση μιλώντας για τις ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.
Αναλυτικότερα:
Οι κατατεθείσες στη βουλή επιστολές του υπουργού Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη, αφορούν την εισήγηση του ως υπουργού Μεταφορών της κυβέρνησης Σημίτη,  για τη σύσταση ανεξάρτητης αρχής προμηθειών και τη σχετική θεσμική θωράκιση των προμηθειών γενικότερα. Η εισήγηση αυτή, αναφέρει,  ενώ αρχικά είχε γίνει αποδεκτή από τον τότε πρωθυπουργό κ. Σημίτη ο οποίος μάλιστα ζήτησε και επίσπευση της κατάθεσης του σχετικού νομοσχεδίου, λίγους μήνες μετά και ενώ απουσίαζε ο κ. Καστανίδης στην Αμερική, συγκλήθηκε υπουργικό συμβούλιο στο οποίο απορρίφθηκαν οι προτάσεις του με την αιτιολογία ότι το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο ήταν επαρκές και δεν χρειαζόταν αλλαγές.
Ο κ. Καστανίδης σημειώνει ότι ενώ είχε υποβάλλει και δεύτερη εναλλακτική πρόταση για τον τομέα της δικής του τότε αρμοδιότητας, το  υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών ζητώντας να θεσπιστούν μέτρα που θα εγγυώνται διαφάνεια στις προμήθειες, δεν πήρε ποτέ απάντηση. Μετά από αυτό, στις 30-8-1997 υπέβαλε την παραίτησή του.
Μάλιστα ο κ. Καστανίδης, απαντώντας στην αναφορά του κ. Σημίτη ότι το 2003 επανήλθε στην κυβέρνηση του, ο υπουργός Δικαιοσύνης δίνει τη δική του εκδοχή, ότι επέστρεψε για να βοηθήσει και γιατί όπως είπε, έχει αφοσίωση πρώτα στη χώρα και μετά στο κόμμα. Μίλησε επίσης για παράδοση κατά τα μέσα της δεκαετίας του 1990 μιας σειράς λειτουργιών του δημοσίου τομέα «σε μηχανισμούς έξω απ' τον έλεγχο των θεσμικών εκπροσωπήσεων της λαϊκής κυριαρχίας» και για «ανατροπή του αξιώματος ότι η πολιτική προηγείται και οι οικονομικοί παράγοντες ακολουθούν».
Τα κόμματα
Για  «τεράστιο πολιτικό ζήτημα» ανάμεσα στην ελληνική και τη γερμανική κυβέρνηση, το οποίο δεν μπορεί να «περάσει στα μαλακά» ούτε εξαντλείται με δικονομικές φόρμουλες, όπως επιχειρεί η κυβέρνηση, μίλησε  το ΚΚΕ, μιλώντας για σκάνδαλο και των δύο κομμάτων εξουσίας.
Να συνεχιστεί στα πλαίσια μίας Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής η διερεύνηση, στην οποία όμως ο ΛΑΟΣ δεν θα συμμετάσχει, «εάν δεν δεσμευθούν εκ των προτέρων οι ηγεσίες των Κομμάτων ότι θα ανοίξουν τα κομματικά ταμεία και οι λογαριασμοί όσων ήταν κομματικοί ταμίες και ότι δεν θα μπουν ασπίδες σε πρώην Πρωθυπουργούς», έθεσε ως προϋπόθεση ο εισηγητής του ΛΑΟΣ κ. Αϊβαλιώτης . Μίλησε  για σκάνδαλο ΠΑΣΟΚ, ΝΔ

«Πρέπει να συσταθεί προκαταρκτική επιτροπή. Πρέπει να δοθούν εξηγήσεις γιατί υπήρξε αυτή η πεντάμηνη καθυστέρηση, ανέφερε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Παπαδημούλης, επισημαίνοντας πως αυτό είναι το χρέος της Βουλής έναντι του ελληνικού λαού, ο οποίος βλέπει να του «ρημάζουν τη ζωή» αλλά κανείς να μην τιμωρείται. Απέδωσε ευθύνες και στα δύο κόμματα εξουσίας.

Οι βουλευτές
Την επιθυμία του να δικαστεί εξέφρασε ο βουλευτής της ΝΔ, Βύρων Πολύδωρας. «Λειτούργησα με καθαρή τη συνείδησή μου. Με απόλυτη διαφάνεια. Όταν υπέγραψα τη σύμβαση κάλεσα τον πρέσβη των ΗΠΑ, τον αντιπρόεδρο της κοινοπραξίας SAIC και παραχώρησα συνέντευξη Τύπου για τα πεπραγμένα μου» τόνισε , καθώς ζητείται η περαιτέρω διερεύνηση των ευθυνών του ως πρώην υπουργού Δημόσιας Τάξης με αιχμή το C4I, το σύστημα ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων. Χαρακτήρισε το κατηγορητήριό του «αόριστο» και ότι ως υπουργός διευθέτησε με τον καλύτερο τρόπο τις δραματικές εκκρεμότητες.
Ντροπή απέδωσε στους συντάκτες του πορίσματος της εξεταστικής επιτροπής ο πρώην υπουργός Προκόπης Παυλόπουλος. «Μου απευθύνετε κατηγορώ μέσα σε 15 γραμμές, χωρίς να με ρωτήσετε και χωρίς κανένα αποδεικτικό στοιχείο», συνόψισε την τοποθέτησή του επί του πορίσματος της Εξεταστικής για το σημείο που τον αφορά.

«Αθλιότητα» χαρακτήρισε ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάννης Παπαθανασίου τη συμπερίληψή του στους υπευθύνους για το σκάνδαλο Siemens. Δήλωσε ότι παραπέμφθηκε χωρίς ποτέ να κληθεί στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής και οι εναντίον του αιτιάσεις στηρίζονται σε «ψεύδη».
Από το Γραφείο Τύπου της ΝΔ εκδόθηκε η εξής ανακοίνωση:
«Οι σημερινές αποκαλύψεις του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Χάρη Καστανίδη αποτελούν μια σοβαρότατη εξέλιξη στην υπόθεση Siemens. Κι αυτό διότι ο κ. Καστανίδης:
Αποκάλυψε, μετά από 15 χρόνια, τις πραγματικές διαστάσεις της παραίτησής του. Καλοδεχούμενες, έστω και αργά, αφού γεννάται το εύλογο ερώτημα γιατί δεν κατέθεσε αυτά τα στοιχεία στην Εξεταστική Επιτροπή, εδώ και ένα πλέον χρόνο.
Αποκάλυψε τις αποφάσεις του πρώην Πρωθυπουργού κ. Κώστα Σημίτη σε ό,τι αφορά στις προμήθειες του Δημοσίου και στη διαφάνεια.
Ομολόγησε, δημοσίως, πως εκείνες οι αποφάσεις του κ. Σημίτη οδήγησαν τη χώρα στη σημερινή κατάσταση σε ό,τι αφορά στη Siemens.
Διέψευσε την εξιστόρηση των γεγονότων, όπως παρατίθενται στο Δελτίο Τύπου του πρώην Πρωθυπουργού.
Επιβεβαίωσε απολύτως το πόρισμα της Ν.Δ. για τις ευθύνες του κ. Σημίτη και των αποφάσεων της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ την περίοδο 1996-1998.
Κατέθεσε νέα στοιχεία, όπως η προσωπική του αλληλογραφία.
Η Ν.Δ., από την πρώτη στιγμή, χαρακτήρισε το σκάνδαλο πράσινο. Επισήμανε πως η αιτία ήταν οι αποφάσεις του κ. Σημίτη και των κυβερνήσεών του.
Με αίσθημα ευθύνης θα μελετηθούν ενδελεχώς οι επιστολές που κατέθεσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης σε νομικό επίπεδο. Διότι, σε πολιτικό επίπεδο, ο κ. Σημίτης έχει, ήδη, κριθεί».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου